Elämäni Koulut. Osa 57. Tarkastustehtävä.

Tuli 1. päivä syyskuuta (1968) ja uusi lukukausi alkoi Minskin Yliopistossa niin kuin kaikissa muissakin Neuvostoliiton oppilaitoksissa.
— Tässä on hyvä mainita niille blogin lukijoille, jotka eivät seuraa ”Elämäni Koulut” -sarjaa säännöllisesti, että nyt olen liikunnan- ja urheilun osaston opettajana V. I. Leninille nimetyssä Valko-Venäjän Valtiollisessa Yliopistossa. (Белорусский Государственный Университет имени В. И. Ленина).
Kunniatehtävä
Tälläkin kertaa päivät alkoivat totuttuun tapaan pyöriä aamusta iltaan toinen toistensa jälkeen. Niin kuin totesin edellisessä blogissa. Nyt ”piti olla valmiina vetämään liikuntatunteja ja suorittamaan muita ehkä kohdalleni lankeavia kunniatehtäviä”.
Arkipäivän työrutiineihin tuli yllättäen muutos, kun minulle ilmoitettiin, että minut oli valittu Valko-Venäjän opetusministeriön alaisuudessa toimivaan korkeakoulujen tarkastusryhmään. Tehtävän saaminen oli suuri luottamuksen osoitus. Kunniatehtävä! Ryhmä teki tarkastuksia ja yllätystarkastuksia valtion korkeakouluihin ja koulutuspisteisiin. Minun tehtäväni oli tarkastaa liikunnan opetusta.
Arvelisin ryhmään kuuluneen opettajia muittenkin Minskin ja koko Neuvosto-Valkovenäjän korkeakoulujen opettajakunnasta. Ainakin muistan yhden kerran, kun minun vuoroni oli lähteä sellaiselle kunniatehtävälle, niin ryhmässämme oli lähes kymmenkunta henkilöä minulle aivan vierasta porukkaa.
Lento Järven Yli
En muista tarkkaan mihin kaupunkiin oli tarkastusryhmämme matkan määränpää, mutta arvelen, että se oli lähellä Minskia, koska meitä kuljettamaan saapui lentokentälle aivan pieni lentokone ja itse matkustajienkin määrä oli pieni. Arvioitu matka-aikakin oli aika lyhyt. Meille kerrottiin, että olisimme nopeasti perillä.
Ja kone nousi lentoon. Vähän ajan kuluttua huomasin, että kone alkoi ikään kuin laskeutua ja ihmettelin, että lento kestikin vain puolet ilmoitetusta ajasta! Paikkani oli ikkunan vieressä.
Muistan selkeästi, kun seurasin koneen laskeutumista ja vielä ajattelin, että näinkö nopeasti pääsemme perille!
Katsoin ikkunasta, että lennämme vesistön yli. Ajattelin, että se kuuluu asiaan enkä huolestunut. Mutta kone lähestyi uhkaavasti järven pintaa. Lopulta saatoin jo erottaa yksittäiset aallot ja niiden kuohupäät. Säikähdin kovasti ja huusin hätääntyneenä, että
Hei! me laskeudumme veden päälle!
En ollenkaan muista muitten matkustajien reaktiota siinä tilanteessa ja olinkin jo unohtanut koko tapauksen, mutta nyt se vaan pulpahti mieleeni. Näin jälkikäteen arvelisin, että kun kyseessä oli pieni kone ja ohjaimissa ehkä virtuoosilentäjä, niin hän piti vähän hauskaa ja pelotteli meitä matkustajia.
Sitten yhtä äkkiä lentokone alkoi nousta lähes kohtisuoraan ylös ja lento tasaantui. Matka jatkui vielä jonkin aikaa ennen kuin laskeuduimme normaalisti lentokentälle.
Nyt tästä voin päätellä, että Minskin ja sen tarkastuskohteen välillä oli joku iso vesistö, jonka aaltojen vaahtopäitä silloin katselin lentokoneen ikkunasta. Kukapa sitä tietää näin jälkikäteen jos vaikka olisimme olleet lähellä katastrofia, mutta lentäjä kuitenkin onnistui viime hetkellä pelastamaan tilanteen. Mutta hyvä näin. Ainakin olen tässä kertomassa teille tuosta sattumuksesta! Lopulta kaikki pääsimme ehjänä perille ja varsinainen tehtävämmekin tuli varmasti suoritettua asianmukaisesti.
Kiva muistella ja täältä tulevaisuudesta nähden katsella tuotakin tapausta, mutta silloin ja siinä tilanteessa todella kovasti säikähdin!
Perillä jokainen meistä tarkasti oman alansa opetusta olemalla läsnä oppitunneilla ja muutenkin annettujen tehtäväkuvausten mukaisesti.
Rivitalo Ja Sauna
Me asuimme edelleen Uimahallin vieressä, oikeastaan sen takana, tiilistä rakennetussa rivitalossa. Talossa oli kaikki senaikaiset mukavuudet, mutta saunaa ei ollut, kylpyamme ja suihku kyllä.
Rivitalon asukkaina oli vain urheilussa ja liikunnassa aktiivisesti toimivia urheilijoita tai alalla työskenteleviä henkilöitä. Kaikki asukkaat ja perheenjäsenet saivat vapaasti käyttää uimahallia ja tietenkin sen saunaa. Se oli mukava plussa asumiselle.
Talon piha oli ison Chelyuskintsev park -puiston (Парк Челюскинцев) tiilistä tehdyn korkean aidan vieressä ja uimahalli oli aivan asunnon ikkunoiden edessä. Asukkaitten lasten oli kiva leikkiä pihalla ja he myös saivat vapaasti liikkua uimahallin ympäristössä. Kuvissa näkyy nuo asukkaiden kolme lasta yhdessä. Eräässä perheessä oli lisäksi vielä aivan pienet kaksoset.
Niinpä niin. Minsk!
Taidanpa käydä muistojeni Minskin uimahallin
saunassa ottamassa kunnon löylyt ja sen jälkeen
tarina jatkuu…

– Viola Heistonen.
– Tällaisena tulin Minskiin.

– Minsk.
– Lapsia rivitalon pihalla.

– Minsk.
– Lapsia rivitalon pihalla.

* Minsk.
* Lapsi rivitalon pihalla.
* Lähdössä Chelyuskintsev -puistoon kelkkailemaan.
* Hilma-Maria Heistonen

– Minsk.
– Rivitalon terassi

– Lapsia rivitalon pihalla

– Vuosi 1968.
– Minsk.
– Chelyuskintsev puistossa.

– Uusi Turkki.
– Viola Heistonen.
– Minsk.
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Kiitos kaikille sivun vierailijoille, blogin lukijoille, suosittelijoille, kommentoijille ja Fb-sivullani tykkääjille!
Mukavaa syyskuuta!
Ilmoita asiaton viesti