Elämäni Koulut. Osa 77. Suunnistusmaastot.

Orlova Roshan metsässä kasvoimme kohti haastavampia suunnistusmaastoja. Ehkä vaikein niistä oli Haukjärven maasto Karjalan Kannaksen maisemissa.
Karjalan Kannas
Karjalan Kannaksella osallistuimme yösuunnistukseen, joka vaati todella rohkeutta meidän joukkueeltamme.
Leningradin turistiklubi ryhtyi järjestämään vuonna 1972 yösuunnistuskilpailuja. Ne pidettiin lokakuun viimeisen lauantain ja sunnuntain välisenä syksyisenä yönä. Tämä jokavuotinen suunnistustapahtuma järjestettiin tunnetun suunnistajan ja radioamatöörin Okinsiskan muistoksi. Jo ensimmäisellä kerralla siihen osallistui 120 nelihenkistä joukkuetta, nykyään yli 3’500 osallistujaa. Tarkempi paikka on Komarovin kylä ja Haukjärven maisemat.
Se oli joukkuekilpailu. Minä ja innostunut opiskelijaporukka, 4 henkilöä, olimme lähteneet kilpailuun mukaan, tietenkin minun vastuulle. Varusteet olivat aika huonot, niin vaatetus kuin muutkin suunnistusvarusteet. Meillä oli vain taskulamput. Otsalamppuja koko kilpailussa taisi olla vain muutamalla ”ammattilaisella”. Reitin kartta oli vain minulla ja jokaisella meillä kompassit.
Lähtö maastoon tapahtui tasan klo 12 yöllä. Lähtömerkiksi ammuttiin valoraketti, maasto kirkastui, kaikki lähtivät juoksemaan. — Ja sitten: täysi pimeys. — Kun raketti sammui, olimme yhtä äkkiä täydellisen pimeyden keskellä ja vieläpä jyrkän penkereen reunalla, ketään ei näkynyt missään. Vain taskulamput tuikkivat himmeää valoaan. Tuo hetki on jäänyt mieleeni.
Hetken ihmeteltyämme ja tutkiskeltuamme karttaa, lähdimme etsimään ensimmäistä rastia.
Reitin loppupuolella ja väsymyksen uuvuttamina tulimme metsän reunaan. Edessä oli kylä. Päivän ensimmäisen kajastuksen hämärässä valossa näimme sumun peittämän kylän. Kaikki oli hiljaista. Näky oli aavemainen ja jotenkin hypnoottinen. Vieläkin voin nähdä ja tuntea tuon hetken tunnelman. Uupuneina kävelimme kylän läpi, yksi koira tervehti meitä iloisella haukullaan ja sen jälkeen juoksimme loppumatkan maaliin.
Jokaisella rastilla oli pienen nuotion äärellä rastin valvojat, jotka merkkasivat meidän käynnin siinä. Aika rankkaa se oli, mutta selvisimme!
Jelisavettina
Jelisavettina, Елизаве́тино.
Jelisavettina sijaitsee 15 km päässä Hatsinasta Volossovan suuntaan. Sinne pääsi junalla tai bussilla. Siellä pidettiin usein yleisiä suunnistusleirejä ja kilpailuja. Niihin minäkin vein opiskelijoita. Esimerkiksi suunnistuskesän avajaiset pidettiin usein toukokuun lopussa juuri Jelisavettinassa. Siitä tuli pian meillekin tuttu paikka. Pieni opiston bussi vei meidät perille asti ja toi takaisin.
Tuutarin Mäki
Tuutarin Mäki, Дудергофские высоты, Leningradin alue. Krasnyiselon piiri.
Hatsinasta pääsi Tuutarin mäelle junalla Moszcaiskaja (Можайская) rautatieaseman pysäkille, josta sitten kävelimme kohti Äijänmäkeä. Alueesta oli tehty hyvät suunnistuskartat ja kilpailuja pidettiin usein. Yhtenä kesänä siellä pidettiin suunnistuskilpailut, jonka järjestelyt hoiti minun suunnistusryhmäni osana liikunnan koulutusta.
Tähän kilpailuun osallistuivat aikuiset suunnistajat Hatsinasta ja erityisesti meitä jännitti se paikallinen suunnistuseliitti, joka oli tulossa ydinfysiikan instituutin ryhmästä.
He löysivät virheen kartasta, jonka minä, kilpailun päätuomari, olin tehnyt merkatessani rasteja karttaan. Kun neula kärjellä piti osua kartassa oikean paikkaan, niin siinä oli tullut ehkä kahden millin virhe. Yksi kilpailija oli hyvin tuohtunut virheestä.
Mutta virheistä opitaan! Mehän olimme, ja minä muiden mukana, aloittelijoita ja harrastelijoita. Kävimme rastilla yhdessä kilpailijan kanssa ja totesimme, että virhe on tapahtunut. — Anteeksi! Kyllä me saimme anteeksi.
Opiston kilpailut.
Olimme päässeet niin kovaan vauhtiin suunnistusryhmäni opiskelijoitten kanssa, että saimme koko opiston ja sen opettajakunnan innostumaan suunnistukseen. Lieneekö se ollut vuosi 1974, kun pidimme Hatsinan pedagogisen opiston kilpailut Orlovaja Roshan metsässä. Siihen osallistuivat muutkin kuin liikunnan osaston opiskelijat. Jokaiselta osastolta oli oma joukkue, vähintään 4 henkilöä. Opettajien joukkue sai poikkeuksellisesti luvan olla niin iso kuin he halusivat ja heitä olikin koko rivi ja tosissaan lähtivät mukaan. Itse opiston johtaja / direktori N. A. Zsubova oli kannustamassa.
Epilogi
Kun minun oppilaani olivat päättäneet opiskelun ja valmistuneet liikunnan opettajiksi, suunnistus ei enää vetänyt puoleensa uusia opiskelijoita, joten siihen sitten päättyikin opistolla kiinnostus kilpasuunnistukseen opiskelijoiden kohdalla.
Mutta kivaahan se oli.
Kerta kaikkiaan!
En minä saanut siitä mitään rahallista hyötyä tai opetustunteja. Se oli minullekin vain harrastus.
Jatkoin sitten vielä jonkin verran osallistumista suunnistuskilpailuihin aikuisten sarjassa ja liikunnan opettajan työ jatkui entiseen tapaan opistolla.
Tarina jatkuu…









Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Mukava lukea näitä muistoja suunnistuksesta, sillä suunnistus on ollut
minullekin mieluinen harrastus.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva kuulla!
No, sinähän ymmärrät sitten koko jutun asiantuntemuksella! 🙂
Kiitos kun tulit sivulleni ja hyvää päivänjatkoa!
Ilmoita asiaton viesti