Elämäni Koulut. Osa 81. Olympialaiset Tulossa.

XXII Olympialaiset
Näinä vuosina kun minä olin vielä liikunnanopettajana Hatsinan pedagogisella opistolla (1975 – 1980) ja hääräsin samaan aikaan opaskoulutukseni- ja opastuksen kanssa, Neuvostoliitossa oli riemukas kausi. Olympialaiset olivat tulossa Moskovaan!
Koko maa oli kuin saanut uutta sähköä. Radio ja TV kertoivat tulevista olympialaisista; Leningradissa alkoivat Kirovin stadionin korjaustyöt; alettiin etsiä kisamaskottia; lukemattomin tavoin jokaisen elämään tulvi tieto:
Olympialaiset!
Neuvostoliitto sai ensimmäisenä Itä-Euroopan maana ja sosialistisen maiden blokin johtavana maana kunnian järjestää olympialaiset: Vuoden 1980 XXII kesäolympialaiset Moskovassa. Olympiakaupunkeina olivat myös Leningrad, Kiova, Minsk ja Tallinna, jossa pidettiin myös kilpailuja. Leningradin Kirovin stadionille oli tulossa jalkapallo-otteluja.
Arkielämän puutteista huolimatta elämä jatkui kuin ennenkin, mutta kansalaisten itsetunto nousi. Olympialaisista puhuttiin ja niitä odotettiin.
No, näkyiväthän olympialaiset myös kauppojen valikoimissakin. Alettiin myymään Mishka-karhun teemalla valmistettuja lautasia, matkamuistoja ja erilaisia pieniä muistoesineitä. Ensimmäistä kertaa alettiin myymään pillijuomia, näitä maistoin itsekin ja valikoimiin tuli myös Coca-Cola, aivan outo nimi, mitähän tuokin on, en kuitenkaan ostanut.
Turvatoimenpiteet
Turvatoimenpiteet olivat nostettu maassa korkealle tasolle ja tietenkin erityisesti Moskovassa ja muissa kisakaupungeissa, etteivät vihamieliset toimijat pääsisi häiritsemään Moskovan kesäolympialaisten valmistelua. Olihan yli 50 maata ilmoittanut boikotoivansa Moskovan 1980 kesäolympialaisia.
Leningradissa oppaana huomasin turvatoimenpiteet ensimmäisen kerran vuonna 1978, kun kerran menin hotelli Astoriaan tapaamaan turistiryhmää: jouduin kulkemaan turvatarkastuksen portin läpi ja laittamaan laukun hihnalle.
En ole varma, koska itse en nähnyt sitä, mutta saattoi olla, että jokainen turistikin joutui turvatarkastukseen saapuessaan hotelliin.
Suomalaiset Turistibussit
Leningradin matkatoimiston venäjänkielisenä oppaana huomiota kiinnitin erityisesti siihen kuinka paljon Leningradin katukuvassa oli suomalaisia busseja. Niihin aina katsoin sillä silmällä, että pitäisi päästä kokeilemaan sellaistakin, että istuisin “tuon Oppaan” paikalla, jonka näin suomalaisen bussin ikkunasta ja suomalaisena pitäisin suomenkielistä esitystä suomalaisille siitä, mitä olin jo vuosien oppinut oppaan työssä ensin Minskissä ja nyt Leningradissa!
Haaveilin suomalaisten opastamisesta,
mutta se tuntui saavuttamattomalta!
Tarina jatkuu…
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Selvititkö Viola Moskovan olympialaisten aikana opastuskierroksillasi, että miksi useat maat boikotoivat noita kisoja?
***
Muistatkos Kejo Moskovan olympialaisten stadionin ovitemppuilun?
Ilmoita asiaton viesti
En joutunut selvittelemään, koska kukaan ei kysynyt minulta, miksi boikotoivat ?
Kertoisitko mikä tuo ”stadionin ovitemppuilu” oli?
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että stadionin isot portit avattiin aina venäläisten, tai keitä olikin, keihäsmiesten heiton ajaksi. Näin saatiin ilmavirtausta keihään heittosuuntaan, ja oletettavasti pitempi heitto. Ovet sijaitsivat heittopaikan takana.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, mutta ei kuulosta uskottavalta! Kun isot ja raskaat portit olivat suljettu, niin ei niitä oikein kisojen aikana kukaan olisi uskaltanut avata ja sulkea, silloin-tällöin, jonkun keihäänheittäjän avuksi!?
Ilmoita asiaton viesti
Usko vaan Viola! Ovien avaamisesta puhuttiin paljon ja siitä oli selvää kuvanäyttöä.
Miksi eivät jo tuolloin olisi Neuvostoliitto/Venäjän urheilujohtajat pelanneet filunkia? Uskalluksen puutteesta se ei ollut kiinni. Tänäänhän hämäräpuuha on suurimittaista.
Netistä löytyy asiasta tietoa. Kyseisten kisojen tiimoilla oli paljon epäselvyyksiä, esim. hyppyjen ja heittojen mittauksissa. Niistä myös netissä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon nyt!
Oven avaamisesta ven.kiel.netistä löysin hieman vihjailua siihen, että silloin kun ven.miesten keihäänheittäjän vuoro tuli, niin mukaa portti avattiin…! Joten olet oikeassa.
Oli varmaan muitakin epäselvyyksiä. En kuitenkaan halua nyt näissä muistelmissani lähteä pohtimaan silloisten ja nykyisten urheilujohtajien hämäräpuuhista.
Kiitos kommenteista ja näistä tietoista, joita sinulla on niiltä ajoilta ja minä taas, siellä eläneenä en tiennyt. Ne on sellaisia asioita, joista meille ei kerrottu.
Maassa kun maassa on aina sellaisia asioita joita kansalle ei kerrota.
Ilmoita asiaton viesti
Lasse Virén päätti aktiiviuransa Moskovan olympialaisten jälkeen.
Tässä on Virenin 10 000m legendarinen juoksu:
https://www.youtube.com/watch?v=MkXsjfVnG0k
Lasse Viren, Munchenin 10000m
p.s.Minä katsoin tv:ssa ja sittenkin vain pätkittäin, joten ei jäänyt paljon mitään muistiin kisatapahtumista. Paitsi olumpialaisten avajaiset päättäjäiset.
Ilmoita asiaton viesti