Elämäni Koulut. Osa 72. Hatsina.

Hatsinan Palatsi

Muutin Hatsinaan elokuussa 1971. Kaupunki osoittautuikin historiallisesti aika mielenkiintoiseksi!

Hotšino

Ensimmäinen kirjallinen maininta Hatsinasta on Novgorodin kronikassa vuodelta 1499. Silloin tuon asutuspaikan nimi oli Hotšino ja se oli Novgorodin hallinnassa. Vuonna 1796 tsaari Paavali I antoi Hatsinalle kaupunkioikeudet.

Hatsinan kaupungin historia on tiivisti yhteydessä Pietarin kaupungin kanssa ja kaupunkien läheisyydestä, 40 km, johtuen monen Venäjän tsaarin nimi liittyy kaupungin historiaan. Äsken mainitun Paavali I:n lisäksi mainittakoon Katarina II, joka lahjoitti suosikillensa kreivi Orloville maatilan (Орловая роща), joka sitten kävi siellä metsästämässä oman seurueensa kanssa.

Aleksanteri III puolestaan pelkäsi tulevansa murhatuksi ja piti hallinto- ja piilopaikkanaan Paavali I:n rakennuttamaa Hatsinan palatsia. Sieltä johti salainen, hyvinkin hevosen mentävä, tunneli vieressä olevan järven rantaan.

Tuon tunnelin olen minäkin kävellyt päästä päähän!

Eniten Hatsinan historiaan liittyy kuitenkin Paavali I.

Oliko Paavali I Inkeriläinen?

Tarina kertoo, että tulevan tsaarin, Paavali I:n, isä kävi usein metsästämässä Hatsinan alueella ja levähdyspaikassa erään suomalaisen metsästäjän talossa hän ihastui tyttäreen, joka oli kuin olikin inkeriläinen! Tästä ihastuksesta sitten syntyi Paavali-poika, josta tuli myöhemmin Venäjän tsaari Paavali I.

Tämän koko tarinan on tallentanut Matti Kurikka kirjaansa Pilven Hattaroita I, WSOY, Porvoo, 1886. Novellin nimi on Syvällä Tammen Juuret.

Tuon tarinan takia kirja sittemmin sensuroitiin Venäjällä.

Mene ja tiedä pitääkö tarina paikkansa, mutta Paavali oli tykännyt Hatsinasta niin paljon, että rakennutti sinne Paavalin Palatsin, joka on tänäkin päivänä yksi suosituimmista turistikohteista.

Ingerburgin Portti.

Paavali rakennutti Hatsinan kaupunkiin myös komean portin. Pietarin suunnasta pääsy kaupunkiin kulki vain tuon portin kautta. Ja mikä vieläkin kummallisempaa: hän antoi kaupungin portille nimen: Ingerburg-linnoituksen portti, Ингербургские ворота!

Oliko Paavali I:llä aikomuksena perustaa Ingerburgin kaupunki!

Ingerburgin portti oli yksi Paavali I:n hankkeista muuttaa G. G. Orlovin maatila sotilaskaupungiksi, siis linnoitukseksi. Alkuperäinen portti (1795) ei ole säilynyt ja uusi on rakennettu vuosina 1831 — 1832. Se on säilynyt nykypäivään asti.

Hatsinan Pedagoginen Opisto

Hatsinan pedagoginen opisto, jonne olin otettu töihin vuonna 1971, sijaitsi samassa rakennuksessa, jossa oli ollut ensimmäinen suomenkielinen pedagogien opisto Venäjällä (1920). Se valmisti suomenkielisiä opettajia suomenkielisin kouluihin Inkerissä. Varmaankin 1930-luvun loppupuolella koulu muuttui venäjänkieliseksi. Siinä valmistettiin kansakoulun opettajia.

Kun minä muutin Hatsinaan 1971, niin vain pari vuotta aikaisemmin sinne oli avattu liikunnan opettajia valmistava osasto. Sekin osui hienosti kohdalle!

Nyt siis opetin liikunnanopettajia ja tätä työtä teinkin ahkerasti noin 10 vuotta, joten oppilaani saattavat vielä hyvinkin olla työelämässä jossain päin Venäjää.

Nytpä käärin hihat ylös
ja lähden ahkerasti työhön!
Tarina jatkuu…

Ingerburgin portti. Hatsina.
– Ingerburgin portti.
– Hatsina.
Hatsinan Palatsi
Hatsinan Palatsi
Pedagoginen opisto. Hatsina.
– Pedagoginen opisto.
– Hatsina.
Suunnistusleiri. Hatsina.
– Suunnistusleiri.
– Hatsina.
Suunnistamassa.
Suunnistamassa.
Hatsinan puistossa.
– Hatsinan puistossa.
– Lapsi.
– Hilma-Maria Heistonen.
Hatsinan Puistossa.
– Hatsinan Puistossa.
– Lapsi.
– Hilma-Maria Heistonen.
Työkirja.
– Työkirja.
– Saavuin Hatsinaan.
Tällaisena läksin Minskistä.
– Tällaisena läksin Minskistä.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu