Vaalit Neuvostoliitossa – Выборы в СССР

Siis, kuka olen ja mistä tulen? Jos ei olisi menneisyyttä, niin olisinko olemassa? Usein tuon esille täälläkin Uuden Suomen keskustelupalstalla muistelmia entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta. En kuitenkaan riipu menneisyydessä, mutta muistoja ei voi unohtaa ja ne pulpahtavat mieleeni jostain ihan pienistä seikoista tai suurimmista asioista, niin kuin nyt presidentti vaaleista niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Tarkoitukseni ei ole ryhtyä syvällisimmin analysoimaan sitä vaalikampanjaa Neuvostoliitossa tai Nyky-Venäjällä, haluan vain tuoda hieman esille henkilökohtaisia kokemuksia ja muistelmia, jotka ovat säilyneet vaaleista ja vaalipäivästä, koska olin aktiivinen kansalainen ja osallistuin myös vaalikampanjaan aktivoimaan ihmisiä äänestämään. Olivat vaalit mitkä tahansa : kylä- kaupunki- tai korkeaan neuvostoon tai presidenttivaalit.

Propaganda ja agitaatio alkoivat jo kauan ennen vaaleja ja oli järjestetty hyvin. Julisteet ja ehdokkaitten tai ehdokkaan kuvalliset esitteet olivat kaikkialla niin kuin tänä päivänäkin.

Agitaattori.

Tärkeä rooli oli annettu kansalle ruohon juuren tasolla. Agitaattorin vapaaehtoistehtäviin (общественное поручение) oli aktivoitu iso määrä kansalaisia: opettajia, korkeakoulun opiskelijoita, tietenkin kommunistisen puolueen nuorisojärjestön jäseniä (комсомольцы) jne.

Muistan miten toimimme siinä: me kuljimme talosta taloon, ovesta ovelle muistuttamassa vaaleista, jakamassa jotain esitteitä ja kertomassa ehdokkaasta kuinka hyvä ja luotettava hän on! Aktiivisena kansalaisena pidin silloin sitä kunnia tehtävänä.

Nykypäivänä propaganda ja agitaatio on siirtynyt nettiin ja yksi esimerkki Venäjältä tässä:

    <a href="” target=”_blank”>

Kutsu vaaleihin.

Jokainen äänioikeutettu sai kauniissa kuoressa olevan kutsun vaaleihin.

Itse vaalipäivä

oli todella iso juhla maassa. Vaalit järjestettiin usein kouluissa tai muissa sopivissa paikoissa, jossa sitten äänestäjiä odotti musiikki joka kaikui myös kauas ympäri aluetta, paljon punalippuja ilmapallojakin ja tietenkin se kohokohta – bufetti, jossa oli runsaasti kaikenlaista herkkuja niin aikuisille kuin lapsillekin, joita muuten kaupasta ei saanut. Muistan, että aina oli mustaa kaviaariakin, jota kauppojen hyllyllä kansa ei nähnyt. Äänestys paikalle saapuivatkin koko perhe lapsineen, koska oli järjestetty vielä ilmaisia esiintymisiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Isänmaalisia lauluja kaikui koko päivä iltaan asti.

Äänestäminen

meni sujuvasti siinä ja ei kellekään ja minullekaan tullut mieleeni kyseenalaistaa koko prosessia tai tehdä jotain vilpillistä äänestyskopissa. Propagandalla ja sanoisinko nyt jälkikäteen, että joukkopsykologialla oli saatu ihmiset uskomaan, että tehtävämme oli tärkeä, vaikkakin ymmärsimme, että emme ”äänestä” ketään, koska ne henkilöt olivat valinneet jo etukäteen kommunistisen puolueen komiteat … me vain hyväksyttiin valitut ja sillä tavalla olimme tukemassa järjestelmää.

Мой адрес не дом и не улица, мой адрес Советский Союз

    <a href="” target=”_blank”>

Колеса диктует вагонные
Где срочно увидеться нам.
Мои номера телефонные
Разбросаны по городам.

Припев:
Заводится сердце, сердце волнуется,
Почтовый пакуется груз.
Мой адрес не дом и не улица –
Мой адрес – Советский Союз.

Вы точки-тире телеграфные
Ищите на стройках меня.
Сегодня не личное-главное
А сводки рабочего дня.

Припев:
Я там где ребята толковые,
Я там, где плакаты ”Вперед!”
Где песни рабочие, новые
Страна трудовая поет.

Припев:
Заводится сердце, сердце волнуется,
Почтовый пакуется груз.
Мой адрес не дом и не улица –
Мой адрес – Советский Союз.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu