Onko humalaista kansaa helpompi hallita?

Näin ainakin totesi 1700-luvulla Venäjän Keisarinna  Katarina Suuri. Tästä muistuttaa meille Mikko Vienonen, joka on viettänyt  kahdeksan vuotta Moskovassa Maailman terveysjärjestön WHO:n Venäjä-johtajana. 

Siitä kerrotaan Etelä-Saimaa lehdessä artikkelissa  ”Kuka juo iloonsa, kuka suruunsa” (22 kesäkuuta 2011 Outi Salovaara).

Kirjoituksessa käsitellään alkoholin käyttöä Venäjällä ja siitä seurauksena lyhyttä miesten keski-ikää. Venäläismies kuolee nuorena. Miesten odotettavissa oleva elinikä on Venäjällä 61 vuotta, eli alempi kuin esimerkiksi Bangladeshissa , Jemenissä tai Tadzhikistanissa. Vain 42prosenttia Venäjän nyt 24-vuotiasta miehistä elää todennäkäisesti 60-vuotiaiksi. 

Alkoholista tuli Venäjällä vielä suurempi ongelma kuin Suomessa, kirjoittaaa Salovaara. Kirjoituksen mukaan hän on käynyt Venäjällä ja haastatellut sielä ihmisiä. Jokaista kansalaista kohti Venäjällä kulutetaan 16-18 litraa puhdasta alkoholia joka vuosi. Suomessa vastaava luku on noin 12 litraa.  

Erityisesti Venäjällä on kasvanut oluen kulutus. Venäjällä olut on vahvempaa kuin Suomessa . Sitä juodaan lähes kuin mehua, eikä olutta edes mielletä alkoholiksi. Lainsäädännössäkin olut on ollut ruokaa eikä alkoholia. Sen vuoksi sitä on voinut mainostaa ja myydä sangen vapaasti. 

Kuolemaan johtavien liikenneonnettomuksien määrässä Venäjä on maailman huippua. Monen kolarin syntipukki on rattijuoppo.

Väestömäärään suhteutettuna Venäjällä kuolee liikeenneonnettomuksissa kolminkertaisesti ja autojen määrään suhteutettuna kuusinkertaisesti ihmisia Suomeen verrattuna… 

Alkoholin kiroista kertovat faktat. Karjalan tasavallassa Suomen naapurissa miesten eliniänodote oli vuonna 2008 vain 55 vuotta kehitysmaatasolla. Koko maassa miesten eliniänodote on 62 vuotta, 14 vuotta vähemmän kuin Suomessa.  

Joka viidennen kuolemantapauksen syynä on alkoholi. Etenkin nuoret venäläismiehet kuolevat suhteettoman usein tapaturmaisesti ja väkivaltaisesti esimerkiksi suoriin alkoholimyrkytyksiin. 

Alkoholikustannusten arvioidaan jo nyt syövän neljä prosenttia Venäjän bruttokansantuottesta.Kuolleisuus ylittää syntyvyyden, ja väestö vähenee joka vuosi 600 000-700 000 hengellä. 

Kirjoituksessa Outi Salovaara mainitsee,..jo eläkkeelle siirtynyt Vienonen on edelleen  sosiaali- ja terveysministeriön Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuus –hankkeessa  Venäjä-asiantuntIjana. 

Vienosen mukaan venäläisten kyky tunnistaa alkoholi ongelmaksi on erityisen heikko. Ongelma on vasta alkoholismi, johon ihmiset omaa syytään ja heikkouttaan ajautuvat…

Vienosen mukaan Venäjän presidentin kansliassa on vihdoin ymmärretty alkoholi todelliseksi kansakuntaa syöväksi vitsaukseksi. Venäjällä on esimerkiksi perustettu terveyskeskuksia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Myös ortodoksikirkko on esintynyt alkoholismin vastustajana. –mutta mikään ei auta, jos alkoholin hinta ei nouse.  Se on liian halpaa, sanoo Vienonen.

 Alkoholi on Venäjällä miljardibisnes, eikä sen suitsiminen  esimerkikisi hintoja nostamalla ole helppo tehtävä. Taustalla voi olla myös  jo Katarina Suuren ajoilta periytyneet totuudet. Keisarinna totesi 1700-luvulla, että humalaista kansaa on helpompi hallita. Tosin kieltämättä sama ajatus on tullut mieleen Suomessakin, heittää Vienonen. ”,

Näin siis, Venäjällä. Kuitenkin Suomessa käytetään 12 litraa vuodessa puhdasta alkoholia jokaista kansalaista kohti, eli litra kuukaudessa.

Onko se paljon vai vähän? Ja kuinka paljon lienee Juhannuksena kulunut viinaa, kun uutisista voimme jo lukea todennäköisesti viinan aiheuttamista onnettomiksista. Ja pystyykö suomalainen tunnistamaan alkoholin ongelmaksi ennen kuin akoholisoituu?  

YLEn mukaan Juhannuksena on sattunut kaksi hukkumistapausta, yksi puukotus, yksi kuolonuhrin vaatinut liikenneonnettomuus sekä yksi tulipalokuolema.

.

 

 

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu