Elämäni Koulut. Osa 87. Matka Moskovaan.

Koulutuksen jälkeen minulle tarjottiin enemmän opastuksia pidemmille matkoille Neuvostoliitossa. En olisi koskaan itse päässyt tutustumaan niin sanotusti omalla kustannuksella kaikkeen tähän erittäin arvokkaaseen ja kiinnostavaan kulttuuriin, jota on Leningradissa ja monissa muissa kaupungeissa.
Kerron muutamasta mieleen jääneestä matkasta suomalaisten ryhmien kanssa Neuvostoliitossa.
Moskova
Tämä kuva, jossa ryhmän suomalainen opas pitää mikrofonia ja minä istun ikkunan puolella, on todennäköisesti Moskovan matkalta. Vuosi 1982. Se oli aika pitkä matka ja bussissa piti köröttää päivät pitkät. Nukkuva matkustaja ei ollut harvinainen näky.
Yövyimme matkan varrella (114 kilometriä Leningradista) olevassa Novgorodin kaupungissa (vuoteen 1999 asti kaupungin nimi oli Veliki Novgorod, Великий Новгород). Matka tapahtui talvella, koska muistan ne lukuisat kauniit valkoiset Novgorodin kirkot auringon säteillessä lumisen kirkkaassa maisemassa.
Minä tutustutin ryhmämme kaupungin historiaan. Sitten matka jatkui Moskovaan vielä yli 500 kilometriä. Matkan varrella oli muitakin nähtävyyksiä esimerkiksi Tver’in kaupunki, mutta en muista pysähdyimmekö siellä.
Lopulta tietenkin saavuimme Moskovaan ja majoituspaikkamme oli Kosmos-hotelli, joka oli valmistunut 1979 ja rakennettu vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisia varten.
Ensimmäiseksi vaikutuksen teki Kosmos-hotellin yli 20 kerroksinen rakennus ympäristöineen, mutta hotellin ala-aula hämmästytti todella! Se oli iso ja korkea. Aivan kuin olisi avaruuteen astunut!
Vieläkin muistan kuinka itse ällistyin, kun astuimme sisään. Hetken verran seisoin keskellä aulaa varmaan suu auki katsoen ympärilleni ja ylös, niin taisi tehdä koko ryhmä, ennen kuin huomasin vastaanottotiskiltä hymyilevät virkailijat, jotka odottivat ryhmämme. He olivat myös huomanneet minun ihmettelyni!
Ryhmän ohjelmassa oli tietenkin kiertoajelu kaupungissa ja tutustumiskäynti Neuvostoliiton kansantalouden saavutusten näyttelyyn. – VDNH / Вы́ставка достиже́ний наро́дного хозя́йства СССР (ВДНХ СССР) Moskovassa.
Neuvosto-Karjala
Tuossa Neuvostoliiton Kansantalouden Saavutusten Näyttelyssä, ВДНХ:ssa, oli paviljonki, ja oli muitakin juttuja, jotka kertoivat vielä Karjalais-Suomalaisesta Sosialistisesta Neuvostotasavallasta lyhyesti sanottuna Neuvosto-Karjalasta. Se oli yksi Neuvostoliiton kuudestatoista muodollisesti suvereenista neuvostotasavallasta vuodesta 1940 vuoteen 1956 asti.
Karjalais-Suomalainen Sosialistinen Neuvostotasavalta (venäjäksi Карело-Финская Советская Социалистическая Республика, Karelo-Finskaja Sovetskaja Sotsialistitšeskaja Respublika).
Karjalais-Suomalainen SNT muodostettiin pian talvisodan jälkeen. Se muodostui Neuvostoliiton Karjalasta ja Suomelta vuonna 1940 Moskovan rauhassa voitetuista Itä-Karjalan alueista.
Minun tehtäväkseni ei kulunut informoida suomalaisia turisteja näyttelystä sen enempää kuin, että paikan päällä tulee olemaan oma opas ja sen me saimme. Todennäköisesti näyttelyopas oli suomenkielinen, koska minä en tulkannut siinä.
Neuvostoliiton Kansantalouden Saavutusten Näyttely, ВДНХ
Neuvostoliiton talousnäyttely oli mahtava näky!
Emme siitä nähneet kuin pienen osaan. Itse muistan Avaruus / Kosmos -näyttelyn ja jonkun kuuluisan kolhoosin uskomattoman ja sitten sen kauniin suihkulähteen, jonka ympärillä on 16 kultaista tyttöä, jotka kuvastavat Neuvostoliiton kuuttatoista tasavaltaa. Yksi kultaisista tytöistä on Neuvosto-Karjalan Suomalainen tyttö vaikka Karjalais-Suomalaista Neuvostotasavaltaa ei enää ole.
Poissa on Karjalais-Suomalainen Sosialistinen Neuvostotasavalta.
Poissa on Karjalan Autonominen Neuvostotasavalta.
Poissa on Itse Neuvostoliittokin, mutta
Karjalan kultainen tyttö
se yhä vielä seisoo suihkulähteellä,
muistelee mennyttä ja
katsoo kohti aina vaan parempaa tulevaisuutta.
Tarina jatkuu…










Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Pari vuotta sitten tapasin USAssa työskentelevän venäläisen lääketieteen professorin. Professori oli käynyt koulut Moskovassa, mutta kyllästyi Venäjän-Putinin menoon ja muutti USAhan.
Nimeni kuultuaan han sanoi ettei ole ennen kuullut Loikkasista, mutta Kuusisen nimi on tuttu – Moskovassa on monta katua nimetty Otti Ville Kuusisen mukaan! Mitään muuta hän ei tästä herrasta tiennyt, joten paikkasin hänen historian tietoja.
Muuten onko Moskovassa mitään muuta jäljellä Kuusisesta, kuin katujen nimiä. Tuntuisi siltä ettei tämän päivän venäläiset tiedä, tai eivät halua tietää, mitään Kuusisesta, eikä muistakaan suomalaisista nimekkäistä kommunisteista.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä muistavatko tämän päivän venäläiset Kuusisesta, mutta tiedän, että eivät tämän päivän pietarilaiset muista mitään suomalaisista, tarkoitan inkerinsuomalaisista.
https://www.youtube.com/watch?v=KWhBXw_K5b8
Viimeiset Inkeriläiset
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Surullista, että inkeriläiset loppuvat ja historia unohtuu tai tarkoituksella unohdetaan. En itsekään ennen tiennyt inkerilästä mitään, eikä Kekkosen aikana inkeriläisistä saanut edes puhua. Taistolaiset paheksuivat voimakkasti, jos heidän kohtalostaan yritettiin keskustella — ei saanut sekaantua suurvallan sisäisiin asioihin.
Suomessa oli kymmeniätuhansia inkeriläisiä sotavankeja, jotka palautettiin heti sodan loputtua syksyllä 1944. Tuhansia oli mm. maataloissa töissä renkeinä. Onko näistä inkeriläisistä sotavangeista tietoa satavilla mistään, esim Inkeri-seurassa? Onko seurassa henkilö, jolle voisi jähettää kirjeitse kysenlyn määrätystä henkilöstä? Olisin kovasti kiinnostunut.
Ilmoita asiaton viesti
Näitten linkkien takana löytyy henkilöitten nimiä. Samalla jos tykkäät inkeriläisten kohtalosta lukea blogejani, niin löytyvät Puheenvuorosta.
Kolme Linkkiä
————-
– Leonid Andreinpoika Gildi’n kirja suomeksi ilman martyrologiaa. 204 sivua.
– https://archive.org/stream/LeonidGildInkerinSuomalaistenKohtalo2007
– Leonid Andreinpoika Gildi’n kirja Venäjäksi.
– https://archive.org/stream/LeonidGildSilencedMurderRu
– Tyyne Martikaisen Martyrologia. Uhriluettelo, jossa on lueteltu 6’129 henkilöä.
– http://maine.utu.fi/emreg/martyrologia/Martyrologia_Tyyne_Martikainen_2012.pdf
Violan Blogit
————-
– https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/260105-suomalaisten-salattu-kansanmurha-venajalla/
– https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/265876-inkerin-suomalaisten-kulttuurin-tuhoaminen/
– https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/263524-inkerilaisten-pakkosiirto-piiritetysta-leningradista-jaameren-rannikolle/
Kiitos kiinnostuksestasi ja kysymästä!
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt Moskovassa vain kerran. Tulin aamulla Helsingistä junalla ja jatkoin samana iltana junalla Tallinnaan, tämä oli vuoden 2007 tienoilla. Ehdin käydä Punaisella torilla. Kaupungin mittasuhteet tekivät suuren vaikutuksen.
Venäjän junissa matkustaminen on todella mukavaa. Jos ei jaksa mennä ravintolavaunuun, löytää usein ystävällistä matkaseuraa, jotka tarjoavat evästä tai ryypyn. Pitkätkin välimatkat taittuvat sillä tavoin nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten nyt kaukojunissa, mutta neuvostovallan aikana esimerkiksi kaukojunissa oli ”vaunuemäntä”, joka tarkasti liput tulijoilta, piti muutenkin huolta matkustajista ja aamulla ”hyvän aamun” toivotuksen mukana tarjosi matkustajille ilmaista kuumaa teetä kantaen tarjottimella jopa hytteihin sellaisissa laseissa, joissa olivat metalliset lasinpidikkeet ja usein tee oli piristävää sitruunateetä. Eväät olivat jokaisella omat, mutta ei niitä syöty ”salaa” vaan laitettiin yhteiseen hyttipöytään ja siinä sitten tarjottiin muillekin.
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä univormupukuisia ” vaunuemäntiä” on vieläkin – tai ainakin oli vielä kymmenen vuotta sitten. Olen tehnyt myös kaksi antoisaa junamatkaa Podporozheen eli Syvärinkaupunkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten matkustit sinne? Menitkö ensin Pietariin ja sieltä…toisella junalla Podporozheen?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, minua kiinnosti siellä Botnian tehdas ja tietysti vähän historia. Botnian sellutehdashanke Uruguayssä oli niihin aikoihin paljon esillä medioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on varmaan ihan hyvä paikka sellutehtaalle! Niin metsää kuin työntekijöitäkin riittää! Tarkoitin tuolla Venäjällä Podporozhessa.
Ilmoita asiaton viesti