Onko suomalaisilla käsitys Venäjän valtavista mittasuhteista?

tämä kysymys heräsi kun luin Etelä-Saimaa lehdessä sunnuntai 29.5.2011 sivulta ”Matkailu” Simo Holopaisen kirjoituksen ” Mahdottoman iso Moskova”.

Hän jatkaa ..”Venäjän pääkaupunki antaa aavistuksen naapurimme valtavista mittasuhteista…Venäjä on valtava, aivan mahdottoman iso maa monessa suhteessa.. Sen huomaa varsinkin kymmenen miljoonan asukkaan Moskovassa. Euroopan suurimmassa kaupungissa.Junamatka Tolstoilla Helsingistä antaa vähän esimakua. Ennen Moskovaa on 900 kilometriä koivikkoa, männikköä ja risukkoa. Välissä on vain Pietari. Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Venäjän rautateiden karavaani saapuu aamu-usvaiselle Leningradin asemalle täsmälleen aikataulussa. Viereiseltä Jaroslavin asemalta voisi jatkaa kiskoja pitkin Pekingiin asti.. 

Etelässä Venäjän rajanaapureina on pieniä ja eksoottisia Kaukasuksen ja Keski-Asian maita, joilla on aivan erinomaiset ruokakulttuurit.

Vaikka Georgian kanssa on jatkuvasti kärhämää, eivät moskovalaiset osaa neuvoa turistia syömään muualla kuin kunnon gruusialaisessa ravintolassa. Vaikka miliisit ratsaavat vierastyöläisiä, on Uudella Arbatilla erittäin sympaattinen uzbekistanilainen Kish Mish –ravintola aivan kaukasialaisen Shesh Besh –ketjuravitolan vieressä… 

Vaikka pienissä naapurimaissa kuuluu tavan takaa soraääniä siitä, ettei Venäjä olisi suurvalta, niin poliittisen ja sotilallisen mahtavuuden rautainen perinne on Moskovassa edelleen läsnä.

 Suurin kansallinen ylpeydenaihe on edelleen toinen maailmansota ja voitto fasismista. Museon edessä oleva Voiton aukio on melkein kilometrin pitkä, reunustettu suihkulähteillä ja koristettu satametrisellä obeliskillä. 

Pietari on aina ollut ikkuna länteen, kun taas Moskova on ollut vanhollisen Venäjän keskus.Pietarin keskusta on täynnä kansainvälisiä ketjyja ja merkkejä. 

Jos Lamborghinin ja Louis Vuittonin liikkeet jätetään pois laskuista, näyttää Moskova siltä kuin lännestä tulevat vaikutteet olisivat uupuneet matkalle. 

Moskovassa on myös Euroopan suurin hoteli Izmailovo, sen kompleksiin kuuluu viisi hotelia ja sen 30-kerroksissa torneissa on yhteensä noin 8 000 vuodepaikkaa. 

Kosmonauttimuseo. Vaikka valtakunnan reinaalueet rappioituivat silmissä, piti suurvallalle rakentaa kuitenkin avaruusohjelma. Hyvät olivat kuitenkin tulokset sillä saralla : Juri Gagarin oli ensimmäinen mies avaruudessa ja Valentina Tereskova ensimmäinen nainen samassa paikassa.. 

Punainen tori. Täällä aukiolla on sotilaan saapas noussut terävästi vallankumousparaatissa ja Popeda kuvattu Harasoo-albumin kantta varten..

Kreml. Moskovan keskipiste ja Venäjän vallan salaperäinen symboli on suuri muureilla ympäröity museoalue.Noin seitsemän euron hintaisella lipulla pääsee alueelle, vähän kallimmalla näkee suuret aarrekokoelmat. Alue on nähty aika nopeasti, mutta symbolinen merkitys nostaa käymisen arvoa : täällä on päätetty vähän toisenlaisista Suomea koskevista asioista kuin kurkun käyryydestä. 

Metroasema.Moskovan metrolla on enemmän käyttäjiä päivässä kuin Lontoon ja New Yorkin metrolla yhteensä. Silti vaunussa ei tarvitse seisoa suolasillinä. Useammat Moskovan metroasemat ovat aivan ällistyttävän upeita verrattuna minkä tahansa kaupungin metroasemiin. On kattokruunuja, kaakeleita, patsaita ja marmoria…jatka matkaa siitä minne tahansa, mutta älä kulje suu auki..”,

näistä ynnä muista nähtävyyksistä kertoo artikkelissaan, jossa myös kuvia, Simo Holopainen. 

 

– Tämän tyyppiset kirjoitukset koskettavat muistiani entisestä kotimaastani tai paremmin sanottu synnyinmaastani, joten toin tämän aiheen blogiini ja haluaisin muistuttaa, että kirjotus koskee matkailua ja kertoo etukäteen hieman Venäjän mittasuhteista ja sen pääkaupungista Moskovasta.

 Itse pääsin käymään ensimmäistä kertaa Moskovassa kun liikuimme luistelijaporukalla Arkhangelista Kasahstanin pääkaupungiin Alma-Ataan ja sen vuoristojäärädalle kilpailemaan..junalla kiskoja pitkin halki Venäjää ja matka taisi kestää viisi päivää. Oli muistoon jäänyt matka..

Metrossa kävelimme suu auki, muttei Kremlin muurien sisäpuolelle tavallinen kansalainen silloin päässyt ja ulkomaalaisturisteista puhumattakaan.. 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu