Elämäni Koulut. Osa 104. Agitaattori.

Huomasinpa tuossa, että nyt jo puhutaan ensi vuoden kuntavaaleista. Tämä tuo mieleeni ne lukuisat vaalit, joihin osallistuin Neuvostoliitossa äänestäjänä ja ainakin yksissä vaaleissa myös agitaattorina.
Vaalit Lähestyvät
Vaalien lähestyessä propaganda ja agitaatio alkoivat jo kauan ennen vaaleja ja oli järjestetty näyttävästi kautta maan! Median propagandan lisäksi ulkojulisteet ja liehuvat punaliput sirppeine ja vasaroineen ja ainoan ehdokkaan isot portretit koristivat komeasti näkymiä!
Ei sinä tarvinnut miettiä päänsärkyyn asti minkä värisestä puolueesta ja ketä jopa yli sadasta ehdokkaasta äänestää, niin kuin meillä täällä Suomessa. Valinta oli selkeä: Kommunistinen puolue ja kaikkein paras ehdokas, joka sinne on jo valittu Politbyrossa! Tietenkin luotimme puolueen päätökseen ja valmistauduimme vaalipäivänä antamaan äänemme parhaalle ehdokkaalle! Joskus se “ainoa ja paras” oli ehdokkaana uudestaan ja uudestaan ja joka kerta kiltisti äänestimme häntä. Äänestäminen oli kansalaisen velvollisuus tukea maamme johtajaa ja koko järjestelmää. Siihen meidät oli kasvatettu!
Propagandaan ja agitaatioon oli vedetty myös iso määrä kansalaisia niin sanotusti vapaaehtoistehtäviin, mutta nämäkin vapaaehtoiset valittiin huolellisesti: ensisijalla tietenkin Kommunistisen Puolueen tai Kommunistisen Nuorisojärjestön jäseniä (комсомольцы). Sitten tulivat opettajat ja korkeakoulujen opiskelijat ja muut aktivistit.
Minäkin olin yksi heistä. Eli olen ollut agitaattori, ainakin kerran ja nimenomaan valtakunnallisessa vaalikampanjassa.
Agitaattori
Agitaattorina tehtävämme oli aktivoida ihmisiä äänestämään vaaleissa. Eräänä vuonna, kun opiskelin vielä Arkangelin Valtiollisessa Pedagogisen Korkeakoulun Instituutissa, minut kutsuttiin vaalikampanjaan agitaattorin tehtäviin.
Yllätyin siitä, koska en ollut kommunistisen puolueen jäsen enkä puolueen nuorisojärjestön jäsen, mutta ehkä sen takia kutsuttiin siihen tehtävään, kun elämäntyylini oli sellainen, että ryhdyin asiaan kuin asian aina aktiivisella ja vastuullisella asennoitumisella. Lisäksi olin jo paikallinen kuuluisuus luistelijana. Muita ansioitani olivat opiskeluryhmämme vastaavana toimiminen (староста группы) ja muissakin yhteyksissä aktiivisesti esillä oleminen.
Rehellisesti sanoen olin hyvin otettu, koska pidin sitä kunniatehtävänä, joten ei tullut mieleenikään kieltäytyä. Siitä toiminnasta ei kuitenkaan saanut mitään palkkaa tai etuuksia itselleen, vaikka se tehtiin omalla vapaa-ajalla.
Meitä ohjeistettiin käytännön toimintaan sellaisessa Agitpunktissa (Агитпункт), poliittisen propagandan keskuksessa. Näitä keskuksia oli kautta maan jo Neuvostoliiton alkuvaiheesta alkaen. Niitä oli kaupungeissa ja isommissa asuinkeskuksissa työntekijöiden ja talonpoikien poliittista koulutusta varten. Vaalien aikana niissä tehtiin vaalipropagandaa.
Muistan miten toimimme agitaattoreina: kuljimme kahden opiskelijan parina talosta taloon, ovelta ovelle muistuttamassa vaaleista, jakamassa jotain esitteitä ja kertomassa ehdokkaasta kuinka hyvä ja luotettava hän on!
– Ja kuinka kansan elämä tulee vielä paremmaksi kun tämä henkilö tulee valituksi hoitamaan maamme asioita tai jatkamaan tehtävässä. Hihamerkkinä meillä taisi olla punainen nauha.
En muista, että kukaan olisi sulkenut ovea edessämme tai vaikkapa sanonut jotain törkeätä. Kerran kyllä antoivat ystävällisesti ymmärtää, että nyt ei oikein sopisi, koska iso perhe oli valmistautumassa ilta-aterialle. He vakuuttivat kuitenkin asiallisesti meille, arvoisille agitaattoreille, että kyllä he tietävät ja lähtevät ehdottomasti äänestämään ja kiittivät käynnistä niin kuin tavallisesti kaikki muutkin.
Jos suhtautuminen olisi ollut epäkunnioittava agitaattoria kohtaan tai suhtautuminen vaaleihin kielteinen, tietenkin olisimme raportoineet asiasta agitpunktissa.
Vaalijärjestelmää tai ehdokasta ei kukaan arvostellut.
Агитатор — Laulu ehdokkaan puolesta.
Pakollinen Äänestäminen
Äänestäminen oli pakollista, vaikka sitä julkisesti ei sanottu missään. Se vaan oli kaikille selvä, että uurnalle mennään! Ei kukaan viranomainen tullut käskemään, vaan meidät oli niin kasvatettu ja indoktrinoitu, että kenellekään ei edes tullut mieleen jättää äänestämättä.
Sisimmässäni kuitenkin oli sellainen varovaisuuden ja pelon tunne että jos en äänestä niin mitä siitä seuraa? Kontrolli oli tosi tiukka! Jokainen, joka ei ilman vakavaa syytä äänestänyt, joutui puhuteltavaksi puolueen paikallisosaton johtokunnan eteen. Sitä ei kukaan halunnut, koska se löi leiman ihmiseen, saattoi pilata maineen ja heijastua asemaan työpaikalla.
Vaalipäivää kaikki odotimme kovasti, koska se oli todella iso juhla maassa. Vaalit järjestettiin usein kouluissa tai muissa sopivissa paikoissa, jossa sitten äänestäjiä odotti musiikki, joka kaikui myös kauas ympäri aluetta, paljon sirppi ja vasara punalippuja ilmapallojakin ja tietenkin kaiken kohokohta: bufetti, jossa oli runsaasti kaikenlaisia herkkuja niin aikuisille kuin lapsillekin, sellaisia, joita ei kaupasta saanut.
Itse muistan, että aina oli tarjolla mustaa kaviaariakin, jota kauppojen hyllyillä ei näkynyt.
Äänestyspaikalle saapuivatkin kokonaiset perheet lapsineen. Sinne oli järjestetty ilmaisia esityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Isänmaalisia lauluja kaikui koko päivän, aamusta iltaan asti.
Olin Myöhästyä Äänestyksestä
Sattui kerran niin, että olin luistelukilpailussa jossain Ural-vuorten takana Sverdlovskissa tai Tšeljabinskissa ja paluulennolla Arkangeliin oli kova lumimyrsky. Lentokone ei saanut lupaa laskeutua Arkangelin kentälle vaan joutui lentämään Leningradiin, jossa sää oli suotuisampi. Kovasti myöhässä kone sitten lähti lentoon Leningradin kentältä takaisin Arkangeliin.
Oli vaalipäivä ja olin kovin huolestunut, että miten nyt käy. Jos en pääsekään äänestämään! Matkustamossa joku lohdutteli, että jos kone myöhästyy niin ei se ole meidän syytä.
No, kone laskeutui Arkangeliin kentälle, en muista millä keinoin pääsin asuntolan ovelle, mutta päästyäni sisälle minua odotti yllätys: kaksi isokokoista ja huolestunutta virkamiestä odotti minua:
Olet myöhässä äänestyksestä!
He käskivät pikaisesti tulemaan kanssaan äänestyspaikalle, joka oli viereisessä korkeakoulun rakennuksen juhlasalissa.
Loppumatkasta molemmat jopa ottivat minut kyynärpäistä käsikoukkuun ja lähes kantoivat juoksemalla äänestyspaikalle, kun en väsymykseltäni jaksanut juosta niin isoilla askelilla kuin ne miehet.
Perillä kello taisi olla viittä vaille huoneiston sulkemista.
Kun laskin äänestyslipun laatikkoon, niin kaikki huokasivat ja minä lähdin tosi väsyneenä tallustamaan asuntolaan. Näin vaalien valvojat saivat Pedagogisen Korkeakoulun opiskelijoitten ja opettajien äänestysprosentiksi täydet 100!
Kaviaarit tosin jäivät minulta syömättä tällä kertaa.
Tarinat jatkuvat …
Klikkaamalla kuvaa saat sen näkyviin täysikokoisena.





Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Luultavasti Neuvostoliitossa päätyi miliisin tarkasteluun, jos havaittiin, että vaaleissa ei käyty.
Vaaliasettelu oli NKP:lle takuuvarma, kun ehdokkaat olivat aina puolueen hyväksymiä. Joissain vaaleissa ehdokkaita saattoi olla vain yksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös niitä ollut aina vain yksi? Häntä sitten sai kannattaa tai vastustaa, vai miten se oli. Lopputulos oli kuitenkin aina varma.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,.. aina vain yksi! Mutta kukaan ei uskaltanut vastustaa, koska ei halunnut joutua telkkien taa!
Ilmoita asiaton viesti
Ei miliisin tarkasteluun vaan työ-tai-opiskelupaikan johtokunnan tai kommunistisen puoleen paikallisen osaston johtajan puhutteluun.
Neuvostoliiton korkeimpaan neuvostoon oli aina vain yksi kandidaatti. Silloin kun minä oli agitaattorina vaalikampanjassa äänestettiin ainoa kandidaattia Nikita Hruštšov:ia ja hän sai 99,7% äänioikeutetuista.
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
”Itse muistan, että aina oli tarjolla mustaa kaviaariakin, jota kauppojen hyllyillä ei näkynyt.”
Unto Parvilahden kirjassa ”Berijan tarhat” hän kirjoitti vankeusajastaan Siperiassa, kuinka äänestysvilkkaus siellä jossain paikoissa nousi yli 100%! Jotkut kansalaiset näet äänestivät useamman kerran, kun äänestyspaikoilla tarjottiin ilmaista vodkaa, ruokaa ja jopa vaatteita, jotka kaikki oli tarpeellisia Siperian talvessa. Ilmeisesti johtajat olivat mielissään, kun Puolue oli suosittu, eivätkä olleet turhan tarkkoja ääntenlaskennassa.
Samassa kirjassa Parvilahti kertoi myös (ei liity äänestykseen), kuinka kolhoosit kilvan kehuivat loistavista uusista perunannostokoneista: ne nostavat yli 95% perunoista. Kirjoittaja ei malttanut olla murjomatta, että pian neuvostotiede kehittää koneen, jotka nostaa 150% maassa oleviasta perunoista.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen ”Berijan tarhat” kirjan…Mielenkiitoinen persoona on itse kirjoittaja!
Pakkohan oli nostaa perunoitakin niin paljon kun oli suunniteltu, muuten huonosti olisi käynyt jollekin. Sinä tunnet hyvin Nl:n ilmapiirin!
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Olet ollut monessa mukana, kiitos, kun jaat muistosi kanssamme.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kiitoksesta, Elle Marketta! On niitä ollut aikoja!
Kiva kun seuraat kirjoituksiani! Ilahdutat aina kommentillasi!
Mukavaa päivänjatkoa! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Äänestäminen ja vaalit Neuvostoliitossa olivat yhdenlaista demokratian matkimista. Eipä ole paljon nykypäivänä muuttunut. Putin varmistaa, että hänen puolueensa, Yhtenäinen Venäjä, voittaa. Oppositiota sentään on olemassa. Se neuvostoaikana käytännössä puuttui kokonaan.
Tuli mieleen yksi tarina neuvostojärjestelmästä. Ivan oli puolueen uskollinen soturi, agitaattori jne. Hän kuitenkin erehtyi arvostelemaan järjestelmää. Vankilaan siitä joutui. Ivan kuitenkin palveli kunnollisesti ja opettelin läksynsä huolellisesti. Hän vapautui vankilasta muutamassa vuodessa. Ivan kohosi puolueessa paikallisosaston hallituksen jäseneksi. Yhden kokouksen hän kuitenkin unohti. Paikallisjohtaja siitä tiedustelemaan, miksi Ivan ei ollut puolueosaston hallituksen viimeisessä kokouksessa. Siihen Ivan totesi, jos olisin tiennyt, että se oli viimeinen kokous, varmasti olisin tullut ja taas Ivania vietiin.
Ilmoita asiaton viesti
No, se on ainakin hyvä, että Putin antaa olla opposition!
Niin Ivania ja Juhania vietiin ja vietiin tuhansittain…Mutta ihmismieli löytää tällaisistakin asioista huumoria ja keksii vitsejä..! Se varmaan auttaa olemaan henkisesti vireänä vaikeissakin olosuhteissa.
Kiva kun tulit lukemaan kirjoitustani ja kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Radio Jerevan vastaa
• Meiltä kysytään:
Voiko Puolue koskaan erehtyä?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä. Mutta käytännössä Puolue ei erehdy.
• Lisäkysymys:
Kuinka voitte tietää sen niin varmasti?
• Me vastaamme:
Kysyimme Puolueelta
http://netti.nic.fi/~myllma/jerevan.htm
Ilmoita asiaton viesti
Enpä muista, että olisin koskaan Radio Jerevan ”uutisia” lukenut!
Vitsi Jerevan radiosta kyllä liikkui Nl-ssa.
Kiitos kun tulit sivulleni kommentoimaan ja keskustelemaan!
Ilmoita asiaton viesti
Ystävällisyytesi on ihailtavaa ja harvinaista.
Yleensä keskustelupalstoilla sataa kuraa niskaan olitpa asiasta sitä, tätä tai kolmatta mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän tätä kiittämistä ihan normaalina! Kiva on kuulla mielipiteesi!
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossa oli erikoista absurdiutta, joka jatkuu nyky-Venäjälläkin ainakin suorasukaisen EnglishRussia-sivuston mukaan.
Tuli mieleen kertausharjoituksiin marssien menossa ollut joukko Leningradissa.
Kaikki olivat huonoimmissa vaatteissa, kun omien vaatteiden takaisin saannista ei ollut mitään takeita.
Kerrostalon ikkunasta mummo huhuili, mihin poikaset olette menossa?
Koiranleuka joukosta huusi takaisin, että olemme menossa puolustamaan Neuvostoliittoa sillä sota syttyi Kiinan kanssa.
Katu raikui hysteerisen mummon kiljumisesta.
Moldovassa työharjoittelussa mestari kutsui luokseen allekirjoittamaan vetoomuksen Angela Davisin vapauttamiseksi USA:ssa.
Allekirjoittamisen jälkeen mestari tapitti silmiin kuin arvioidakseen, että onko täysi pölvästi. Roolinsa mukaisesti kuitenkin totesi, että hyvä, nyt on kolmas maailmansota vältetty.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä absurdiutta me emme silloin huomanneet. Se oli elämää niissä olosuhteissa. Ihminen sopeutuu ja tottuu siihen mitä ympäristöllä on tarjolla.
Kaksi nettikuvaa miten palautettiin lasipulloja / ”putelia” ja millainen esimerkiksi oli vastaanottopiste. Tyttö on ainakin työllistetty! :
https://i.postimg.cc/mD1XrGn6/image.jpg
https://i.postimg.cc/t4wVj1KP/2.jpg
Ilmoita asiaton viesti
En tarkoita nyt Sinua Viola, mutta ihmettelen miten tuossa absurdissa äänestyskomediassa oltiin jatkuvasti joukolla mukana kuin siinä olisi ollut jonkinlaista järkeä ja mielekkyyttä?! Näinhän kyllä monet ajattelivatkin, että järkeä on. Toki ymmärrän vaalien pakonomaisuuden, mutta eikö väkisin pistänyt luonto edes yhtä kertaa vastaan olla olematta ilveilyssä mukana? Kaikesta tarjoilusta ja pakonomaisuudesta huolimatta. Olihan maassa paljon varmasti omilla aivoillaan ajatteleviakin ihmisiä. Tosin nämä taisivat olla niitä, jotka raatoivat sitten ajatustensa vuoksi Siperiassa pakkotöissä.
Ja tuota maailmanlopun aatetta kaikkine järjettömyyksineen ja vaali-ilveilyineen yritettiin kommunistien toimesta juurruttaa tänne Suomeenkin!? Ja meinasivat neuvostojohdon, ja surullisenkuuluisien ”hyväntahtoisten hölmöjen” avulla siinä jotenkin onnistuakin.
Tämä länsimainen parlamentaarinen demokratia on, ainakin toistaiseksi, paras hallintomalli mitä on olemassa.
Tositarina: Venäläismusikka oli palkittavana hyvästä työsuorituksesta. Kun hänen rintaansa kiinnitettiin punamitalia, niin ukko kysäisi, että voisiko sen sijaan saada säkin jauhoja. Ja sitten mentiin! Jäi mitalit ja jauhot saamatta.
P.S. Ilmari Susiluodon kirjoista löydätte paljon venäläisiä anekdootteja ja vitsejä.
Ilmoita asiaton viesti