Onko Venäjä uppoava laiva?

Onko Venäjä uppoava laiva?

Entisen kotimaani asiat jotenkin vielä kiinnostavat, joten seikkailen nettimaailmassa ja luen kuulumisia myös Venäjältä.

Nykyään Venäjä kadottaa vuosittain tuhansia nuoria tutkijoita ja lupaavia ammattilaisia Tilastojen mukaan maasta muuttajien keski-ikä on 28 vuotta ja heistä useimmat ovat asiantuntijoita kemian, fyysiikan, biologian.. jne.

Tiedeministeriössä on laskettu että kunkin muuttajan kohdalla menetys Venäjälle on 30 000 dollaria . Euroopan neuvoston koulutuskomissio arvioi, että Venäjä kadottaa aivovuodosta vuosittain 50 mrd dollaria, josta tietenkin hyötyvät muut maat.

Korkeatasoiset ammattilaiset, tutkijat ovat kannattavampia öljynporauslauttoja, siksi niitä metsästetään. Jos perinteiset maat olivat Yhdysvallat ja Eurooppamaat, niin nyt Venäjän ovat löytäneen esim., Kiina ja Etelä-Korea.

Noin 10-15 tuhatta korkeasti koulutettuja henkilöitä tai lupaavia nuoria tutkijoita ja ammattilaisia lähtee Venäjältä vuosittain. Juuri se kansan osa, joka kehittäisi maata, ettei se kulkisi kehittyneiden maitten joukossa joittenkin barometrien mukaan jossain 70 ja 80 paikoilla ja väli aina kasvaa.

Sen on tunnustanut itse Venäjän presidentti Dmitri Medvedev kokouksessa, josta kertoi Moskovalainen TV Centr kanava Postskriptum-ohjelmassa 12.4.2009. ”Aivovuoto Venäjältä ja miten sen estää?” Presidentin puheesta saa tietoa, että hän on luvannut tutkijoille ja professoreille lisää rahaa.

Presidentti Medvedevin mukaan se on absurdista, että Venäjä on jäänyt niin taakse kehittyneistä maista ja väli vielä edelleen kasvaa, vaikka taloudellinen tila ja elinolosuhteet ovat kohentuneet.

Siteraan ”Novgorod” – lehteä 1.10.2011 otsikkolta ”Aivovuoto jatkuu” – Matkalaukku tunnelma!” (Газета «Новгород» Чемоданное настроение. Утечка мозгов продолжается.)

Öljy- ja kaasuvirran lisäksi, jotka kuljettaa pois vaurautta Venäjältä, säännöllisesti toimii kolmas putki, joka vie eniten arvokkaampaa luonnonvaraa, eli aivoja. Maastamuutto jatkuu tasolla 10 – 15 tuhatta vuodessa.

Viimeisimmät sosiologiset tutkimukset herättävät ajatteluun: Venäjän jättäisi 53% yrittäjistä, 52% opiskelijoista, 30% päteviä ”asiantuntijoita”, 23% sotilasammattilaisia, 18% tavallisten työntekijöiden ja 3% eläkeläisiä.

Nämä potentiaalliset maastamuuttajat ovat työvoimaa ja he eivät suinkaan mene rahanperää, niin kuin 1990-luvulla. Nyt ovat valmiita lähtemään ne jotka ansaitsevat: yritttäjät, valmistuneet spesialistit, ammattitaitoiset työntekijät.

… Venäjällä on vähitelleen kehittymässä keskiluokka, mutta tämä ei tarkoita, että he kykenisivät muodostamaan maan kansalaisyhteiskuntaa, joka pystyisi osallistumaan ja ratkomaan maan kohtaloa. Korruptoituneessa yhteiskunnassa, jossa ei ole riippumatonta oikeuslaitosta, ei oikeuksia ja todellista sananvapautta. He pelkäävät menettävänsä omaisuutta tai vapautensa.”,

näin kirjoittaa ”Novgorod”-lehti.

Jos otetaan vielä huomioon sen, että Venäjä on riitauttamassa keskenään slaavilaista kansaa, esim., etusijalla venäläisiä valkovenäläisten, ukrainalaisten ja kenties kenen vielä kanssa ja monet ärhäkät poliitikot ”vaativat”: ”Venäjä vain venäläisille ja venäjää puhuville”, niin saattaakin tulevaisuudessa, käydä niin kuin eräs visioneeri netissä sanoi, ”että Venäjä voi supistua” Lilliputtivaltioksi ympäri Kremliä”.

No ei kai vielä! Mutta ehkä karille voi laiva ajautua…

Näin lopuksi.

Kun koko maapallon ympärillä löytyy maita, jotka metsästävät ja houkuttelevat nyt Venäjältä nerokasta nuorta porukkaa itselleen, niin miten suhtaudutaan tähän prosessiin Suomessa?

Olen tietoinen, että muualta kyllä on tullut, mutta miksi ei Venäjältä? Tässähän se on ihan kulman takana ja sinne tien ovat löytäneet jo Kiina ja Etelä-Koreakin! Liittyykö tähänkin ennakkoluulo vai eikö Suomi pysty tarjoamaan tutkijalle sitä mitä pystyvät muut maat?Vai riittääkö Suomessa omaa älymystöä? Kuitenkin mielestäni joku ”finanssi”-professori olisi nyt tarpeen Jutta Urpilaisen rinnalle EU-neuvotteluissa ja ehkä Kataisellekin, kun tuntuu, että heillä siellä on aika vaikeata.

Vai lieneekö?

Постскриптум

Alkuperäinen video löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=igyfMeF0YCk&NR=1

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu