Oletko Valmis Näkemään Nälkää?
Nälänhätä Maailmalla.
YK:n laatiman raportin (13. heinäkuuta 2020) mukaan jo ennen COVID-19 -pandemiaa noin 690 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti kärsi nälästä. Se on 8,9 prosenttia maailman väestöstä. Rapotin laativat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), UNICEF ja Maailman terveysjärjestö (WHO). Myös ruokaturvasta kärsivien määrä on kasvussa. Edellisenä vuonna (2019) luku oli 750 miljoonaa, mikä on lähes joka kymmenes planeetan asukas!
Miten Meillä Suomessa?
Ei ainakaan vielä nälänhädässä olla, vaikkakin vyötäröä pitää kiristää ruokatarvikkeiden nykyhintojen noustessa, kun näitten ruokatarvikkeitten hintojen nousun kanssa ei pysty kilpailemaan pienellä eläkkeellä. Ruoan hinnat taitavat nousta jo lähes päivittäin! Joten joidenkin kohdalla merkit nälänhädästä saattavat tulla konkreettisiksi jo lähivuosina.
Olemmeko valmiit näkemään nälkää? Aiheesta kirjoittavat lehdet jo avoimesti. Valmistellaanko meitä tulevaan?
Ylen Uutiset Kertovat
“Ruuan tuottaminen kallistui rajusti – ja siksi ruuan hintaa on pakko nostaa, sanoo ruokayhtiö” -otsikolla kirjoittaa Yle.fi uutiset 17.2.2022. (Elli-Alina Hiilamo, Timo-Pekka Heima).
– viime vuonna ruuan hinta nousi Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan keskimäärin 0,3 prosenttia. Ruuan hinnan nousu kiihtyy tänä vuonna selvästi verrattuna viime vuoteen. Tutkimuslaitos Pellervon mukaan ruuan hinnat voivat nousta jopa yleistä kuluttajahintojen nousua nopeammin. Ruuan hinnalle tulee nousupaineita nyt monesta suunnasta. Maatalous kärsii rehun, lannoitteiden ja energian hintojen jyrkästä noususta. Elintarvikkeita valmistavat yhtiöt taas kamppailevat nousseiden raaka-ainehintojen ja niin ikään kallistuneiden energialaskujen kanssa. Esimerkiksi viljan hinta nousi roimasti viime vuoden lopulla.
Yle Uutisissa 8.4.2022 Vesa Marttisen kirjoitus otsikolla: “Osa ihmisistä voi nähdä Suomessa nälkää, kun ruoka kallistuu, sanoo tutkija:”Se on raju seuraus”
– ruoka-avun piirissä näkyy jo nyt merkkejä uudenlaisista asiakasryhmistä. Suomessa on jopa 600’000 – 700’000 laskennallisesti pienituloista ihmistä. Siis sellaisia, joiden kotitaloudessa tulot ovat alle 60 prosenttia keskimääräisistä kotitalouden tuloista.
– Kun ruuan hinta nousee, vaikutukset osuvat rajuimmin juuri pienituloisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osallisuuden kokemuksen tutkimusryhmän vetäjä Anna-Maria Isola arvioi, että tilanteella voi olla varsin laajoja vaikutuksia. Entistä useammat voivat joutua turvautumaan ruoka-apuun. Voi olla, että osa näkee väliaikaista nälkää, ja se on raju seuraus.
No, hyvä kuitenkin, että se tuleva nälänhätä voi olla väliaikaista, niin kuin tutkimusryhmän vetäjä Anna-Maria Isola tuossa arvioi.
Kyllä Kansa Tietää
Ihmiset Ovat Huolestuneet
6.4.2022 Tuomas Malinen kirjoittaa Puheenvuorossa otsikolla “Ruoka- ja energiakriisi. Nyt!”
Ei ole tarkoitukseni analysoida kirjoitusta. Siinä kirjoittaja ja blogin kommentoijat ovat maatalouden asiantuntijoita. Mutta otan pienen lainauksen Tuomas Malisen blogista:
– Maatalous on ollut kuin lypsylehmä, jolla on rikastettu kauppaketjujamme … Olemmekin erittäin vakavan tilanteen edessä … Meitä uhkaa sekä ruoka- että energiakriisi. Keinot niiden ratkaisemiseen ovat kuitenkin omissa käsissämme.
Lieneekö kuitenkaan nykyisessä globaalissa maailmassa “kaikki omissa käsissämme” …? Mutta jokainen meistä varmasti ymmärtää sen, että jos oma pelto ei tuota viljaa ja oma lehmä ei ammu läävässä ja anna meille maitoa ja sika ei tongi maata, eikä röhki takapihalla, niin nälkävuodet ovat edessä. Mutta niistäkin voi selviytyä, jos hyvin käy?
Olen Itsekin Nähnyt Nälkää
Muutama muisto elämän varrelta.
Evakuointi
Olin viisi vuotias kun sodan (1941 – 1945) syttyessä meidät syyskuun alussa reväistin ruokapöydän äärestä ja sullottiin härkävaunuun ja vielä lehmä samaan joukkoon. Ei ollut eväitä varattu matkalle eikä edes vettä pullossa mukaan.
– Viranomaiset kun valehtelivat, että vievät avoautoissa kyläläiset metsään pommituksesta suojaan ja tuovat pian takaisin, mutta veivätkin sitten suoraan juna asemalle ja matka alkoi kohti Siperiaa.
Matka kesti lähes kuukauden verran. Äitini sylissä oli kaksi kuukautta vanha veljeni, jota äitini nälkäisenä imetti.
Muistan sen kauhumatkan nytkin vielä selkeästi. Minulla särki päätä ja oli niin paha olo nälästä ja vielä sen junavaunussa olevan lehmän hajusta. Eihän sitä lehmää vaunusta kukaan vienyt niitylle syömään ruohoa ja ulostamaan. Kun saavuimme päämäärämme Udmurtiaan, niin ei sielläkään kukaan ollut meitä vieraita vastassa tarjoamassa “Leipää ja Suolaa”.
Perunoita Jaettiin Kappaleittain
Siitä lähdöstä asti meitä seurasi nälkä. Erittäin paha se oli ensimmäisenä talvena 1941 – 1942 Udmurtiassa. Meitä oli kolmetoista henkinen perhe. Isoisäni yhdeksän lasta, joista vain kolme oli työikäisiä ja kaksi hänen lapsen lasta, eli minä ja veljeni.
Isoisäni osasi suutarin työt ja kerran hän sai kenkien paikkaamisesta kyläläisiltä vähän perunoita ja keitettynä niitä mummoni jakeli pöytään. Siinä me, kaksitoista henkeä, istuimme jokainen saadaksemme kukin yhden ainoan perunan. Mitään muuta ruokaa, ei edes suolaa ollut pöydällä. Ei siinä jäänyt perunankuoria eikä pienintäkään murusta perunasta.
Jäätyneen Hevoseen Liha
Sitten sodanjälkeisinä vuosina 1946 – 1947. Asuimme silloin jo Leningradin alueella ja kaikki aikuiset oli määrätty erääseen sovhoosiin tekemään työtä ilman palkkaa.
Kesällä oli kovaa kuivuus, viljaa ei kasvanut ja tietenkään kotieläimille ei riittänyt rehua. Kaiken lisäksi vielä ihmisiin iski jokin pahaa epidemia. Silloin ruoka loppui totaalisesti, ainakin tavalliselta kansalta. Kuolleita hevosia lojui sovhoosin pellolla lumihangessa ja ihmiset kävivät öisin varastamassa niistä lihaa. Kirvellä sitä hakattiin ja yöllä, koska se oli jyrkästi kielletty.
Kerran Amalia-tätini keitti jotain kattilassa ja minä nälkäisenä odotin siinä ja kysyin: “mitä sinä keität?”. Hän ei vastannut mitään, mutta huomasin, että kyynelet valuvat poskia myöden. Olin silloin jo kymmenen vuotias ja ymmärsin, että siinä keitettiin keittoa kuolleen hevosen lihasta.
Varmasti söin sitä siinä kuin muutkin.
Mädäntyneitä Perunoita Pellolta
Kun keväällä perunapelto paljastui lumen alta, niin sen pintaan nousi perunoita, jotka olivat jääneet sinne vahingossa talvehtimaan. Jos perunan kuori oli vielä ehjä, niin siitä sai ravinnoksi sisältöä. Niiden kerääminen oli jyrkästi kielletty, vangitsemisen uhalla. Aikuiset eivät uskaltaneet mennä keräämään.
Kerran minä ja kaksi muuta tyttöä lähdimme etsimään niitä perunoita. Maan pinta oli osittain sulanut ja jalat upposivat siihen, mutta me kuitenkin etsimme niitä mädäntyneitä perunoita. Yhtäkkiä huomasimme, että sovhoosin työnvalvoja hevosta ruoskien ratsasti meitä kohti. Me peloissamme jähmetyimme paikalle! Työnvalvoja pysäytti hevosen ihan lähellä meitä ja huutamalla meille vaati vanhempien sukunimiä. Lisäsi huusi vielä meille, että hävetkää,
– jos ulkomailla saavatkin tietää, että Neuvostoliitossa lapset poimivat pellolta mädäntyneitä perunoita!
Säikähdimme kovasti ja sillä hetkellä tunsimme itsemme rikollisiksi ja lisäksi vielä tuli pelko päälle: mitä nyt tapahtuu vanhemmille. Eivät kuitenkaan vankilaan vieneet, mutta sovhoosin kokouksessa oli kerrottu asiasta ja varoitettu vanhempia.
— Jos hyvin käy, niin nälänhädästäkin voi selviytyä. —
Ansiokasta muistelua toisen maailmansodan kokemuksista sota-ajan evakkolapsena Viola!
Haluankin jakaa tässä yhteydessä omaa sukutarinaani äitini kokemusten perusteella.
Äitini on vuonna -30 syntynyt sota-ajan lapsi Tampereen seudulta ja hän oli maaseudulla paossa Tampereen ilmapommituksia samaan aikaan, kun hänen äiti eli mummoni oli töissä Tammelan alueella Tampereella Aaltosen kenkätehtaalla. Kysyin joskus äidiltäni, että oliko ne sotavuodet hankalia silloin ja äitini vakuutti, että heillä ei ollut puutetta mistään Karkussa nykyisen Sastamalan alueella. Äitini pelko oman äitinsä puolesta oli se mikä häntä eniten käsittääkseni traumatisoi toisen maailmansodan melskeissä sotalapsena. Ainakin kerran oli kuulunut Karkun kylille saakka Tampereen ilmapommitukset. Mummoni kertoman mukaan hänen kohtalonsa olikin ollut tavallaan vaakalaudalla Tampereen ilmapommituksissa, kun Aaltosen kenkätehtaan katolle oli tippunut suutarina ilmapommi.
Sodasta voidaan selvitä edelleenkin, vaikka emme ketkään sitä Suomeen toivokaan järkevinä ihmisinä, mutta onhan meillä tosiaan monia teitä aikalaisia vielä kertomassa kokemuksia toisen maailmansodan tapahtumista.
Äitini suuri viisaus oli se kun 1990-luvun nuorena kapinoin ruuan vähyyttä ja äitini vastasi: ”Sitä mitä ei ole kaapissa, sitä ei tarvita.”
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Hoikkala, kiitos kommentista ja kiva kun kerroit sukutarinasi äitisi kokemusten perusteella. Äitisi on viisas! Pahan päivn tulleen, Ihminen pärjää paljon vähemmällä, mitä luulee tarvitsevan! Kiitos sydänmerkistä ja hyvää Pääsiäispäivää!
Ilmoita asiaton viesti
Sydämelliset kiitokset Viola! Äitini on paras äiti itselleni, vaikka aina siltä ei ole tuntunutkaan. Aikakausiero voi olla yksi tekijä, että äitini oli hieman pihalla 1980-luvun lasten elämästä, kun isoveljeni ovat syntyneet 1950- ja 1960-luvuilla. Nyt kuitenkin koen itse vahvasti äitini viisaudessa olleen tärkeä opetus, että periksi ei saa turhanpäiten antaa elämässä. 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Nälän näkemisessä on se hyvä puoli, että kun sitä riittävän pitkään näkee, nälkä alkaa haittaamaan näköä niin pahasti, ettei enää näe nälkääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin, ettei kukaan koskaan joutuisi sitä todellista nälkää näkemään kasvokkain!
Ilmoita asiaton viesti
Viola, kiitos.
Minä en ole koskaan kärsinyt nälkää, vaikka olen syntynyt ja kasvanut siihen aikaan kun ”tavara oli kortilla”. Täytyy kiittää onnea, että synnyin maaseudulla.
40-50 vuotta sitten Suomen silloinen valveutunut nuoriso ei olisi uskonut tätä kirjoitusta todeksi. Mutta totuudella, on se hyvä puoli, että se, ennemmin tai myöhemmin, tulee julki.
Melkein kaikki suomalaiset haluavat liittyä Natoon.
Kukaan ei halua härsiä nälästä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuus on täysin tuntematon ja arvaamaton! Missäpäin tulevaisuudessa ne viljapellot kukoistavat ympärillemme vaikea arvioida. Toivomme parasta! Mutta missä se on, se paras vaihtoehto..? Kiitos kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
kaurahiutaleet eivät ole vielä kallistuneet kauheasti, eikä vesi ja suola.
Syön joka päivä litran verran kaurapuuroa ja iltaisin kaksi grillimakkaraa. Makarat ovat kalliita, yli 50 senttiä kappale.
Tuolla ruokavaliolla ei ole nälkä päässyt yllättämään. Kasvavat lapset tarvitsevat tietysti monipuolisempaa ruokaa, mutta aikuisille tuollaiset ateriat riittävät. Joinakin päivinä juon kupin kahvia, mutta en joka päivä. Teekin maistuu mutta se ei kaikille sovi, ummetus.
Perunalaatikko on hyvä ja maukas vaihtoehto kaurapuurolle. Noin 1,35 eur lidle:ssä
Ilmoita asiaton viesti
Vesi kylläkin kallistuu taas, meillä ainakin. Kahvi on kovasti kallistunut, mutta vielä on perse kestänyt kaksi kuppia päivässä.
Ilmoita asiaton viesti
Äitini keräsi sota-aikana voikukan juurista kahvinkorviketta Tampereen Pispalassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanparantajat käyttävät kuivattua voikukanjuurta erilaisiin vaivoihin; joten kahvillakin voi olla parantavia vaikutuksia elimistölle.
Ilmoita asiaton viesti
Minä keräsin 60-luvulla Voikukan terälehtiä ja valmistin maukasta valkoviiniä, tai väri oli hieman vihertävää. Viini maistui, mutta kahvi ei niinkään.
Terälehtiä tarvittiin 10 L kohti 1 kg. 50L kemikaalipulloon siis 5 kg.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus tapani.lahnakoskelle.
Silloin vuosina 1946-1947 sen lisäksi, että ruoka loppui ja iski kova epidemia, kylän pumppukaivosta loppui vesikin. Sitä kuljetettiin hevosella isossa pyöreässä tynnyrissä parin kilometrin päästä. Siellä toimi vielä pumppukaivo. Jono järjestäytyi jo paljon ennen kuljetuksen saapumista, koska vettä ei riittänyt kaikille. Monet kävivät hakemassa lisää vettä omilla pienillä omatekoisilla kelkan kokoisilla rattailla maitotonkissa.
Ilmoita asiaton viesti
Elät Tapani yltäkylläisyydessä. Nautitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nauttia, kyllä! Mutta ennen kaikkea Ruokaa pitäisi kunnioittaa!
Ilmoita asiaton viesti
Muistan näin Isä opetti aikoinaan. Hattu pois syödessä ja hiljaa pitää olla eikä puhua ruoka suussa.
Ai niin ennen ruokaa lausutaan ruokarukous: ”Jeesus siunaa ruokamme, aammen.”
Ilmoita asiaton viesti
Isoisä opetti: ”Jeesus siunaa ruokamme, ole aina luonamme! Aamen.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän Isämme ovat olleet kunnon miehiä Viola!
Minä taas opetan lapsiani kunnioittamaan ja kiittämään Allohia, joka meitä rakastaa. Olemme muslimi perhe.
Ei niinkään pyytetelemään ja rukoilemaan jotain itsellemme.
Ilmoita asiaton viesti