Valkovenäjän jälkeen Baltia

Venäjä havittelee itselleen puskurimaita NATO:a vastaan. Neuvostoliiton aikana Leningradiin oli matkaa noin 1600km NATO:n rajalta, kun tänään matkaa on noin 160km. Kreml pelkäsi Ukrainan EU jäsenyyden jättävän sen alttiiksi NATO:n mahdolliselle hyökkäykselle tulevaisuudessa, mutta arveli Yhdysvaltojen perääntyvän täysimittaisesta sodasta, jos Venäjä ottaisi Ukrainan osia haltuunsa vuonna 2014.

Valkovenäjän maantieteellinen asema säilyy johtajasta huolimatta ja siksi jälkipelit ovat mielenkiintoisemmat kuin presidentinvaalit.

Jättääkö Putin Lukashenkan Venäjän federaation Valkovenäjän kuvernööriksi miehitettyään maan. Näyttää siltä, että Lukashenkan päivät ovat luetut. Lukashenka on näyttäytynyt kansalleen heikkona väkivaltakoneiston ohitettua hänet. Putinin on helpompi ohittaa kansansa hylkäämä johtaja ja asettaa uusi tilalle.

Miten käy Baltian näiden tapahtuminen jälkeen on mielenkiintoista spekuloida. Yhdysvalloissa Trump on kyvytön hallitsemaan tilannetta tapahtumien vyöryessä hänen toimistoonsa. Putin miehittää nopeasti Baltian. EU kamppailee sisäisissä riidoissaan ja jättää tilanteesta paheksuvan mielipiteen. Presidentti Niinistön sanoja lainatakseni. Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.

Näin länsimaat on yllätetty housut kintuissa Euroopassa. Venäjä saa puskurimaansa länttä vastaan ja länsi asettaa lisää talouspakotteita. Uusi kylmäsota on saavuttanut toisenlaisen vaiheen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu