Punkit elävät kyllä kauemmin kuin ihmiskunta,

näin Uutisvuoksen lehtikirjoituksen mukaan ( 24.5.20011 Olli-Pekka Härmä) toteaa Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin infektioylilääkäri  Pekka Suomalainen. Lehti muistuttaa meille punkkikauden alkamisesta otsikolla ”Punkkikausi on taas päällä”  

 Säät lämpenevät ja houkutus kevyesti pukeutumiseen kasvaa. Heinikoissa viihtyvät myös punkit eli puutiaiset. Punkkikausi kestää Suomessa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun. Ylireagointiin ei kuitenkaan ole tarvetta, punkit kuuluvat luontoon.

Punkkien määrää on vaikea, jos ei mahdotonta, ennakoida. Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen arvioi kylmän talven karsineen punkkimäärää, toisaalta lumi, joka suojaa myös punkkeja satoi aikaisin. 

Puutiaisista puhutaan ja niitä pelätäänkin paljon. Pekka Suomalaisen mukaan puutiaisiin suhtaudutaan pelokkaasti, joskus jopa hysteerisesti. – Ihmisissä elää syvällä oleva ötökkäpelko. Punkkeja on aina ollut ja tulee olemaan. Punkit elävät kyllä kauemmin kuin ihmiskunta, Suomalainen toteaa.  

Hänen mukaansa pelko puutiaisia kohtaan on lieventynyt viime vuosien aikana. Asia kiinnostaa ihmisiä ja he ottavat asioista omatoimisesti selvää..myös terveyskeskuslääkäreiden ammattitaito on kohentunut, punkinpuremien osalta oireet osataan tunnistaa entistä paremmin…

Punkkien puremasta voi saada bakteeriperäisen borrellioosin. Yleensä borrelioosi näkyy ihon punoituksena, rengasmaisena ihottumana. – Jos punkin pureaman jälkeinen ympäröivän ihon punoitus kestää yli viisi päivää ja on halkaisintaan suurempi kuin viisi senttiä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Toinen punkista saatava tauti on virusperäinen puutiaisaivokuume, joka on harvinainen tauti Suomessa. Se voi kuitenkin tarttua ja  vieläpä hyvin lyhyessä ajassa, jonka punkki ihmisen iholla viettää. Osa saattaa sairastaa puutiaisaivokuumeen tietämättäänkin, jos oireina ovat ainoastaan päänsärky ja kuumeilu…

Imatralla vierailleeseen punkkibussiin oli useamman kymmennen ihmisen jono manantaina ( 23.5.2011).

 

– Ei ole niin viaton tuo pieni ötökkä, joten täytyy varoa!

Linkitän tähän Puhenvuorosta samanlaiseen aiheeseen liittyvä kirjoitukseni 26.7.2010 kommentteineen.

 http://viovio.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/26/ovatko-uskomukset-punkeista-silkkaa-huuhaata/#comments

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu