Millaista kohtelua saamme kuoleman jälkeen?

Nyt on paljon kirjoituksia eutanasiasta ja arvokuolemasta. Mutta miten sen jälkeen kun silmämme suljetaan? Olisiko silloinkin meille tärkeää, että ruumista kohdellaan arvokkaasti.

Luin Uutisvuoksessa kirjoituksen otsikolla ”Vainajan kohtelu järkyttää omaisia Imatralla” (12 tammikuuta 2012. Anne Vihavainen.)

Kirjoituksen mukaan erässä ryhmäkodissa vainajan omaiset olivat läsnä hänen kuolinhetkellä ja tyttäret kertoivat, että ”hän kuoli kauniisti tyttären silittäen poskea; mutta äidin kuoleman jälkeinen kohtelu ei ollut yhtä kaunista.”

Vainajan kohtelu kuolemaan jälkeen sai sisarukset kuohuksiin. Perjantaina kuollut vainaja oli jätetty Honkaharjun sairaalan kylmiöön odottamaan hautajaisjärjestelyä viikonlopun yli.

    Sisarukset tulivat pukemaan vainajaa ja olivat häkeltyneet näkemästään! Vainaja oli siinä kunnossa kun hän kuoli vaipoissa, kanyyli kädessä, katetri paikallaan, sydänlätkät rinnassa ja virtsapussi mukana. Suuta ei ollut suljettu eikä silmiäkään kunnolla. ”Ei ketään vainajaa saa kohdella tuolla tavalla. Se hipoo jo vainajan häpäisemistä, sisarukset puuskahtavat.”

Lehtikirjoituksen mukaan Honkaharjun sairaalan ylilääkäri Tuomo Pöyry pahoittelee tapahtunutta.

    – Todella ikävää että näin on tapahtunut..

    – Lääkäri katsoo ja tutkii aina vainajan kun totea tämän kuolleeksi. Pöyry arvioi. että kyseessä tapauksessa on monta pientä asiaa mennyt pieleen.

    – Meillä on ollut ongelmaa kun näistä asioista huolehtinutta vahtimestaria ei enää ole. Hänen tehtävä on jaettu hoitohenkilökunnalle.

    Henkilöstölle on laadittu uudet ohjeet vainajanhuoltoa varten, mutta niitä pitää ilmiselvästi tarkentaa, Pöyry sanoo.”

Ehkä tämäkin ilmitullut tapa kohdella vainajia laitoksissa ja tiedän, että koskee myös vammaisiakin!, on vain jäävuoren huippu!

Kuinka paljon haudoissa lepääkään vainajia, joilla on letkut rinnassa, katetrit ja virtsapussit mukana..?

Siis onko meille väliä sille miten meitä kohdellaan kuoleman jälkeen?

Millaista porukkaa tulee olemaan ruumiimme ympärillä kun silmämme suljetaan? Ovatko ne henkilöt niin välinpitämättömiä, että toimivat vaan pelkästään pykälien mukaan!? Ja meneekö siinäkin ”monta pientä asia pieleen”. Tuntuu, että inhimillisyys on kadonnut jäljettömiin!

Muinaisajoilta haudoissa arkeologit löytävät kultaa ja kaikenlaisia arvokkaita esineitä.

Satojen vuosien päästä arkeologit käy varmaan ihmettelemään, törmätessään 2000-luvun hautoihin, että mitä ihmeen piikkejä ja ehkä säilyneitä letkuja ja outoja esineitä on laitettu vainajan ruumiin mukaan?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu