Elämäni Koulut. Osa 90. Opastus Abhasiaan.

Kun nyt olemme selvinneet Kiovan luostarin maanalaisista syvyyksistä, vien teidät Kaukasuksen vuorten yläpuolelle yli 6 kilometrin korkeuteen.
Abhasia
Matka alkoi Leningradin Pulkovan kentältä ja päämääränä oli Georgian Abhasia ja siellä Gorin kaupunki, город Гори.
No, niin. Ja täällä kertaa sinne lähdin minäkin oppaana suomalaisten turistien 20-henkisen ryhmän kanssa.
Matkustimme lentäen isolla koneella muitten etelään matkustavien kanssa ensin johonkin isompaan kaupunkiin, joka saattoi olla Naltšik, ennen Kaukasuksen vuoria. Sieltä meidän ryhmämme sitten jatkoi pienemmällä 23-paikkaisella koneella Goriin. Konetta piti vaihtaa jo senkin takia, että Gorissa oli vain pienemille koneille soveltuva lentokenttä.
Abhasian autonominen neuvostotasavalta kuului Georgiaan ja sijaitsee Mustan meren rannikolla. Korkeat Kaukasuksen vuoret suojelevat aluetta pohjoisilta kylmiltä tuulilta. Se oli Neuvostoliiton aikana yksi suosituimpia lomakohteita. Sitä sanottiinkin Neuvostoliiton Helmeksi, Жемчужина СССР.
Lentokone
Lentokone oli pieni verrattuna isoihin matkustajakoneisiin. Nyt tiedän, että se oli Jak-40, Як-40. Siinä oli 21 istumapaikkaa matkustajille. Vasemmalla puolella jossa minä istuin oli yksipaikkaiset istuimet ja toisella puolella kaksipaikkaiset istuimet ja kaikkiaan 7 riviä.
Sää oli suotuisa, taivalla ei pilviä, aurinko paistoi ja vuoret ylväänä edessämme.
Jännitti tietenkin, mutta luottavaisin mielin otimme omat paikat ja lento alkoi. Tuntui siltä että lentokone nousee lähes nokka ylöspäin, ylös, ylös ja aina vain ylös ja kohta: siinä ne ovat. Kaukasuksen vuoret! Ja me niitten yläpuolella.
Lento tasaantui ja maisema oli tosi pelottavan kaunista. Kun katsoin ikkunasta alas, tuntui, että vuorten huiput ja syvät pelottavat rotkot olivat ihan lähellä. Olimme noin 6’000 metrin korkeudessa. – Entä, mitä jos? – Moottori pettää! Siinä jopa hengästyin hetkeksi ajatuksesta.
Sitten varmasti tuli ilmoitus, että aloitamme laskeutumisen. Kaksi lentoemäntää siirtyivät taakse, jossa oli heidän paikkansa ja mekin valmistauduimme, ainakin minä, helpotuksella, että vuoret ovat ylitetty ja pian ollaan lentokentällä.
Laskeutuminen.
Mutta kauhun hetket eivät päättyneet laskukiitoon. Laskeutuminen osoittautuikin vielä pelottavammaksi kuin huimat korkeudet vuorten yläpuolelta.
Laskeutuminen oli lennon pelottavin vaihe. Lentokone tärisi ja vähän väliä aina niin kuin olisi putoillut ilmakuoppaan. Oli sellainen tunne, niin kuin olisimme olleet hevoskyydissä puupyöräisillä rattailla pitkin kuoppaista kärritietä.
Vilkaisin olkapään kautta taakse, jossa istuivat liikkumatta kaksi lentoemäntää seinää vasten tiivisti painautuneina ja pitivät vahvasti istuimen käsinojasta kiinni. Minä tein samoin, koska aistin, että heitä pelottaa!
Sitten saimme kuulutuksen, että ollaan jo lähellä määränpäätä, noin 1’000 metrin korkeudella maasta ja helpotuksen tunne oli tosi fantastinen. Selkeästi näkyivät alhaalla olevat rakennukset. Ne olivat kuin pienoismalleja, samoin tiet ja muut maisemat. Ja me roikuimme ilmassa. – Hoh, hoh! – Mutta onneksi aina lähemmäksi ja lähemmäksi maan pintaa tulimme kunnes kone kosketti kenttää. Helpotuksen huokaus. – Uuhhh! – Vihdoinkin pääsimme perille!
Lento-onnettomuus
Olin tuolla vuorten yläpuolella ajatellut, että Entä, mitä jos? … Jos vaikka moottori pettää! … Tai …
Mitä saimmekaan me matkustajat tietää pian laskeutumisen jälkeen, että se “Entä, mitä jos?..” oli tapahtunut toiselle koneelle ja muille matkustajille päivä tai pari aikaisemmin, kun samanlainen JAK-40 kone oli aivan lähellä törmännyt vuoren huippuun 300 km/h nopeudella. 17 matkustajaa ja 4 miehistön jäsentä olivat menehtyneet välittömästi.
Mutta pian kaikki pelot jäivät taakse ja pääsimme nauttimaan “Neuvostoliiton Helmen” antimia Mustan meren rannikolla. Paikallinen opas ja bussi oli käytössämme. Ilma oli lämmin ja ihanat maisemat virtasivat vastaamme, kun tutustuimme Gorin -kaupungin lisäksi monen muun kaupungin nähtävyyksiin.
Paluumatkalle emme enää lentäneet vuorten yli. Jostain isommalta lentokentältä ja isommalla koneella lähdimme takaisin Leningradiin.
Abhasia – Neuvostoliiton Helmi. Dokumenttielokuva. Vuodelta 1958.
Абхазия – Жемчужина СССР. Документальный фильм.
Tämä oli tällainen opastus.
Tarina jatkuu…




Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Gorin kaupunki jäänyt erityisesti mieleen keskustassa olevan suuren Stalin-museon ansiosta. Olihan Gori hänen synnyinkaupunkinsa.
Osa meidän porukasta puheli omiaan, mutta heidät vaimennettiin. Suuren johtajan museossa ei sopinut puhua.
Suuriin maalauksiin, julisteisiin ja esineisiin tutustuminen sujui neuvostoliittolaisilla täyden hiljaisuuden ja kuin syvän hartauden vallassa.
Tuon kulttuurikokemuksen jälkeen noudatimme toimitusjohtajan linjausta; ”museot ja kirkot katsotaan päältäpäin ja kapakat sisältäpäin.”
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan Abhasiassa myös Gorin kaupunki?
Stalinin syntymäkaupunki Gori kyllä sijaitsee Tbilisin lähettyvillä keski-Georgiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
Gori sijaitsee keski-Georgiassa, ei Abhasiassa, joka Mustan meren rannikolla julistautui itsenäiseksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gori
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään Abhasia on itsenäinen autonominen tasavalta Georgian alueella, jonka itsenäisyyden ovat tunnustaneet Venäjä (2008),Nicaragua (2008),Venezuela (2009.), Nauru ( 2009).
YK: n asiakirjoissa Abhasiaa pidetään Georgian alueena.
Emme silloin mitään valtion rajoja Georgian ja Abhasian välillä
huomanneet kun kiersimme alueetta.
Ilmoita asiaton viesti
Minullahan ei ole minkäänlaisia muistinpanoja tästäkään matkasta vaan se, että matka oli Abhasiaan, joka oli silloin autonominen neuvostotasavalta Georgian alueella. Tarkoitus oli käydä myös Gorissa tutustumassa Stalinin syntymäkodissa, jossa silloin oli museo. Joten kirjoitin periaatteessa väärin, että ”Gori on Abhasiassa”. Kiitos huomautuksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Näitä Sinun kirjoituksiasi Viola on todella mielenkiintoista lukea, vaikka puutunkin usein häiritsevästi(?) kommenteillani blogin asioihin.
Tekstisi ovat poikkeuksellisia erilaisuudessaan kaiken maailman persuilun ja alholilaisuuden jankuttamisen sijaan.
***
Näitä elämänkokemuksiasi lukiessani, ja mitä vielä ”loppuhuipennuksena” saamme lisää lukea, olen entistä vakuuttuneempi, että kirjan kansiin lukevalle yleisölle, täällä palstalla ne menevät paljolti hukkaan, pitäisi elämänpolkusi saada. On aivan toista kuin jonkun 35-vuotiaan(!) ratinvääntäjän tai mailanheiluttajan elämäkerta.
Jos olisin elämäkertoihin erikoistunut kirjailija, ja minulla olisi käytettävissä, ehkä vielä laajempana, tällainen materiaali, niin tarttuisin heti tilaisuuteen. Luvan kanssa tietenkin.
Muistelmasihan olet antanut, tai antamassa inkeriläiseen historiansäilytykseen. Hyvä niin, mutta kyllä kirja olisi paikallaan inkeriläiselle lukijakunnallekin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva kun kirjoitukseni kiinnostavat! Et sinä häiritse
kommenteillasi, vaikka joskus ne eivät mahdu blogin teeman raameihin, mutta keskustelemisen kannalta ne olisivat mielenkiintoisia muissa kirjoituksissa!
Joten kiitos kommenteista ja tervetuloa edelleen.
…
Kyllä kirja olisi paikallaan, mutta minun voimia ei riitä siihen! Hyvä,että hoksasin kirjoittaa näitä muistelmia ja julkaisen ne ns.tässä ja nyt! Hyvä niinkin.
Kuvia ja muita materiaaleja olen luovuttanut arkistoon ”Inkeriläisyys Talteen” projektin puitteissa, mutta en näitä muistelmia.
Ilmoita asiaton viesti