Kuka puhkaisisi pakkokeinojen maailman Suomen vammaisten ja vanhusten hoidossa?,

jota apulaisoikeusasiamies Paunio vaati jo 1996 ! Pakkokeinojen käytöstä on tullut kielletty puheenaihe  vammaisten ja vanhusten hoidossa?

Kehitysvammaisten asumista käsitellyt keskustelu mediassa keskittyi  vain kehitysvammaisten asuntojen seiniin, pinta-aloihin ja sijoituspaikkoihin. Se mitä tapahtuu  suljettujen ovien takana kauniiden seinien sisällä taitaa olla tabu sekä omaisille että asumispalveluja järjestäville tahoille. Ajankohtaisen kakkosen 12.7 ohjelmassa vilautettiin sitä  pakkokeinojen maailmaa, jossa monet, erityisesti kaikkein vaikeimmin vammaiset ihmiset joutuvat elämään koko elämänsä, josta he eivät pysty tai uskalla edes kertoa.
 Media ei kovin tykkää uutisoida  vaikeavammaisten ihmisten lukitsemisesta, sitomisesta, erityisvaatteista, henkisestä pakottamisesta ja ylilääkitsemisestä, joka on monen puolustuskyvyttömän vaikeavammaisen kohtalo.

Samanlaisia pakkokeinoja käytetään myös vanhustenhuollossa, erilaisin sitein ja vöin sidotaan geriatrituoleihin, sänkyyn, on pupupuvut ja tietysti kemialliset kahleet.. Eräs 92 vuotias mummo kertoi ” yöksi naruttamisestaan” eihän se hyvältä tuntunut, mutta kyllä minä kestän, ei saa nostaa meteliä..”

Vanhuspuolella Sirkka-Liisa Kivelä  on vahvasti puuttunut vanhusten ylilääkitsemiseen.Mistä löytyisi vastaava guru kehitysvammaisten ylilääkityksen purkamiseen?

 Ne omaiset jotka ovat puuttuneet tähän pakkokeinojen tai kuten tänä päivänä puhutaan suojatoimenpiteiden maailmaan ovat saaneet porttikiellon palvelukoteihin niin kehitysvammaisten kun vanhustenkin kohdalla. Määrätään erilaisia tapaamisrajoitteita, selitetään että tänään asukas on niin levoton ettei sovi tulla, tai asukas on levoton omaisten käynnin jälkeen, tai asukas ei halua tavata omaisiaan.

Yhteydenotoista AVIin, Valviraan ja EOAeen omainen leimataan vainoharhaiseksi.
Viranomaisedunvalvojajärjestelmän avulla hoitokodit voivat ottaa täyden vallan vammaisen tai vanhuksen ”itsenäisestä elämästä”. Määräämällä edunvalvoja päättämään päämiehen kaikista sellaisista asioista, joiden merkitystä hän ei ymmärrä, omaiset voidaan sulkea täysin päämiehen elämästä.
Viranomaisedunvalvojilla saattaa olla jopa 300 valvottavaa päämiestä eripuolelta maata, joten he eivät joskus ehdi tavata kertaakaan päämiestään, vaan siirtävät kaiken vallankäytön palvelukodeille. Saa nähdä mihin johtaa vielä Oikeusministeriön aloittama edunvalvonnan ulkoistaminen!?

Nytkin Viranomaisedunvalvonnan ”käsissä” jotkut vammaiset ovat kuin vankiloissa,  mutta vangit onnistuvat kyllä joskus karkaamaan, mutta vammainen ihminen ei pysty siihenkään! .
Vankiloissa pakkokeinot ovat hyvin tarkasti säädeltyjä samoin, omaisten tapaamiset ja puhelimen käyttö. Vammaiselta niin kuin vanhukseltakin voivat riistää tapaamiset omaisten kanssa ja jopa katkaista puhelinyhteydet.

Milloin YK:n kidutuksen vastaisen kohtelun alakomitea tulisi Suomeen tarkastamaan vankiloiden lisäksi kehitysvammaisten ja vanhusten asumisyksiköitä?

Vammaisten omaisten ja tukijoiden keskuudessa on herätelty ajatusta vammaisasioihin perehtyneestä juristikeskuksesta, joka auttaisi vammaisia ja omaisia neuvotteluissa viranomaisten kanssa, tekisi valituksia ja kanteluita ja olisi mukana avustamassa mahdollisissa oikeudenkäynneissä.
Monilla vammais- ja omaisjärjestöillä on omat juristinsa, jotka keskittyvät vain oman ryhmän neuvontaan. Löytyisikö vammais- ja omaisjärjestöiltä yksituumaisuutta keskittää juridinen neuvonta ja tietotaito yhteen juristikeskukseen?

Vammais-ja omaisjärjestöt lahjoittivat yhdessä varat vammaisprofessuurin perustamiseen Helsingin yliopistoon.  Löytyisikö nyt lahjoittajia ja sponsoreita vammaisasioihin perehtyneen juristikeskuksen perustamiseen? Voisiko seuraavaa  yhteisvastuukeräystä tai vaalikeräystä kohdistaa tähän juristikeskukseen?

 Oman henkilökohtaisen tragediani, vammaisen lapsenlapseni ja minun isoäidin toisistamme eristämisen olen tuonut julkisuuteen  esimerkkinä viranomaisten käyttämistä pakkokeinoista, joita samanlaisia kokee moni omainen ja vammainen tänäkin päivänä.
Uusin tapaus on Savosta, jossa 92 vuotias vanhus huostattiin poliisisaattueessa tyttären hoidosta, koska viranomaiset katsoivat vammaisen tyttärentyttären ääntelyn ja koskettelun häiritsevän mummoa. Kukaan ei kysynyt mummon mielipidettä eikä sitä kuinka rakas vammainen lapsenlapsi hänelle on.

Olen saanut nyt tuekseni vammaisten asioihin perehtyneen juristin Jukka Kumpuvuoren neuvottelemaan ja sovittelemaan kunnan, edunvalvojan ja palvelukodin kanssa. Jää nähtäväksi löytyykö vastapuolelta neuvotteluhalua vammaisen lapsenlapseni normaalin ja vapaan elämän palauttamiseksi.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu