Elämäni Koulut. Osa 89. Opastus Kiovaan.

Jokainen Inturistin “opastuskeikka” antoi minulle jotain uutta ja mielenkiintoista. Tällä kertaa lähden seurassanne Kiovaan ja siellä Petšerskin luostariin.
Petšerskin luostari Kiovassa – Киево-Печёрская лавра
Kiovan matkalla pääsin suomalaisen ryhmän kanssa ihailemaan Dneprin joen rannoilla sijaitsevaa Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Menimme sinne lentäen. Oli lämmin kesä ja muistan Dnepr-joen yli johtavan ison sillan, jolla paikallinen opas kertoi kertomustansa. Erityisesti mieleeni on jäänyt tutustuminen Kiova-Petšerskin luostariin.
Kiovan luolaluostari eli Kiovan Petšerskin lavra on Kiovassa sijaitseva ortodoksinen luostari. Tämä on ensimmäinen Kiovan Rusin luostari (Киевская Русь) alueella. Se vaikutti merkittävästi ortodoksisuuden leviämiseen Venäjällä 1600 – 1800 -luvuilla.
Kuvassa näkyy koko luostarin kompleksi nykyisessä asussaan. Siihen kuuluu neljätoista ortodoksista kirkkoa, munkkiluostari, seitsemän museota, yksi Venäjän ensimmäisistä painotaloista ja monia muita kohteita. Nykyään luostari kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Neuvostoliiton aikana alue oli museokylänä ja sinne vietiin turistiryhmiä. Minä yhtenä oppaista.
Maanalaiset käytävät
Turisteille näytettiin luostarin alle kaivetut kapeat maanalaiset käytävät. Ne olivat viiden ja viidentoista metrin syvyydessä. Käytävien molemmin puolin sijaitsevat solut, joissa munkit viettivät koko elämänsä rukoillen tavallisten ihmisten hyväksi. Luolissa oli myös pyhäinjäännöksiä.
Paikallinen opas kertoi luolista ja museokompleksista ja lähti viemään meitä sinne 5 metriä maan alla olevaan ja 300 metrin pituiseen maanalaiseen käytävään, mutta varoitti ensin, että jos on sydän- tai hengitysvaikeuksia niin olisi parempi jäädä odottamaan ylös ja ohjeisti vielä, että kävellään vaan peräkkäin, koska käytävä on niin kapea, että kaksi ei mahdu rinnakkain. Takaisin ei saanut kääntyä ja enempää puhumista piti välttää.
Kaikki seisoivat ja miettivät. No, muu ei auttanut, kuin astua esiin ensimmäisenä, vaikka vähän arastelinkin. Järjestys oli sellainen, että paikallinen opas oli ensimmäisenä ja minä viimeisenä valvomassa, ettei kukaan jäisi matkalle.
Se oli tosi kauhujen matka. Hämärässä, lähes pimeässä, mentiin. Harmaat saviset seinät, jotka lähes koskettivat kyynärpäitä ja silloin tällöin niissä syvennyksissä sijaitsevissa soluissa näkyi epämääräisiä kääreitä. Kaikki olimme aivan hiljaa, ei opaskaan paljon puhunut.
Alkoi todella ahdistaa ja pelottaa! Lopulta oli suuri helpotus, kun pääsimme ulos raikkaaseen ilmaan.
Tällä videolla mennään luostarin maanalaisiin käytäviin.
Tällainen oli kokemus Kiovasta.
Tarina jatkuu…




Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
En malta olla taas kerran toteamatta, että näin vaikuttavan kauniita kirkkorakennuksia rakennettiin pahan(?) tsaarivallan aikaan. Toitko tätä opaskierroksillasi esille?
Ei saatu tällaisia rakennusteknisiä luomuksia aikaiseksi hyvän(!) kommunistihallinnon johdolla. Pelkkiä ” kivisiä laatikoita” rakennettiin!
Ilmoita asiaton viesti
Siellä asiasta kertoi paikallinen opas ja minä vain käänsin suomeksi, joten minun tehtäväni ei kuulunut vaikuttaa suuntaan tai toiseen.
Täytyy kuitenkin muistaa se, että niin paikallinen opas kuin minä tulkkina siinä, olimme molemmat ”kommunistihallinnon” järjestelmän jäseniä!
Ilmoita asiaton viesti