Elämäni Koulut. Osa 86. Unelmatyö Oppaana.

Eremitaasi. Panoraama.

Unelmani Toteutui!

Nyt olin täysvaltainen suomenkielinen opas Inturistissa.

Tykkäsin kaikesta mitä opin koulutuksessa. Kaikki ne kulttuuriaarteet; -paikat ja -tapahtumat. Nyt sain kertoa suomalaisille kaikesta tästä! Vieläpä sain itse nähdä ja kokea “paikan päällä” jokaisen kohteen.

Tämän lisäksi minulle oli muodostunut kuva Haavemaa Suomesta. Nyt opastettavanani olivat juuri nämä suomalaiset. Heimoveljet ja -sisaret!

Jokaisen opastuksen otin aina innostuneesti vastaan ja yritin tehdä työni moitteettomasti. Tulihan niitä kommelluksia ja joskus turisteilta vaikeita kysymyksiäkin vastaan, mutta olin varautunut siihen, koska en pitänyt itseäni kaikkitietävänä ja täydellisenä tässä hommassa.

Kerron muutamista mieleeni jääneistä opastuksista Leningradissa.

Smolna

Näin Suomen Itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä tulikin mieleeni Suomalainen turistiryhmä, jonka kanssa kiersin kaupunkia. Reittiin kuului Smolna (Смольный). Sen kohdalla pyydettiin ryhmä poistumaan bussista ja portin edessä kerrottiin Venäjän vallankumouksista (lokakuun ja helmikuun) ja tietenkin vallankumousjohtajasta V. I. Leninistä. Tämä kertomus päättyi siihen, että korostettiin sitä, että Lenin antoi Suomelle Itsenäisyyden ja vieläpä siihen sävyyn, että Hyvä Lenin!

Smolnan portit
Smolnan portit

Eturivissä ollut kuuntelija yhtäkkiä spontaanisti kommentoi: Kunhan eivät ottaisi pois itsenäisyyttä! Ja siinä samassa ikään kuin säikähtäen perääntyi ryhmän taakse ja sinne “katosi”. – Pelkäsikö hän itselleen koituvan hankaluuksia tuon kommentin seurauksena? – No, minä en vastannut mitenkään.

Ryhmä nousi takaisin bussiin ja pian kiertoajelu päättyi. Saatoin ryhmän takaisin hotelliin ja en sen enempään minä tai kukaan muukaan ryhmästä enää kommentoinut sitä asiaa.

Eremitaasi

Kerran vein pienen noin 10 henkilön suomalaisen ryhmän Eremitaasiin ja nyt jo ihan tottuneesti vein heidät Länsi-Euroopan taiteen osastolle ja aloitin innokkaasti kertomuksen.

Huomasin jonkun hämmästyneisyyden kuulijoiden ilmeissä. Hetken päästä eräs ryhmän henkilö keskeytti minut ja kysyi, voisinko viedä heidät abstraktin taiteen osastolle? Se osasto oli ylemmässä kerroksessa eikä mitenkään kuulunut “ohjelmaan”, abstraktionismia me emme juuri ollenkaan käsitelleet koulutuksessa.

Olin hämmästynyt tästä yllätyskäännöksestä ohjelmaan ja abstraktissa taiteessa olin suoraan sanoen “sormi suussa” ja enkä muista mitä selitin asiasta ryhmälle, mutta lähdin viemään heitä ylempään kerrokseen.

tanssiryhmä piirissä
Tanssiryhmä Piirissä

Nytkin muista, että ensimmäinen taulu joka tuli vastaan ja jonka eteen pysähdyimme oli tanssiryhmä piirissä. Seisoin ja mietin! Mitä tästä taulusta nyt kertoisin? Mitä tästä on jäänyt mieleeni koulutuksesta:

EI MITÄÄN!

Turisti, joka pyysi viemään osastolle huomasi osaamattomuuteni ja sanoi minulle, että ei hätää, hän on asiantuntija ja jos sallin, niin hän itse esittelee osaston ryhmälle. Koska he nimenomaan olivat tulleet katsomaan impressionistien tauluja. No, se oli pelastus minulle ja ryhdyin muun ryhmän kanssa kuuntelemaan asiantuntevaa selostusta.

Eivät he tehneet minusta mitään reklamaatiota asiasta ja erosimme hyvässä mielialassa!

Loppu hyvin, kaikki hyvin!
Tarina Jatkuu…

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu