Mikä Ihmeen Ilmiantokanava?
Paikallinen lehti Uutisvuoksi kertoi (Anu Pakarinen) 30.3.23 otsikolla: “Imatran kaupunki ottaa käyttöön uuden ilmiantokanavan”. Lehtikirjoituksen mukaan Imatran kaupunkikonserni ottaa huhtikuun alussa käyttöön uuden, suojatun ilmoituskanavan vakavista väärinkäytöksistä raportoimisen. Kaupungin hallitus päätti asiasta viime viikolla.
Kyse ei ole kuitenkaan aivan uudesta asiasta, sillä Imatran kaupungilla on entuudestaan eettinen ilmoituskanava, joka oli otettu käyttöön 2021, jonne työntekijät voivat niin ikään ilmoittaa huolenaiheestaan ja havaitsemistaan ongelmista. Imatran kaupunki tarkastusjohtaja Arja Kekki sanoo, ettei uudistus poista Imatran kaupunginkonsernin normaaleja epäkohtien ja huolen aiheiden käsittelytapoja. Ensisijaisesti näistä tulee ilmoittaa esimiehelle.
Whistleblower Direktiivi
on kaupungin ja sen tytäryhtiöiden kaikkien työntekijöiden käytettävissä. Sisäiseen ilmoituskanavaan voi tehdä ilmoituksia nimettömästi, ilman pelkoa työnantajan taholta seuraavista mahdollisista vastatoimista. Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti, ja niitä saavat käsitellä vain erikseen nimetyt henkilöt. Imatran kaupungin hallitus päätti, että Imatralla tehtävä kuuluu tarkastusjohtajalle ja konsernin lakimiehelle ja selvitysprosessi sisäiselle tarkastukselle.
Ilmoituksen Käsittelijät
Ilmoituksen saapuessa käsittelijät arvioivat onko ilmoitus aihetta ottaa käsittelyyn ilmoittajansuojelulain soveltamisalan mukaisena ilmoituksena, käsitelläänkö se muussa menettelyssä vai onko ilmoitus aiheeton. Lisäksi he tarvittavat jatkotoimet ja raportoivat oikeuskanslerivirastolle.
Mistä voi tehdä ilmoituksia?
Lehtikirjoituksen mukaan tällaisia ovat esimerkiksi julkiset hankinnat, finanssipalvelut, rahanpesun ja terrorismin estäminen, tuoteturvallisuus, ympäristön suojelu, kuluttajan suoja, yksityisyyden ja henkilötietojen suoja sekä verkko-ja tietojärjestelmien turvallisuus.
Omia Kokemuksia Ilmiantajasta.
Olin juuri täyttänyt 16 vuotta ja pääsin opiskelemaan ammattiopistoon. Meitä oli neljä inkeriläistyttöä. Minä olin heistä nuorin. Jokaisella meillä olivat passit, jossa merkattu Finka/Suomalainen ja epäluottamuspykälä 38. Minulla sitä ei ollut,koska Isä-puoli oli menehtynyt sotilaana Leningradin piirityksessä. Äidilleni,sotilaan leskenä, tämä pykälä oli poistettu. Kun minä täytin 16 vuotta ja sain passin, niin pykälää eivät laittaneet.
Kerran, kun olin ensimmäisellä ammattiopiston kurssilla opiston johtaja kutsui minut hänen virkahuoneen ja ehdotti, että minä, Viola, tarkkailisin omia kavereita, suomalaisia tyttöjä, ja jos huomaan jotain epäluotettavaa valtiota vastaista, niin ilmoittaisin hänelle! Tulin johtajan luota, niin kuin pölkyllä päähän lyöty. Tytöt odottivat minua oven takana, että mitä pahaa olen tehnyt kun itse johtaja kutsui minut puheelle. Se oli tapa, että huonosti käyttäytyä opiskelija kutsuttiin johtajan eteen haastatteluun. Jokainen pelkäsi sitä!
Minulle oli häpeä katsoa tyttöjen silmiin. Mutta en koskaan kertonut heille ja ei ollut edes ajatusta lähteä kantelemaan. Kolmen vuoden opiskeluaikana johtaja ei kertaakaan mitään kysellyt enää minulta. Näköjään hänen piti se tehdä käskystä ylemmältä taholta. Se oli harvinaista niillä kulmilla, että neljä suomalaista tyttöä tulivat opiskelemaan heille. Se oli Arkangelissa. vuosi 1952.
Jouni Snellman!
Kiitos sydänmerkistä ja mukavia Vapun Päiviä!
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas Karppanen!
Risto Jääskeläinen!
Jari-Pekka Vuorela!
Kiitos kun kävitte lukemassa blogia ja annoitte sydänmerkin.
Mukavaa Vappujuhlaa!
Ilmoita asiaton viesti
Voi Viola, onpa ihmeellistä, että Sinä vielä olet täällä meidän päivinämme kertomassa näistä asioista! Tulehan noille blogeille, missä vapauksien arvosta on vain harmaa aavistus ja täysi valmius antaa kaikki ilmaisunvapaus pois oman eturyhmän vallantavoittelun nimissä!
Ilmoita asiaton viesti
Kantelu oli neivostoliitossa elämän tapa ja tuo Whistleblower-kantelu, jossa työntekijät kantelivat kollegoistaan hajotti järjestelmää syvemmistä riveistä asti.
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
Lapsuuden ja nuoruuden kokemukset usein jättävät traumoja ja muistijälkiä, jotka laukaisevat reaktion, joka ei ole relevantti tämän hetkiseen tilanteeseen lainkaan.
Ilmiantamisen mahdollistaminen havaitusta korruptiosta tai muusta vastaavasta ilman pelkoa kostosta on aivan hyvä asia. Ilmiannot käsitellään objektiivisesti ja rangaistukset mahdollisista havaituista rikoksista ovat Suomen inhimillisen lainsäädännön mukaisia.
Ketään ei tuomita pelkän ilmiannon perusteella eikä ketään tapeta tai viedä Siperian vankileirille.
Ymmärrän, että tällaiset asiat saattavat herättää muistijäljen, mutta jos olet tarpeeksi rationaalinen ajatuksissasi, niin ymmärrät, ettei moinen reaktio perustu realiteetteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka:
[Ketään ei tuomita pelkän ilmiannon perusteella eikä ketään tapeta tai viedä Siperian vankileirille.],
– Suomessa niin, mutta neuvostoliitossa oli toisin. Minun muistot ja tiedot eivät ole vain lapsuudesta ja nuoruudesta. Muutin Suomeen yli viisikymmentä vuotiaana.
Kiitos kommentista ja hyvää Vappua!
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa niin, mutta neuvostoliitossa oli toisin.”
10 vuotiaana istuin useasti aitan rappusilla ja katselin
järven yli itään rajalle päin ja ajattelin mitähän siellä toisellä
puolella tapahtuu. Raja oli n. 8 km päässä.
NLn Suomen miehitys ei oikeasti koskaan pelottanut.
Siitä joskus puhuttiin ja kyllä ajateltiin, että mitä, jos se tulee?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Suomen ja Venäjän raja on n.7 km.päässä minun piikkilanka-aidasta, joka pian tuossa nousee. Tiedän vain mitä siellä puolella tapahtui silloin, kun elin siellä, mutta nyt nykytilanteesta tiedän saman verran kuin jokainen Suomessa asuva, joka seuraa metiaa.
”NLn Suomen miehitys ei oikeasti koskaan pelottanut.
Siitä joskus puhuttiin ja kyllä ajateltiin, että mitä, jos se tulee?],
– Onhan Suomella kokemusta autonomian ajalta.
Mukavaa viikonvaihdetta!
Ilmoita asiaton viesti
Sitä sammoo!
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoittelusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän tuon hyvin. Ja siksi myös pyrin korostamaan sitä, että ”ilmianto” täällä on jotain aivan muuta kuin Neuvostoliitossa aikoinaan. Tuo sana vain näyttää herättäneen sinussa tunnetperäisiä muistoja. Mikä on ymmärrettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka:
[…että ”ilmianto” täällä on jotain aivan muuta kuin Neuvostoliitossa aikoinaan.],
– Niin se saattaa olla ja hyvä niin!…ajat muuttuvat, mutta muuttuko ihminen?
Muuttuvat laulut · Georg Ots
https://www.youtube.com/watch?v=A83bbz65Ovg
Kiitos ymmärtäväisyydestä! Kaikkiin muistoihin liittyvät tunteet, se on totta!
Ilmoita asiaton viesti
Ituja varsin pahoihin skenaarioihin on kasvamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Idustahan kasvu alkaa. Aika kuitenkin näyttää miihin suuntaan mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä se, Viola!
Digilaki, josta nyt on oltu pitkään hiljaa, on yks tällainen mahdollinen suun sulkija, ja mitä ameriikoissa kypsyy ja sitten virtaa meille, toisen puolen/poliittisen vastustajan, joka on arvokonservatiivi, kurittamiseksi, that’s dangerous! Oikeus on jo valjastettu tähän käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti