Elämäni Koulut. Osa 94. Metsätyö.
Hilda Ja Hilma
Hilda Tirranen oli ollut vaelluksella äitini Hilma-Maria Heistosen työparina niin kauan kuin muistan. He viihtyivät yhdessä, olivat sukulaisia, puhuivat samaa kieltä ja tulivat hyvin toimeen keskenään. Niin metsätöissä, uitossa kuin sahan lautojen käsittelyhommissakin tarvittiin aina toinen henkilö pariksi.
Minä Mukana Metsätöissä
Niinä aikoina kouluikäisille lapsille ei olut mitään toimintaa järjestetty kesäksi, mitä nyt kasa venäläisten klassikkokirjailijoiden, esimerkiksi Pushkinin, Lermontovin, Tshehovin jne., kirjoja luettavaksi, niin silloin me lapset pyörimme, aina kun mahdollista, siellä missä vanhemmatkin olivat töissä. Joten tiedän mistä puhun.
Klassikoiden kirjat olivat pakollisia kouluaineita ja niiden lukeminen tentattiin syksyllä koulussa.
Mieleeni on jäänyt Leo Tolstoin Sota Ja Rauha. Se oli luettavana joskus kansakoulun 7 – 8 luokalla. Minä tunnollisena oppilaana luin sen tarkasti läpi merkintöjä tehden. – Tosi rankkaa!
Suurimmaksi osaksi äitini työ metsätöissä oli puunkaatoa. Sitä tekivät naiset. Joskus sinne työmaalle pääsimme aamulla varhain, kun kuorma-auto vei työntekijöitä metsään. Siellä sitten kokonainen työpäiväkin oltiin, tietenkin jos sää salli ja jos meillä lapsilla oli jotain tekemistä. Jos taas tekemistä ei ollut, niin sitten seuraavan puukuorman mukana kuljettajan kopissa pääsimme pois metsästä. Puuta ajettiin Sahalle, joka oli Igomelissä aivan lähellä asuinparakkeja.
Kerran tällaisella paluumatkalla kopissa oli jo toinen lapsi kyydissä ja minä menin kyytiin lavalle seisomaan puukuorman ja kopin väliin. Tiessä oli iso kuoppa ja koko tukkikuorma hyppäsi ja liikahti eteenpäin koppia vasten. Kuljettaja pysäytti heti ja tuli katsomaan “olinko vielä hengissä”. – Onneksi olin! – Ja tuo onni johtui siitä, että kuormassa oli yksi pidempi tukki, joka oli kovaa tömähtänyt koppia vasten ja samalla estänyt, ettei koko tukkikuorma siirtynyt ja litistänyt minua sinne lavalle.
Metsässä me lapset keräsimme marjoja. Niistä saimme päivän ravinnon, saattoipa lisäksi olla jokunen leipäpalakin mukana.
Keräsimme kotiin ja söimme aina vuodenajan mukaan
- kuusenkerkkiä,
- marjoja,
- sieniä,
- tatteja,
- heiniä, esimerkiksi ketunleipiä,
- villiomenoita,
- vaapukoita,
- mustikoita,
- mansikoita,
- karpaloita,
- tuomen marjoja syksyllä,
- ja mitä vain syötäväksi kelpaavaa löytyi.
Kaadetuista koivuista taittelimme oksia saunavastoiksi.
Juotavan saimme koivun kantoihin kirveellä hakatuista kuopista, joihin nousi mahla. Ja sitä riitti. Kärpästen kanssa sitten me lapset kilpailimme mahlasta ja suoraan kannosta sitä ryystimme.
Puunkaato
Näin kuinka raskasta työtä oli se puunkaato! Äitini ja Hilda-täti sahasivat pitkällä sahalla (justeeri, двуручная пила) sellaisia paksuja puita läheltä maan pintaa. Selkä köyryssä sahasivat ja silloin tällöin selkäänsä oikaisivat ja otsahikeä pyyhkivät.
Muistan kerran, kun puu oli jo kaatumassa, niin kuului kovaa huutoa. Äitin tai Hildan hameen helma puristui kannon ja kaatuvan puun rungon väliin, mutta onneksi puu kaatui sellaiseen suuntaan, että vaara jäädä kaatuvan puun alle oli poissa. Hame päällä siellä metsässä naiset töitä tekivät. – Jälkikäteen he naureskelivat tapaukselle!
Kaatamisen jälkeen kuului myös kirveellä hakata puusta oksat pois ja muutenkin valmistella se kuljetukseen.
Autokuorman Lastaaminen
Kun kuorma-auto kärryineen saapui, niin kuorman tekemiseen oli käytettävissä vain ihmisvoimaa. Neljä henkeä teki kuorman.
Pöllin molempiin päihin laitettiin köysi ja auton toisella puolelle kaksi ihmistä veti sitä köyttä saadakseen tukin auton lavalle. Se oli tosi raskasta ja vaarallista jopa katsella. Miehiä kun ei ollut sodan jälkeen paljon, kuljettajina vaan, niin nuoret pojatkin joskus joutuivat metsätöihin. Tietenkin myös kuljettajat osallistuivat mahdollisuuksien mukaa siihen hommaan.
Kerran pari kolme vuotta minua vanhempi inkerinsuomalainen kaveri Igomelistä, Leo Sparre, oli laittanut tukin köyden silmukkaan ja vasta puolelta alkoivat vetämään sitä köyttä, kun jostain syystä hirsi liukui siitä silmukasta pois ja osui suoraan Leon päähän!
Se oli tosi ikävä tapaus ja järkytti kovasti. Sääli kaveria, olihan hän oman kylän poika. Hän vammautui pahasti ja loppuiäkseen! En sen koommin nähnyt häntä Igomelissä.
Saha
Saha sijaitsi Igomelissä 1950-luvulla noin parin sadan metrin päässä parakkiasunnoltamme, joten siinä sahan lähistöllä me lapset pyörimme. Aivan Sahan takana oli metsä ja sieltä etsittiin marjoja ja muita luonnon antimia. Sahan aluetta ei oltu aidattu, mutta itse saharakennuksen sisällä en muista koskaan käyneeni.
Siinä oli isot kasat lautoja, joita naiset laittelivat ja valmistelivat niitä kuljetukseen. Laudan molempaan päähän asettui yksi nainen ja sitten kahdestaan kantoivat ja heittivät sen notkauttamalla tarkasti tiettyyn paikkaan. Tässäkin työssä Hilda-täti ja Äitini nostelivat niitä työparina.
En muista miten sitten ne laudat nostettiin rekka-auton lavalle, joka kuljetti kuorman 30 kilometrin päähän Plussan rautatieasemalle. Näitä kuormia kuljettamassa oli ainakin yksi Heistosten pojista, Arvi, jonka kyydissä minäkin opiskeluvuosina körötin syksyisin Plussan rautatieasemalle ja sieltä jatkoin Pohjoiseen päin Arkangeliin.
Uitto
Uitto tapahtui Plussa-jokea (Pljussa) pitkin Beresitsassa, noin 14 kilometriä Igomelistä alavirtaan. Igomelin saha kuului Metsäteolliseen kombinaattiin numero 263 (tai 264).
Rannan jyrkkään penkereeseen oli rakennettu sellaisia uomia, joiden reunat ja pohja oli paksuista laudoista ja niitä pölkkyjä, olivatko ne nyt yhden tai puolentoista metrin pituisia, piti raahata isosta kasasta lähemmäksi tätä liukulaitetta ja sitten yksi kappale kerrallaan laitettiin siihen ja tönäistiin alas. Ja samalla tavalla seuraava.
Sitä oli kiva katsella, kun pölkyt liukuivat kovaa, sukelsivat jokeen ja sitten alkoivat mennä virran mukana.
Joskus pölkyt kasautuivat alhaalla sumaksi, ja niitä piti mennä erottamaan ja ohjaaman edelleen virran vietäväksi.
Kerran Hilda-täti lähti purkamaan tällaista sumaa. Hän laskeutui varovasti pitäen kiinni rännin reunasta ja minä olin ylhäällä auttamassa Äitiä. Äiti kantoi pölkyn ja laittoi sen toisen pään uomalle. Silloin minä innoissani tönäisin sen saman tien alas. Hilda täti ei ehtinyt ottamaan kättä pois alta ja sormet jäivät kahden pölkyn väliin. Pölkky satutti Hilda-tädin sormia!
Näin Hilda-tädin verta vuotavan käden, säikähdin kovasti ja itkin, koska pidin itseäni syypäänä. Mutta Hilda-täti lohdutteli minua ja sanoi olleensa itse varomaton. No, onneksi sormien luut eivät murtuneet ja haavat parantuivat. En muista saiko Hilda-täti sairauslomaan vai jatkoiko työtä käsi sidottuna? Luulen, että hän jatkoi työn tekemistä sen kummemmin ilmoittamatta tapaturmasta kenellekään, koska muuten olisi menettänyt palkan tai ainakin osan siitä.
Tällaista oli inkeriläisten naisten elämä metsätyömailla sodan jälkeisinä vuosina.
Tarina jatkuu…
Hakemisto
Hakemisto Elämäni Koulut -sarjan kirjoituksiin löytyy tästä linkistä.
Justeerilla kaadettiin tukkipuut Suomenkin puolella. Kaksi miestä veteli molemmilla käsillä justeeria edestakaisin, välillä oikasivat selkää ja pyhkivät hikeä. Minä olin alle kymmenvuotiaana ”auttamassa”. Katsoin että puu kaatui oikeaan suuntaan ja karsin ohuita oksia – tärkeä homma!. Naisia ei metsätöissä ollut, mutta toivat joskus ruokaa ja kuumaa kahvia metsään, mutta useimmiten miesten repuissa oli aamulla pakatut eväät.
Muuten onko ”justeeri” sana venäläistä alkuperää?
Keväällä, jäidenlähdön aikoihin sitten katselimme kun kuorma-autot kippasivat tukit järveen, jossa ne niputettiin uittoa varten. Ne oli aikoja ne!
PS. minäkin luin Tolstoin Sota ja Rauha teosta n. 15 vuotiaana.
Tai tarkemmin yritin lukea, mutta se oli liian raskasta luettavaa, enkä koskaan saanut sitä loppuun.
Uusi justeeri
https://www.youtube.com/watch?v=j2SwTK6p72U
Ilmoita asiaton viesti
”ruokaa ja kuumaa kahvia” olisivat tarvinneet inkeriläisnaisetkin siellä metsätöissä, mutta ajat ankeat olivat silloin ja siinä maassa!
Ajat ovat muuttuneet kovasti ”justeeri” sahan suhteenkin. Uudet ajat uudet sahat! Sanalla ei tunnu olevan mitään venäläistä alkuperää!
Kiitos kommentista! Mukavaa alkanutta Vuotta!
Ilmoita asiaton viesti
Raskaasta työstä huolimattakuvien kuvien naiset hymyilivät , taisivat saada huumorista lisää voimaa.
Käsittämätöntä sitkeyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman huumoria ihmiset eivät olisi selvinneet! Nälässä ja kurjuudessakin laulut ja huumori olivat mukana. Jos ihminen ei jaksanut enää hymyillä, niin ei varmasti jaksanut työtäkään tehdä!
…” Hymy ei maksa mitään, mutta antaa paljon… Se tuo levon väsyneille, ilon lannistuneille, auringonpaisteen murheellisille,
ja on luonnon paras vastamyrkky kaikkiin huoliin…Jotkut ihmiset ovat liian väsyneitä hymyilläkseen.
Hymyile sinä heille, sillä ei kukaan niin suuresti
hymyä tarvitse kuin hän, joka ei itse enää jaksa hymyillä.”
https://www.positiivarit.fi/tag/runo/
Joten aloittakaamme päivä Hymyissä suin! 🙂
Kiitos, Marketta, kommentista ja oikein hyvää ja onnellista tätä, vasta alkanutta, 2020 Uutta vuotta! 🙂
Ilmoita asiaton viesti