Elämäni Koulut. Osa 83. Inturistin Oppaana.

Se oli hieno päivä kun sain tietää, että minut oli hyväksytty Inturistin suomenkieliseen koulutukseen. Se taisi olla vuosi 1976 tai 1977.
Inturist
Ei minua silloin sen enempää kiinnostanut sana “Inturist” kuin, että se muodostuu venäläisistä sanoista “Иностранный турист”, suomeksi: Ulkomaalainen turisti ja että se on sellaisen firman Päämaja, josta saa koulutuksen jälkeen luvan olla oppaana ulkomaalaisille turisteille.
Wikipedia tietää kertoa näin:
Inturist (venäjäksi Интурист tai иностранный турист) oli Neuvostoliiton virallinen matkatoimisto. Stalin perusti sen vuonna 1929 ja sitä pyörittivät NKVD:n ja KGB:n virkamiehet. Sen vastuulla oli ulkomaalaisten matkustaminen Neuvostoliitossa ja neuvostoliittolaisten matkustaminen ulkomailla.
Vuonna 1992 matkatoimisto yksityistettiin monien muiden Venäjän valtionlaitosten tavoin.
En tiennyt silloin kuka sen perusti ja ylläpiti, mutta tiesin, että meitä oppaita kovinkin tarkkailtiin.
Koulutus
Sepä vasta oli rankkaa, kun piti oppia suomenkielellä kertomaan kaupungista ja sen nähtävyyksistä, kun vielä suomenkieleni oli omaa kotikieltäni Inkerin murretta. Samaan aikaan kävin jossain suomenkielen ryhmän kurssilla.
Päällimmäisenä kuitenkin tässä vaiheessa oli se, että pääsin koulutukseen ja tavoite on päästä oppaaksi.
Varmaan oli suomenkielisille oppaille kysyntää kun meitä inkerinsuomalaisia olikin siinä koulutusryhmässä johon minut otettiin, ainakin 4 – 5 henkilöä. Emme olleet enää nuorta porukkaa. Minäkin olin jo neljäkymppinen. Eivätkä muutkaan tulleet koulunpenkiltä tähän koulutukseen.
Minua auttoi se, että juuri ennen tätä koulutusta olin saanut venäjänkielisen oppaan koulutuksen. Leningradin matkatoimiston antama koulutus oli hyvä pohja sillä nyt ei tarvinnut opetella itse turistikohteita vaan saatoin keskittyä siihen, miten opastus kerrotaan suomen kielellä.
Vaikein kohde oli Eremitaaši. Siinä piti olla valmis vetämään suomalaisia turisteja Eremitaašin Länsi-Europpan taideosaston läpi.
En ollut itse mikään taiteen tuntija eikä Leningradin matkatoimiston kautta saatu koulutus edes edellyttänyt sitä. Ja toisekseen minulla ei ollut Raamatustakaan mitään tietoa ja Länsi-Europpan taideosasto (Западное европейское искусство) oli täynnä Raamatun aiheisia tauluja! Siinäpä piti vääntää aivoja… Alkaen vaikkapa Rembrantin Tuhlaaja Poika -taulusta.
Mutta, kun halu oli päästä eteenpäin, niin ei muuta kuin jatkaa aloitettua hommaa. – Ja olihan tämä kaikki todella mielenkiintoista.
Ohjelmaan kuului myös tärkeä kohde: Venäläinen museo / Русский Музей. Se oli helpompi juttu, koska taiteilijat olivat jo koulukirjoista tuttuja. Repin, Shishkin, Aivasovskij ja muita kuuluisia venäläisiä taidemaalareita..
Ei se Pietarhovikaan ollut yhtään pienempi pala! Mutta se kaikki kauneus, joka tuli vastaan auttoi pärjäämään! Kiva on nyt ainakin muistella ja jakaa sitä teille, arvoisat lukijat
Tämän koulutuksen kävin vielä ollessani Hatsinan pedagogisessa opistossa töissä, mutta kun koulutuksen jälkeen minut otettiin Leningradin Inturistin (Ленинградское объединение ВАО интурист) suomenkieliseksi oppaaksi 1.10.1980 alkaen, niin sanouduin irti Hatsinan opistolta 22.9.1980.
Kaksi vuotta myöhemmin sain
työkomennuksen jatkokoulutukseen Moskovassa.
Tarina jatkuu…
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.










Kauniita valoisia maalauksia. Olet monitaitoinen nainen.
Ilmoita asiaton viesti
Vierailin opastetulla käynnillä Eremitaasissa maaliskuussa 1978. Mahdoitkohan silloin olla oppaanani?
Ilmoita asiaton viesti
En ollut silloin vielä., mutta kuitenkin olin jo Leningradin matkatoimiston oppaana neuvostoliittolaisille ryhmille.
Ilmoita asiaton viesti
Kävimme perheen kanssa Pietarissa viime keväänä juhlimassa äitini 80-vuotispäivää. Kävimme pakollisen Tuhlaajapojan lisäksi katsomassa venäläisen kirjallisuuden museon ja Dostojevski- museon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainitsit Ivan Aivazovskin, niin hänen meritaulunsa ovat todella upeata taidetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Ivan Aivazovski oli maalannut noin 1000 taulua, joissa meri on enimmäkseen kuvattu. Kuuluisin tietenkin on se ”Yhdeksäs aalto.”
http://ayvazovskiy.su/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8B/
Ilmoita asiaton viesti