Elämäni Koulut. Osa 88. Oppaana Arkangeliin.

Kerran sain opastettavakseni lentomatkan Arkangeliin.
Arkangelin Sellukombinaatti
Matkalle alun perin pyydetty suomenkielen tulkki kieltäytyi ja kukaan muukaan läsnäolijoista toimistolla ei ilmoittautunut, koska eivät pitäneet sitä kiinnostavana, että lähteä tulkkaamaan Arkangelin Sellutehtaalle.
Arkangelin Paperi- ja Sellukombinaatti, venäjäksi Архангельский Целлюлозно-Бумажный Комбинат, on kartonkitehdas Novodvinskissä Arkangelin alueella Venäjällä.
Minä siinä hieman salaa toivoin, ettei vaan kukaan ottaisi tuota matkaa, sillä minä halusin sen. Arkangelissahan minä olin viettänyt nuoruuteni parhaat vuodet. Ensin opiskelin ammattiopistolla, Архангельский Кооперативный Техникум, ja sitten jatkoin pedagogisessa korkeakoulussa, Архангельский Государственный Педагогический Институт.
Muita halukkaita oppaaksi ei löytynyt, niinpä itseni ja muittenkin iloksi minä sain sen matkan.
Arkangeliin lähti pieni asiantuntijoitten delegaatio (oliko noin 3 – 4 henkilöä), jatkamaan neuvotteluja yhteistyöstä ja jakamaan alan osaamista. Delegaatio saapui edellisenä päivänä Suomesta Leningradiin ja siitä sitten aamulla lähdimme lentokoneella Arkangeliin.
Tulkkaus Paikan Päällä
Kun sitten neuvottelupäivänä Arkangelissa kävelimme hotellista tehtaalle ja lähestyimme sitä, ymmärsin, miksi kukaan ei halunnut lähteä tänne tulkiksi.
Neuvottelurakennukseen vei kapea, notkuvista laudoista laitettu polku ja jalan alla ne upposivat märkään selluloosamassaan. Molemmin puolin polkua oli isot vuoret selluloosaa, vai mitä lie nyt sitten ollutkaan. En ollut ollenkaan valmistautunut tähän. Jalassa oli vasta ostetut uudet saappaat ja pian tunsin, että vesi meni sisään.
No, pienen tervehdyksen ja neuvottelun jälkeen menimme vilkaisemaan tehdasta sisäpuolelta. Kaikki alkoivat laittaa hengitys suojat kasvoille. Siinä kukaan ei patistanut minua ottamaan naamaria, vaan kysyivät vain, haluatko? No, olin epätietoinen, mihin olemme menossa ja en laittanut. Sitten siellä sisätiloissa ymmärsin miksi olisi pitänyt laittaa se naamari: ilma oli täynnä valkoista pölyä. Kaikilla työläisillä oli hengityssuojat ja joku heistä ihmettelikin minua.
No, emme siellä kauan viipyneet ja onneksi pääsin raikkaaseen ilmaan. En muista oliko se saman tien, mutta kun tulimme hotelliin, huomasin, että saappaista oli pohja irtoamassa! Delegaatio sai tietää sen ja yhteistuumin he keräsivät rahaa ja korvasivat minulle saappaitten hinnan. Siinä minä epäilin, koska oli kielletty ottaa mitään lahjoja ulkomaalaisilta turisteilta, mutta he vakuuttivat, etteivät kerro kenellekään. Näin sain sitten ostettua uudet saappaat.
Tapaaminen Entisten Opettajien Kanssa.
Iloitsin kovasti siitä, että sain vapaata kokonaisen puoli päivää ja illan. Sain viettää tuon ajan entisen ammattiopiston opettajapariskunnan seurassa. He olivat liikunnan ja äidinkielen opettajani Vasilji Stepanovitsh ja Ljudmila Sergejevna. He kyyditsivät minua pienellä inva-autolla, jonka omisti tämä sodassa jalkavamman saanut liikunnanopettaja.
Teimme pienen kiertoajelun kaupungissa, ja sain nähdä ne tutut, mutta kovin jo muuttuneet paikat noin 23 vuoden jälkeen siitä, kun minä sanoin Näkemin Arkangeli!
Illan olin heidän asunnollaan, joimme teetä ja muistelimme menneitä. Yllättäen saapui pakalle liikunnan opettajan isä, lähes 90-vuotias, mutta hyvässä kunnossa.
Hän halasi minua ja sanoi: muistan sinut ‘pikku tyttöseni’. Kun ensimmäistä kertaa sait luistimet jalkaan jään päällä, lähdit siitä ‘noin vain’ menemään kuin vanha tekijä.
Tämä tapaaminen oli paras palkinto koko opastusreissusta.
Oli jo myöhä, kun he saattoivat minut hotelliin, joten emme saaneet mahdollisuutta käydä uuden ammattiopiston rakennuksen sisätiloissa. Siellä kuulemma oli ‘opiston parhaiden urheilijoiden’ kunniataululla edelleen minunkin kuvani: ‘Paras luistelija’.
Tämä oli tällainen matka. Nyt sanoin toisen kerran Hyvästi Arkangeli!
Tarina jatkuu.






Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Hei Viola! Taas niin mielenkiintoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Elle Marketta, kun käyt vierailemassa sivullani!
Mukavaa viikonvaihdetta! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ollut mielenkiintoista päästä tehdaskierrokselle.
Työskentelin melkein koko työurani ensin sellu- ja sitten paperitehtaalla mestarina.
Paperisia naamareita, henkityssuojia, tarvittiin silloin tällöin joissain paikoissa pölyn vuoksi. Joskus myös myrkyllisissä kaasuvuodoissa kaasunaamaria.
Tuosta mainitsemastasi sellumassasta. Olisiko ollut jonkun säiliön ylivuodon jälkiä? Sellumassaa oli joskus täällä Mäntän tehtaallakin lattioilla paljonkin jonkun monista säiliöistä ylikaadon vuoksi. Säätölaitteet olivat 60-70-luvuilla osin alkeellisia ja häiriöalttiita. Ei auttanut muuta kuin letkutella massat lattiaviemäriin.
Karmiva kuva luonnonsuojelumielessä tehtaasta savuineen . Mutta sellaista oli tuolloin enemmän tai vähemmän paperikombinaateissa joka puolella.
Ilmoita asiaton viesti
No, sinulla onkin paljon kokemusta sellu- ja paperitehtaan alalla kun olit mestarina! Olisit ollut silloin minulle hyvä neuvonantaja laittamaan hengityssuoja nenän päälle.
En nyt tiedä oliko jalkojen alla sellumassaa tai jotain sekoitusta kun se hajotti kengänpohjat. Ei vesi olisi niin nopeasti vaikuttanut.
Kiva kun tulit lukemaan blogia ja kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti