Inkerin kirkko on juhlinut historiaansa

Inkerin kirkko on juhlinut historiaansa,

kirjoitti Armas Kumpulainen puheenvuoro-blogissaan 24.8.2011 ”Inkerin kirkon nykytilaa”. – Ei tullut yhtäkään kommenttia. Lieneekö Suomi jo herännyt Inkerin kirkon nykytilaan?

Kävin ”juhlimassa” Inkerin kirkon 400-vuotis juhlaa Moloskovitsan Valkoisen kirkon raunioilla.Mielestäni se muistutti enemmän Inkerin kirkon muistotilaisuutta! Minulle Inkerin suomalaisena oli häpeällistä vaeltaa ja kuvata jumalan palvelusta Moloskovitsan Valkoisen kirkon raunioilla.

Mikä ihmeen juhla? Armas Kumpulainen ei mainitse ollenkaan tätä kirkkoa tai oikeasti sen raunioita,vaikka jo vuoden ajan ainakin ”mainostettiin” sitä, että 400-vuotis pääjuhla tapahtuu Moloskovitsan kirkossa!? Tämä taisi ollakin ensimmäinen luterilainen kirkko, niin kuin Lempaalankin,jonka raunioilla oli pari viikkoa ennen myös 400-vuotisjuhla!? Ja niin kuin mainitsee Kumpulainen, siellä oli perustettu ensimmäinen luterilainen seurakunta 1611!

Suomi taisi ”sokeutua” Inkerin kirkon avustuksessa vai mikä ajatus lienee ollut, kun käveltiin raskain saappain yli Inkerinmaan, ”Inkerin kirkkoja” rakentamaan ympäri Venäjää?, joissa tuhansien kilometrien neliössä ei löydy yhtäkään Inkerin suomalaista.

Kumpulainen kirjoittaa blogissaan ”…Inkerin kirkko on luopunut inkeriläisten ja suomenkielisten hoitamisesta ja on mennyt sinne, missä on ollut vähänkin vastaanottoa, taikka sitten suomensukuista kansaa. Kieleksi on muuttunut venäjä”

Tarkoittaako Kumpulainen tässä sitä,ettei Inkerin maalla ollutkaan ”vähänkään vastaanottoa” ja että täällä ei ollut suomensukuista kansaa?

Muistan itse kuinka oma äitini ja tädit ja muut sukulaiset iloitsivat siitä, että pääsevät pitkästä aikaa ”oman kirkkoon” ! Kuinka linja-autot keräsivät iloista, vaikkakin iäkästä, suomenkielistä väkeä ja kuljettivat Puskinin kirkolle, joka alkoi ensimmäisenä pitämään jumalanpalveluksia Inkerin suomalaisille. Avustus Suomesta kirkolle oli silloin ilahduttava piirre ja elätti toivoa parempaan tulevaisuuteen! Olin itsekin mukana puuhaamassa asioissa ja talkootöissä ja sain kasteen Kupanitsan kirkon vielä lähes raunioissa.

Kumpulainen jatkaa.”Olen joskus kuullut, että Mauno Koiviston käynnistämä Suomeen muuttoon ollut kohtalokas Inkerin kirkolle. Tietysti se on menettänyt muuton seurauksena jäseniään, mutta pääsyy ei ole siinä.”

Ehkä pelätään moittia Mauno Koivistoa ja Suomen virkamieskoneistoa, joka ryhtyi nopeasti toimeen heti Koiviston lausunnon jälkeen televisiohaastattelussa huhtikuussa 1990, että inkeriläisiä tulisi kohdella paluumuuttajina?

Inkerin suomalaisten paluumuutto Suomeen, oli mielestäni myös viimeinen kuoleman isku Inkerin kirkolle, niin kuin Inkerin kansallekin. Armas Kumpulainen on oikeassa siinä kun totesi että ”Jos olisi tyydytty vanhan Inkerin alueeseen, kirkko olisi ollut helpompi pitää yllä”?

Nyt siis ympäri Venäjää on rakennettu suomalaisten varoilla kuulemma 80 ”Inkerin kirkkoa”! Niillä varoilla olisi varmaankin pystytty nostamaan Lempaalan ja Moloskovitsan kirkot, ennen kuin ryhdyttiin rakentamaan uusia kirkkoja ympäri Venäjää!

Olkaa hyvät, nyt suomalaiset ja pitäkää yllä ne ”Inkerin kirkot” muistomerkkinä todelliselle Inkerin kirkolle ja kansalle!

 

<a class="video-list-item-link " href="

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu