Elämäni Koulut. Osa 81. Olympialaiset Tulossa.

Kirovin Stadion.

XXII Olympialaiset

Näinä vuosina kun minä olin vielä liikunnanopettajana Hatsinan pedagogisella opistolla (1975 – 1980) ja hääräsin samaan aikaan opaskoulutukseni- ja opastuksen kanssa, Neuvostoliitossa oli riemukas kausi. Olympialaiset olivat tulossa Moskovaan!

Koko maa oli kuin saanut uutta sähköä. Radio ja TV kertoivat tulevista olympialaisista; Leningradissa alkoivat Kirovin stadionin korjaustyöt; alettiin etsiä kisamaskottia; lukemattomin tavoin jokaisen elämään tulvi tieto:

Olympialaiset!

Neuvostoliitto sai ensimmäisenä Itä-Euroopan maana ja sosialistisen maiden blokin johtavana maana kunnian järjestää olympialaiset: Vuoden 1980 XXII kesäolympialaiset Moskovassa. Olympiakaupunkeina olivat myös Leningrad, Kiova, Minsk ja Tallinna, jossa pidettiin myös kilpailuja. Leningradin Kirovin stadionille oli tulossa jalkapallo-otteluja.

Arkielämän puutteista huolimatta elämä jatkui kuin ennenkin, mutta kansalaisten itsetunto nousi. Olympialaisista puhuttiin ja niitä odotettiin.

No, näkyiväthän olympialaiset myös kauppojen valikoimissakin. Alettiin myymään Mishka-karhun teemalla valmistettuja lautasia, matkamuistoja ja erilaisia pieniä muistoesineitä. Ensimmäistä kertaa alettiin myymään pillijuomia, näitä maistoin itsekin ja valikoimiin tuli myös Coca-Cola, aivan outo nimi, mitähän tuokin on, en kuitenkaan ostanut.

https://www.youtube.com/watch?v=73oIGwn1PHw

Turvatoimenpiteet

Turvatoimenpiteet olivat nostettu maassa korkealle tasolle ja tietenkin erityisesti Moskovassa ja muissa kisakaupungeissa, etteivät vihamieliset toimijat pääsisi häiritsemään Moskovan kesäolympialaisten valmistelua. Olihan yli 50 maata ilmoittanut boikotoivansa Moskovan 1980 kesäolympialaisia.

Leningradissa oppaana huomasin turvatoimenpiteet ensimmäisen kerran vuonna 1978, kun kerran menin hotelli Astoriaan tapaamaan turistiryhmää: jouduin kulkemaan turvatarkastuksen portin läpi ja laittamaan laukun hihnalle.

En ole varma, koska itse en nähnyt sitä, mutta saattoi olla, että jokainen turistikin joutui turvatarkastukseen saapuessaan hotelliin.

Suomalaiset Turistibussit

Leningradin matkatoimiston venäjänkielisenä oppaana huomiota kiinnitin erityisesti siihen kuinka paljon Leningradin katukuvassa oli suomalaisia busseja. Niihin aina katsoin sillä silmällä, että pitäisi päästä kokeilemaan sellaistakin, että istuisin “tuon Oppaan” paikalla, jonka näin suomalaisen bussin ikkunasta ja suomalaisena pitäisin suomenkielistä esitystä suomalaisille siitä, mitä olin jo vuosien oppinut oppaan työssä ensin Minskissä ja nyt Leningradissa!

Haaveilin suomalaisten opastamisesta,
mutta se tuntui saavuttamattomalta!

Tarina jatkuu…

Kaksi opasta Iisakin aukiolla. Viola oikealla.
Kaksi opasta Iisakin aukiolla. Viola oikealla.
Miska-karhu. Olympiamaskotti.
Miska-karhu. Olympiamaskotti.
Kauppa olympiakylässä.
Kauppa olympiakylässä.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu