Verottaja ja rakennusvalvonta venäläisfirmojen perässä

”Verottaja ja rakennusvalvonta venäläisfirmojen perässä” kirjoitti UutisVuoksi (28.8.2011. Anu Pakarinen) juuri ennen näitä asuntomurtoja, joista oli kirjoitettu edellisissä blogeissani, joten pakko on nyt minun tuoda tämäkin esille.

Venäläiset ja virolaiset rakennusurakoitsijat tuovat oman mausteensa pientalorakentamiseen Imatran seudulla. Ongelmia aiheutuu erilaisesta rakennus – ja toimintakulttuurista. Myös veronkiertoa tapahtuu.

Työn halpuus perustuu velvoitteiden hoitamatta jättämiseen.

Ylensä se menee niin, että venäläinen tai virolainen perustaa Suomeen firman, joka ei tuota koskaan voittoa. Rahaliikenne hoidetaan jotain muuta kautta, näin sanoo tarkastusinsinööri Matti Pöljö.

Verottaja seuraa ulkomaalaisten rakennusfirmojen tekemisiä muun muassa rakennusvalvonnan ja rajaviranomaisten kautta.

Rakennusvalvonta seuraa lähinnä työn jälkeä ja pelisääntöjen noudattamista. Imatralla venäläisten ja virolaisten urakoitsijoiden toimintaan on jouduttu puuttumaan joitakin kertoa.

Joidenkin urakoitsijoiden töppäilyistä huolimatta hän (Matti Pöljö) ei lähtisi leimaamaan ulkomaalaisia rakentajia: pääosin he ovat ammattitaitoisia ja moni työmaa mallikelpoisesti hoidettu. Lehti jatkaa:

    Rakentaminen on selvästi vilkastunut Imatralla ja Ruokolahdella tänä vuonna.
    Rakennusvalvontaan toimitettujen rakennuslupa- ja muiden hakemusten määrä on kasvanut Imatralla 25 prosenttia ja Ruokolahdella lisäystä on 29 prosenttia. – Varsinkin pientalorakentaminen tuntuisi lisääntyneen, kertoo Matti Pöljö Imatran rakennusvalvonnasta.
    Ruokolahdella pientalorakentaminen on lähes nollassa, sen sijaan loma-asuntoja rakennetaan paljon. Vapaa-ajan asunnoille on myönnetty tähän menneessä noin 30 rakennuslupa, eikä hiljenemisen merkkejä näy. Tänä vuonna päästään varmaan 50 rakennuslupaan, kertoo rakennustarkastaja Timo Kapanen Ruokolahdelta.
    Imatran rakennusvalvontaan oli jätetty elokuun puoliväliin menneessä 281 erilaista hakemusta tai toimenpideilmoitusta. Vuosi siten vastavana aikana luku oli 224. Ruokolahdella hakemuksia on jätetty tähän menneessä 175, vuosi takaperin määrä oli 136.
    Mitään äkillistä suunnanmuutosta ei odoteta, vaikka uutiset täyttyvät maailmantalouden uhkakuvista. Uskon, että tämä vuosi mennään vielä täysillä.

Näin siis rakennustarkastaja Timo Kapasen ja ylempänä tarkastusinsinööri Matti Pöljö arvioivat tilannetta Imatralla ja Ruokolahdella, jotka ovat venäläisten suosiossa.

Rakentaminen jatkuu

Eli rakennustarkastajien mukaan ainakaan ei ole odotettavissa mitään äkillisiä suunnanmuutoksia. Elämä kuitenkin tuo tullessaan odottamattomia yllätyksiä, niin kuin nyt nämä asuntomurrot Imatralla ja Ruokolahdella.

Ovatko nämä asuntomurrot sellainen käännekohta, joka aiheuttaa muutoksen venäläisten asuntorakentamiseen Imatralla?

Aika näyttää.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu