Viisumiasiat puhuttivat Tuomiojaa ja Lavrovia,

täällä otsikolla asiasta kertoo UutisVuoksi (10.9.2011 Maarit Roiha).

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja hänen  venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin  kanssa tapaamisesta Moskovassa perjantaina 9.8.2011. 

Tapaaminen sujui ilman suurempia yllätyksiä ja maiden väliset suhteet todettiin jälleen kerran hyviksi.

– Meillä ei ole nyt mitään asiaa, joka vaatisi välittömästi toimia ja ratkaisuja, sellaisia ongelmia ei ole, Tuomioja tiivisti.

Auki olevia kysymyksiä löytyi sen sijaan etenkin EU:n ja Venäjän välisistä suhteista.

Venäläisten viisumivapaus nousi vahvasti esille tälläkin kertaa.

– He tietävät, että Suomi tukee kyllä tätä tavoitetta, että ei tässä ole meihin kohdistuvaa painetta, Tuomioja muotoili.

Viisumivapauden toteutuminen edellyttää Tuomiojan mukaan sitä, että myös Venäjän puolella tehdään vaadittavat toimenpiteet. 

Tuomioja toivoo optimistisesti Venäjän WTO – jäsenyyden ratkeavan jo tämän vuoden kuluessa. Esillä olivat myös Lähi-Idän, Syyrian ja Libyan tilanteet. Myös arktisen ja Itämeri-yhteistyön kysymykset saivat huomiota. Puutulliasia ei ollut esillä keskustelussa.

Tuomioja esitti Lavroville Suomen toiveen siitä, että  ulkomaisten toimittajien akkreditointi Helsingistä sujuisi paremmin ja että liike-elämän edustajien oleskelulupiin saataisiin joustavammat käytännöt.

Tuomioja tapasi myös venäläisten kansalaisjärjestöjen edustajia. – STT 

 

–  Äsken, 7.9.11 olin kirjoittanut Puheenvuoroon : ”Kaakkoisraja ei ole vielä valmis viisumivapauteen”, ei tuntunut aihe paljon kiinnostavan ketään.

Nyt sitten molempien maitten  ulkoministereiden tapaamisessa asia nousi taas vahvasti esille.

Se, että suurempi osa suomalaisista vastustaa viisumivapautta ei ratkaise asiaa, niin kuin myös ei ratkaise silmien sulkeminen ”epämiellyttävään”asiaan.

Poliitikot vievät asiaa eteenpäin, Tuomioja  lausui Moskovassa  ” He ( venäläiset)  tietävät, että Suomi tukee kyllä tätä tavoitetta”.

Mielestäni viisumivapauteen täytyy valmistautua ja  puhua asiasta avoimesti, jonain päivänä se saattaa tapahtua. Ettei sitten kun ”raja aukenee, niin ei taivas raukenisi kansalle”.

 

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu