Kulttuurifoorumi Tulan Kaupungissa Venäjällä

20. Suomalais-Venäläinen Kulttuurifoorumi Tulan Kaupungissa Venäjällä Vuonna 2019

Suomalais-Venäläisen Kulttuurifoorumin Juhlavuosi

Kahdeskymmenes suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi pidettiin Venäjällä Tulan kaupungissa 27. — 29.9.2019. Kulttuurifoorumin pääteemana oli Perinnekulttuuri nykytrendien perustana.

Tämänkertaisen Kulttuurifoorumin järjestivät yhdessä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomi-Venäjä-Seura, Venäjän Federaation kulttuuriministeriö sekä Tulan alueen kulttuuriministeriö.

Inkeri Klubi Mukana

Inkeri Klubi oli foorumissa mukana. Projektimme alkoi keväällä, kun Venäjän Alueellinen Kirjailijoiden Liitto Pietarista haki kumppania hankkeelle, jonka tarkoituksena on säilyttää suomalais-ugrilaisten kansojen historiaa ja perinnekulttuuria.

Kirjailijoiden Liiton kutsu on tunnustus pienen yhdistyksemme toiminnalle. Ja tätähän meidän toimintamme juuri on: inkeriläisen perinteen tunnetuksi tekemistä!

Ilahduimme kovasti kutsusta ja vastasimme tietenkin myönteisesti.

Kirjailijoiden liitto haki Suomesta yhteistyöhön suomalais-ugrilaisten kansojen historiasta ja perinnekulttuurin säilyttämisestä kiinnostuneita. Suoraan oli mainittu Inkeri Klubi / Клуб Ингрия.

Venäjällä on ihmisiä, jotka eivät ole välinpitämättömiä pienten etnisten ihmisryhmien kohtalolle, jotka todella haluavat säilyttää ja edistää näiden ryhmien asiaa. Ryhmistä, joista suuri osa Venäjää koostuu.

Tällainen kutsu ja kiinnostus Venäjältä oli yllätys ja osuvasti erittäin ajankohtainen: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on juuri meneillään projekti Inkeri-aiheisen tiedon tallentamiseksi. — Miten Venäjällä, noilla Inkerinmaan syntysijoilla? Kerääkö siellä kukaan talteen perinnettä ja historiaa? Kohta se voi olla jo liian myöhäistä.

Inkeri Klubi osallistui Tulan Foorumiin (2019) kahden hengen delegaation voimin. Siellä osallistuttiin Foorumin tapahtumiin ja neuvotteluja käytiin Kirjailijoiden Liiton kanssa.

Inkeri Klubin Aloite Kirjailijoiden Liitolle

Inkeri Klubin viesti Kirjailijoiden Liitolle:

Inkeri Klubin ehdotus Venäjän alueelliselle Kirjailijoiden Liitolle.

Inkeriläisyys Talteen

Suomessa on menossa Kolmevuotinen projekti: Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -hanke (2018 — 2020). Yhteistyöhankkeen toteuttavat

  1. Suomen Kansallisarkisto,
  2. Inkeriläisten sivistyssäätiö ja
  3. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS).

Projektin tarkoituksena on kerätä ja tallentaa alkuperäisiä arkistoaineistoja inkeriläisiltä ja heidän jälkeläisiltään. Muun muassa

  • päiväkirjoja,
  • kirjeitä ja
  • valokuvia,

jotta Inkerin historiasta jäisi jälkipolville ja tutkijoille mahdollisimman monimuotoinen aineisto. Tarkoitus on tallentaa myös inkeriläisten yhdistysten toimintaan liittyviä arkistoaineistoja.

Ehdotuksemme

Toivomme, että Venäjän Alueellisen Kirjailijoiden Liitto ryhtyisi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran mallin mukaisesti keräämään ja tallentamaan aineistoa Venäjälle jääneiden inkerinsuomalaisten keskuudessa.

Arkistojen kerääminen on kiireellinen ja tärkeä askel, jotta tähän suomalais-ugrilaisten kansojen pienen etnisen ryhmän Inkerin suomalaiset historia saataisiin talteen mahdollisimman täydellisenä.

Inkeriläiset ovat asuneet Venäjällä yli 400 vuotta mutta täällä hetkellä ei enää ole yhtenäistä kansaa. Ei Suomessa. Ei Venäjällä.

Projekti Suomessa

Nyt Suomessa on havahduttu siihen, että suomalais-ugrilaisten kansojen pieni etninen ryhmä Inkerinsuomalaiset on jo katoamassa totaalisesti! Kuitenkin ilahduttaa se, että Suomessa on menossa tuossa ehdotuksessammekin mainittu Kirjallisuuden seuran kolmevuotinen projekti Inkeri ja inkeriläisyys — muistot talteen, arkistot haltuun.

Nyt Venäjällä saman aikaisesti Alueellinen Kirjailijoiden Liitto haluaa tallentaa sikäläistä inkeriläistä perinnettä. Yhteensattumaa vaiko kohtalon johdatus?

Olisiko nyt mahdollista löytää Suomen ja Venäjän välille yhteistyön kanava, jotta inkeriläisyyden tallentaminen ei jäisi vain Suomen puolen asiaksi, jotta resursseja koordinoimalla voitaisiin saada maksimaalinen määrä inkeriläisyyden perinnettä talteen! — Inkerinmaa ei koskaan ole ollut osittainkaan Suomen alueella, vaikka sen asukkaat olivat suomalaisia. Siis merkittävä osa Inkerinmaan historiaa löytyy Venäjältä!

Yhtenäistä Inkerin Kansaa Ei Ole

Yhtenäistä Inkerin-kansaa ei ole Venäjällä, jossa inkerinsuomalaiset asuivat yli 400 vuotta ja säilyttivät oman identiteettinsä ja yhteisöllisyytensä. 2010 väestölaskennan mukaan kaikkiaan Venäjällä on 20 tuhatta suomalaista, joista vain 441 kertoi olevansa Inkerinsuomalainen.

Entä Suomessa? Kukaan ei tarkkaan tiedä kuinka paljon tänne muutti Neuvostoliitosta / Venäjältä inkerinsuomalaisia. Maahanmuuttovirasto rekisteröi maahanmuuttajia vain lähtömaan ”nimellä”, joten inkerinsuomalaisten paluumuuttajien merkintänä on vain ”lähtömaa Neuvostoliitto” tai ”lähtömaa Venäjä”, kansallisuutta ei ole merkitty.

Sellaiset paluumuuttajat, jotka eivät osanneet suomea, pikapuolisesti venäläistyivät Suomessa ja muut hiljaisina sulautuivat joukkoon. Vaikka inkeriläisiä täällä on kymmenin tuhansin, he eivät identifioidu inkeriläisiksi.

Kulttuurifoorumi

Suomi-Venäjä-Seuran kulttuurifoorumin projekteihin hakeutuminen ja uusien projektien ehdottaminen on vapaan kansalaistoiminnan varassa. Kulttuurifoorumi auttaa löytämään yhteistyökumppaneita ja järjestää vuosittaisen tapaamisen oheispalveluineen, esimerkiksi tulkkaukset.

Hankesivujen kautta on mahdollista etsiä yhteistyökumppaneita rajan yli. Kannattaa tutustua! Moni yhdistys voi löytää uusia ideoita ja uusia ystäviä täältä.

Seuraava foorumi onkin sitten ensi vuonna (2020) Lahdessa.

Tulan kaupungin esittelyvideo

Inkeri Klubin valtuuskunta Tulassa
Inkeri Klubin valtuuskunta Tulassa
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Klubi tervehtii foorumia Imatra-kirjalla
Tervehdys osallistujille.
Tervehdys osallistujille.
Neuvottelutilanne. Inkeri Klubi ja Kirjailijoiden liitto
Neuvottelutilanne. Inkeri Klubi ja Kirjailijoiden liitto. Taustalla muita yhteistyökumppaneita omissa pöydissään.
Neuvottelupöydässä. Huomaa: kaksi tulkkia.
Neuvottelupöydässä. Huomaa: kaksi tulkkia.
Pöydän antimet olivat runsaat
Pöydän antimet olivat runsaat
Asemuseo.
Asemuseo.
Tältä asemalta Leo Tolstoi lähti viimeiselle matkalleen.
Tältä asemalta Leo Tolstoi lähti viimeiselle matkalleen. Asemarakennuksessa museo.
Leo Tolstoin kotitalo.
Leo Tolstoin kotitalo.
Kunniakäynti Leo Tolstoin haudalla.
Kunniakäynti Leo Tolstoin haudalla.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.
Paluumatkalla: Moskovan Kreml.

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu