Elämäni Koulut. Osa 82. Pyrin Inturistin Oppaaksi.

Työni Leningradin matkatoimiston oppaana jäi aika lyhyeksi. Halusin lähteä kokeilemaan pääsisinkö lähemmäksi tuota Inturist-firmaa.
Inturist
Sain tietää, että myös Inturistilla koulutetaan oppaita. Näillä oppailla olikin jo sitten oikeus opastaa ulkomaalaisia turisteja. Inturistiin kuuluivat myös suomenkieliset oppaat omana ryhmänä.
Miksi en minäkin? Miksi minä en voisi olla yksi noista oppaista, joita usein näin suomalaisissa turistibusseissa. Olenhan suomalainen ja puhun suomea.
Halusin Inturistin oppaaksi.
Tuossahan se on. Inturistin pääkonttori. Iisakin aukiolla, aivan hotelli-Astoriaa vastapäätä. Sen suuntaan katselin monesti, että uskaltaisinko mennä tuohon harmaaseen taloon tiedustelemaan mahdollisuuksia.
Yksi päivä se sitten tapahtui. Olin jättänyt venäläisten turistiryhmän Hotelli-Astoriaan, johon heidät oli majoitettu ja poistuin ulko-ovesta Iisakin aukiolle. Silloin toimin jotenkin automaattisesti vai pitikö minun jostain syystä kävellä suoraan kohti Inturistin toimistoa, niin huomasin olevani sen ulko-ovella ja avasin sen. En muista mitä sitten tapahtui, mutta ei siinä mennyt montakaan päivää, kun olin jo haastattelussa.
Haastattelu
Sovittuna päivänä ja määrättynä aikana tulin tietenkin haastatteluun.
Se oli taas se jännittävä hetki! Tämä olikin sitten kolmas haastattelu oppaan tehtävää varten Minskin– ja Leningradin matkatoimiston jälkeen.
Meitä oli muutama henkilö oven takana. Yksitellen vuoron perää menimme sisään. Siinä oli pitkän pöydän takana, muistelen ainakin, että ehkä kymmenkunta haastattelijaa. Varmaan jokaiselle kielelle oma osaajansa. Esittäydyin ja kerroin Pedagogisesta koulutuksestani ja oppaana olemisen kokemuksista niin Minskissä ja nyt sitten Leningradin Matkailutoimiston koulutuksesta ja oppaana toimimisesta. Varmasti piti esittää dokumentteja passista aloittaen.
Kysyivät vielä mistä olet syntyisin? Hieman hämmästyin, että tästä maastahan minä …
Osoitteeni On Neuvostoliitto!
… ja vastasin, tarkoittaen Oinaalan kylää, että sieltä pienestä kylästä, Oinaalasta, metsän korvesta! Se oli heistä hauskaa! ja iloisesti sanoivat, no kiva, että tulit sieltä metsästä tänne!
Kysymys yllätti ja hämmästytti: tämä oli ensimmäinen kerta koskaan, kun minulta Neuvostoliitossa kysyttiin syntyperää.
Pyysivät siirtymään toiseen huoneeseen, jossa oli kaksi henkilöä ja pöydällä edessäni puhdas paperi ja kynä. He pyysivät minua kirjoittamaan tikkukirjaimilla elämäni kertomuksen. Tein sen ahkerasti. Kiitin ja poistuin.
Taisin saada kehoituksen tulla myöhemmin tiedustelemaan tuloksia. Niin tein ja yllätyksekseni sain vastauksen, että valitettavasti teidän kertomuksenne on hukassa, voitteko kirjoittaa uudelleen.
No, teinhän minä sen.
Ei varmaankaan mitä epäselvyyksiä tullut tässä uudessakaan kertomuksessa ja minut hyväksyttiin Inturistin suomenkielisen koulutukseen.
Silloin taisi olla vuosi 1976 – 1977.
Tarina jatkuu…





Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Inturistin oppaat olivat kuuluisia siitä, että esitellessään Viipuria suomalaisille turitiryhmille he mainitsivat sen olevan ”vanha venäläinen kaupunki”.
Ilmoita asiaton viesti
En käynyt esittelemässä Viipuria suomalaisille turisteille! joten en voi sanoa mitään puolesta tai vastaan. Viipuri on vanha suomalainen kaupunki.
Kiva kun piipahdit sivulleni! Kiitos kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö paikkansa se läntinen käsitys, että Inturist oli KGB: n pyörittämä laitos?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan vaikka ei minulta kysytäkään.
Juuri mainittu firma ”pyöritti” Inturistia Neuvostoliiton hajoamiseen asti.
Sitä ovat hallinnoineet erinimiset salaisen poliisin laitokset vuodesta 1929, viimeksi KGB.
Tietoa asiasta löytyy Neuvostoliiton salaista poliisia käsittelevistä teoksista.
Ilmoita asiaton viesti
En tiennyt silloin kuka sen perusti ja ylläpiti, mutta tiesin, että meitä oppaita kovinkin tarkkailtiin.
Wikipedia kertoo nyt näin:
[ Inturist (ven. Интурист tai иностранный турист) oli Neuvostoliiton virallinen matkatoimisto. Stalin perusti sen vuonna 1929 ja sitä pyörittivät NKVD:n ja KGB:n virkamiehet. Sen vastuulla oli ulkomaalaisten matkustaminen Neuvostoliitossa ja neuvostoliittolaisten matkustaminen ulkomaille.
Vuonna 1992 matkatoimisto yksityistettiin monien muiden Venäjän valtionlaitosten tavoin].
Kiitos J.S. kysymästä ja P.R. vastauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta. Inturistin oppaat kohtelivat minua asiallisesti jo vuonna 1972 tai 1973 Leningradissa, jolloin pääsin käymään siellä isovanhempieni kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Odotan mielenkiinnolla jatkoa, mitä tykkäsit vodkaturisteista.
Hyvää Joulun odotusta Viola.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minulle oppaana vodkaturisti ollut ongelma.
Me otimme ulkomaalaisia vieraita aina kunnioittavasti vastaan!
Minä en koskaan nähnyt suomalaista turistia miten hän käyttäytyi kännissä, mutta sen seurauksena joskus piti käydä tulkkaamassa sairaalassa asti tai selvittelemässä miliisin luona minne katosi lompakko rahoineen? Ehkä se oli sitten enemmän ongelma turistille, jos huonommin kävi.
Hyvää joulun odotusta sinullekin, Elle Marketta! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Inturistin oppaat olivat myös venäläisten turistiryhmien ”kaitsijoita” Suomessa. Tiettävästi heitä oli koulutettu selittämään ”parhain päin” kaikki se uusi ja ihmeellinen, jota neuvostovierailijat näkivät täällä kapitalistisessa kurjuudessa.
Vuoden 1976 keväällä alkoi pari viikkoa kestänyt elintarviketyöläisten lakko ja eritoten Helsingissä loppuivat silloin kaupoista maito ja leipä. Joihinkin kauppoihin niitä satunnaisesti tuotiin erikoisjärjestelyillä lakonkin aikana ja sellaisten kauppojen eteen muodostui heti pitkä jono kaupan ulkopuolelle asti.
Asustelin siinä vaiheessa Vaasankadulla ja eräänä aamuna Helsinginkadun ja Vaasankadun kulmassa sijaitsevan Kukkurakaupan edessä oli kymmenen metriä pitkä jono. Kaupassa myytiin kuulemma maitoa. No, jäin sitten itsekin siihen jonottamaan.
Paikalle saapui tuota pikaa Intruristin bussi ja sieltä pelmahti ulos parisenkymmentä neuvostoturistia, jotka alkoivat oppaan kehoituksesta räpsiä valokuvia kotiin vietäväksi todisteeksi siitä kuinka Helsingissä jonotetaan elintarvikkeita.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Inturistilla ollut toimisto kaupungin parhaalla paikalla Uuden Ylioppilastalon vieressä. Elintarvikelakon muistan hyvin, kun faijani oli siinä työnantajapuolen pääneuvottelija.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkemmin muistellen se taisi olla Aeroflotin toimisto.
Ilmoita asiaton viesti
Klikkaa blogissa paikkaa ”inturistin pääkontori” ja kartalta näet: oikealla hotelli-Astoria. Suoraan katsottuna Iisakin kirkko. Vasemmalla puiston takana iso harmaa kolmekerroksinen talo, jossa sijaitsi Inturistin päätoimisto.
Ilmoita asiaton viesti