Asuntomurrot Imatralla on selvitetty

Asuntomurrot Imatralla on selvitetty

Tästä kirjoittaa UutisVuoksi 12.11.2011 Olli Pekka Härmä otsikolla ”Puhuttanut murtosarja selvisi”. Sekä Yle Etelä-Karjala otsikolla Poliisi selvitti Imatran venäläisasuntoihin tehdyt murrot.

Kirjoituksen mukaan venäläisomistuksessa oleviin vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneissa murtosarjassa rasistista motiivia ei epäillä.

Venäläis-asuntoihin tunkeutuneet ovat paikallisia nuoria ja syyllisiksi on selvinnyt niin poikia kuin tyttöjäkin Lappeenrannasta ja Imatralta. Päätekijöinä jutussa on viisi nuorta, joiden iät ovat kahdenkymmenen molemmin puolin. Osassa teoista oli tehty tahallaan vahinkoa ja sotkemista.

Tekojen motiiviksi on selvinnyt yksinkertaisesti omaisuuden anastaminen.

– Rasismi ei ole tullut esille motiivina, näyttöä sinne suuntaan ei ole saatu. Tässä haluttiin vaurastua varastamalla omaisuutta, kertoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Etelä-Karjalan poliisilaitokselta… on haluttu hakea jännitystä ja sotkea paikkoja. Tekijät ovat pääosin ensikertalaisia. Vain muutamia heistä on aikaisemmin kuulusteltu rikoksesta epäiltynä. Minulla on sellainen käsitys, että on ymmärretty, että väärin on tullut tehtyä, Hänninen kertoo.

Rikossarjaan kuuluu yhteensä 17 eri rikosilmoitusta, joita tutkitaan törkeänä varkauden yrityksenä Tekoja pidetään rikoslain mukaan törkeinä, koska teot ovat kohdistuneet asuttuihin asuntoihin. Seitsemään teoista liittyy myös muuta omaisuuden vahingoittamista ja sotkemista…

En muista vastaavaa tapausta. Tässä on poikkeuksellista, että on useita nuoria henkilöitä, jotka eivät ole olleet poliisin kanssa ennen tekemisissä. Toivottavasti he eivät ole poliisin kanssa tekemisissä viiden vuoden päästä, Hänninen toteaa.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on huojentunut, että ikävä rikosvyyhti on ratkaistu.

Hyvä, että asia on selvinnyt ja tekijät saatu kiinni. Toivottavasti nämä nuoret tekijät saadaan nyt oikealle tielle.

Media niin Suomessa kuin Venäjälläkin on seurannut rikossarjan selvittelyä. Lintusen mukaan Imatran imago ei ole tapahtumista juuri kärsinyt. – Lyhyellä aikavälillä ehkä, mutta mitään suuria merkkejä vaikkapa matkailijoiden suhteen ei ole havaittu. Pitkällä tähtäimellä imagovaikutuksia ei varmankaan tule.

– Siis poliisi ja kaupungin johtaja uskovat siihen, että nämä nuoret henkilöt ”parantavat tapojaan”. Siihenkö tämä kaikki päättyy? Tapojen parantamiseen ja niin kuin sanoi Hänninen, että hänestä tuntuu, että nuoret ymmärsivät, että väärin on tehty kun oli haluttu jännitystä ja sotkea paikkoja! Toivottavasti ymmärtävät!

Entä millainen jälki on jäänyt niille uhreille, joitten asunnot oli rikottu ja häpäisty? Niitten talojen omistajille, joihin kohdistui tämä vandalismi?

Yleensä Suomessa järkyttyneille uhreille annetaan kriisiapua. Onko heillä mahdollisuus kriisiapuun?

Pitäisikö murtoihin osallistuneet nuoret velvoittaa sovitteluun ja käytännön korjauksiin talonomistajille? En tiedä! Mitä mieltä keskustelupalstalla ollaan?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu