Venäjällä puhutaan Imatran asuntomurroista

Venäjän uutisissa rummutetaan jo Imatran asuntomurroista ja siihen liittyvästä vandalismista.

Asiasta kertoo Uutisvuoksi otsikolla ”Venäjällä kohistaan jo Imatran asuntomurroista” (Anu Pakarinen UutisVuoksi lauantaina 3.9.2011.) Tieto venäläisasuntoihin Imatran seudulla tehtailluista murroista on tavoittanut venäläiset.

Eräs Imatran seudulla toimiva yrittäjä kertoo saaneensa hyvin huolestuneen puhelinsoiton asiakkaaltaan Venäjältä. Tämä oli kuullut asuntomurroista ja niihin liittyvästä vandalismista Venäjän radiosta. Useat UV:n haastattelemat henkilöt toteavat, ettei ole lainkaan liioiteltua huolestua Imatran ja Suomen maineesta.

Tämä on liian tosi asia.

Jos tätä rummutetaan uutisissa Venäjällä, kyllä se on hyvin haitallista. Alkaa murentua käsitys, että suomalainen yhteiskunta on suojattu ja turvallinen, nimettömänä pysyttelevä yrittäjä pelkää. Hän suojaa itseään nimettömyydellä. – Viimeksi kun olin Venäjä-yhteyksissä esillä, tuli tekstiviesteillä törkyä niskaan.

Suomi-Venäjä-seuran paikallinen puheenjohtaja Pekka Sorvali on samoilla linjoilla. Hän pitää venäläiskoteihin suunnattuja iskuja Suomen ja Imatran maineen kannalta tuhoisina.

Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Mika Inkeröinen kertoo venäläisten olevan jo varpaillaan. Venäläisten ostopäätöksiin vaikuttavat luonto, palvelut, ystävällisyys sekä erittäin isona tekijänä turvallisuus… Venäläiset luottavat monissa asioissa lähipiirin ja tuttavien kokemuksiin.

Jos paha sana kiirii, se kantaa todella kauas.

Kiinteistöbisneksessa toimiva Emilio Urpalainen sanoo Imatralla olevan hyvin paljon ennakkoluuloja venäläisiä kohtaan… Asenteita voi kiristää entisestään, jos esimerkiksi rakennusurakoissa tulee huonoja kokemuksia. – Venäläisillä on ihan omat tapansa. – Suomalaiset maksavat sovittuna aikana, mutta venäläiset maksavat, kun jaksavat. Se voi lisätä negatiivisuutta.

Rasismia Imatralla kyllä on ja paljon Hän ei usko kohun vielä vakavasti vahingoittaneen seutukuntaa. Tilanne voi muuttua, jos uutinen leviää laajasti venäläismediassa eikä tekijöitä saada kiinni. – Kohu pitäisi äkkiä painaa alas, eikä ruveta revittelemään asialla.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on ensisijaisesti huolissaan yksittäisten ihmisten kärsimyksistä, ei niinkään Imatran maineesta… Aina pitäisi ajatella ihmisen näkökulmaa, eikä niinkään sitä, onko asia maineen kannalta tärkeä… Lintusesta Imatralla ei ole rasismia. – Päinvastoin tuntuu, että koko ajan maailma normalisoituu. Rajan pinnassa on erilaisia ihmisiä, ja sen kanssa on vaan opittava elämään.

Mitä mieltä täällä keskustelupalstalla ollaan?

Onko Imatran kaupungin johtaja oikeassa, ettei rasismia Imatralla ole ja ..maailma normalisoituu koko ajan ja ..sen kanssa on vaan opittava elämään”?

Pitäisikö meidän henkilökohtaisesti oppia jotain tästä vandalismista ja pitää tätä normalisaation merkkinä?

Vai pitäisikö huolestua seudun ja koko Suomen maineesta, niin kuin ovat huolestuneet ylempänä UV:n haastattelemat henkilöt? Vai lineekö se huolestuneisuus liioiteltua? Ja pitäisi painaa kohu äkkiä alas?

Imatralla toimivan Venäjä-klubin puheenjohtajana olen itsekin törmännyt vihamielisyyteen ja syrjintään, joten pidän hyvin huolestuttavana yleisen venäläiskielteisyyten mielipiden kasvavan näillä kulmilla.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu