Elämäni Koulut. Osa 84. Inturistin Täydennyskoulutus Moskovassa.
Taas käänne työuralla! Vuoden oppaana toimimisen jälkeen minut määrättiin kolmen kuukauden täydennyskoulutukseen Moskovaan.
- Vuoden 1980 aikana: Ennen Inturistia kävin 240 tunnin koulutuksen omalla ajalla työn ohessa ja vielä kesäloman aikana.
- 01.10.1980 Töihin Inturistiin.
- 21.09.1981 Koulutukseen Moskovaan.
- 21.12.1981 Takaisin töihin Leningradin Inturistiin.
- 04.01.1982 Ylennys “Kolmannen luokan oppaaksi”.
Lisäkoulutus Moskovassa
No, en voinut kieltäytyä koulutusmääräyksestä. Siihen olisi pitänyt olla vakava syy ja sellaista minulla ei ollut.
Inturistin peruskoulutuksen jälkeen olin saanut oikeuden toimia oppaana. Minulle se olisi (ehkä) riittänyt, mutta Moskovaan piti lähteä, kun ylimmäinen johto sinne määräsi.
Kentällä turistien kanssa toimivat oppaat luokiteltiin neljään luokkaan:
- Oikeus toimia oppaana ilman luokitusta.
- Kolmannen luokan opas.
- Toisen luokan opas.
- Ensimmäisen luokan opas.
Toisaalta ajattelin, että jos kieltäydyn, niin voi tulla hankaluksia tämän uuden työn alkuvaiheessa. Ja kun vielä olin jo irtisanoutunut Hatsinan pedagogiselta opistolta, olisin pudonnut tyhjän päälle. – Toisaalta täytyy kyllä tunnustaa, että jotenkin houkuttelevalta tuo tarjous tuntui.
Vastasin tietenkin myönteisesti ja kiitin.
Joten nyt piti järjestää kotiolot sellaiseksi, että voisin olla poissa niinkin pitkän ajan. Se onnistui. Apua sain aina tietenkin äidiltäni, Lyyti-tädiltäni ja muilta läheisiltä sukulaisilta. He pitivät asiaa tärkeänä, kun “tyttöä” lähetetään oikein Moskovaan asti kouluttautumaan, vaikka on koko elämänsä tähän asti “aina vain opiskellut”…!
Päivät Moskovassa
Minut oli majoitettu 15-kerroksisen talon ylimpään kerrokseen. Paikka taisi olla jossain Ostankinon TV-aseman lähettyvillä. Asunnosta oli hyvä näköala ympäristöön, mutta paikka ei ollut Lähelläkään Moskovan keskustaa. Asunnon ja koulutuspaikan välinen matka oli aika pitkä.
Aamulla varhain piti lähteä sähköjunalla Moskovaan päin ja sitten vielä metrolla koulutuspaikkaan. Matkustaminen edes-takaisin ei ollut helppoa eivätkä itse koulutuksen luennot ja seminaaritkaan olleet kevyitä.
Luentopäivät pidettiin jossain kirjastossa, koska siellä oli mahdollisuus käyttää kirjoja ja etsiä aiheeseen lisää kirjallisuutta. Olimme kirjastossa koko päivän.
Teoriatunnit pidettiin “Neuvostoliiton ministerineuvoston ulkomatkailua käsittelevän pääosaston johtajien ja asiantuntijoiden täydennyskoulutuksen instituutissa” (Институт повышения квалификации руководящих работников и специалистов Главного управления по иностранному туризму при совете министров ссср). Myös nämä teoriapäivät kestivät kokonaisia päiviä.
Täällä kuulin ensi kertaa minkään “virallisen tahon” puhuvan jotain negatiivista Leninistä ja kertovan Hänen tekemistään virheistä.
Olin tosi hämmästynyt!
Unkarin Ja Bulgarian Tulkit
Kurssilaiset oli kerätty ympäri Neuvostoliittoa ja he koostuivat eri kielisistä oppaista.
Majoituspaikassa en tutustunut kehenkään kurssilaiseen ja matkat koulutukseenkin tein aina yksin. Kurssilla ei myöskään ollut ketään tuttuja Leningradin Inturistista.
Kurssilla oli kuitenkin pari henkilöä, jotka jäivät mieleen.
Unkarin kielen tulkki oli kiinnostunut suomenkielestä ja halusi kuulla puhetta ja vertailla sitä unkariin. – Kuitenkin ymmärsimme toisiamme vain venäjän kielellä.
Unkari oli varmaan hänen äidinkielensä.
Toinen henkilö, jonka muistan oli bulgarian kielen tulkki.
Hän oli aika nuori ja kaunis nainen ja jossain vaiheessa kertoi minulle kahden kesken, – ikään kuin olisi odottanut neuvoa, – että oli käynyt useamman kerran tulkkina ryhmän kanssa Bulgariassa ja oli tavannut siellä paikallisen mieshenkilön ja he olivat rakastuneet toisiinsa ja että se mies pyysi häntä vaimokseen ja jäämään Bulgariaan.
Tyttö kertoi minulle surullisena, että hän ei uskaltanut lähteä, koska hänellä oli suuri suku ja jos hän olisi loikannut niin kaikille sukulaisille olisi kenties käynyt huonosti, kaikki kontaktit ulkomaalaisiin kun oli jyrkästi kielletty.
Tämä “tyttö” antoi vielä minulle oman valokuvansa, mutta osoitetta ei. Enkä minäkään hänelle.
Nyt jälkikäteen täältä kaukaa mietinkin, oliko luottamus minuun aitoa. Ehkä hän oikeasti halusi kuulla minulta neuvoa. Olinhan itse jo nelikymppinen ja hän kaksi-, kolmekymppinen.
Pidin luottamuksen, mutta en neuvonut häntä suuntaan tai toiseen. Olin varovainen, koska tunsin järjestelmän. – Olihan minuakin jo Arkangelissa yritetty värvätä vakoilemaan omia inkeriläistovereitani.
Näitten kahden henkilön kanssa vaihtelin katsekontaktia ja joskus juttelimmekin. He molemmat puhuivat myös venäjää.
Niinä aikoina oli varmaan kova seulonta niille oppaille, jotka päästettiin viemään turistiryhmiä ulkomaille. Ainakin näiden kahden kurssilaisen luokitus oli sellainen, että he saivat viedä ryhmiä sosialistisiin maihin.
Takaisin Töihin
Semmoinen ja sen pituinen oli se koulutus. Kaikella millä on alku on loppukin.
Kolme kuukautta vierähti ja sain todistuksen, että suoritin kaikki hyvin. Palasin taas arkipäivään ja jatkoin nyt Leningradin Inturistin suomenkielisenä oppaana Hatsinassa päin, koska asuin edelleen siellä.
Jokainen päivä toi jotain uutta.
Tarina jatkuu…
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Kommentit (0)