Koulukiusatun kova kohtalo

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e3a6fc3f-65ad-4c84-84c3-0f1ec2201c45

Ja taas voistaisiin nostaa tapetille koulukiusaaminen, joka on Suomessa niin vaikea asia puuttua, kun siitä kyllä kaikki tykkäävät puhua, mutta kynnys puuttumiselle vaihtelee yksilötasolla hyvin moninaisesti. Itse kuulin jo omasta lapsuudesta samat tutut lauseet aikuisten suusta; ’Kiusaaminen kasvattaa luonnetta, Vahvat selviävät, ja Se on vain leikkiä.’

Suomalaisessa yhteiskunnassa missä nuorten ja lapsen välillä tapahtuva kiusaaminen, johtaisi aikuistenmaailmassa oikeuskäsittelyihin ja sakko- ja vankilatuomioihin, on vain leikkiä ja sen tarkoitus on kasvattaa nuorilla luonnetta ja (ehkä) opettaa selviämään…!?

Koulukiusaaminen voi periaatteessa päättyä aina kolmella tavalla, ja aina se lopputulos koulukiusaamiselle ei ole kaunista katseltavaa:

  • Kenties tämä koulukiusattu ei ole se vahva henkilö, joka selviää siitä ja toteuttaa itsemurhan. Näissä tapauksissa on maailmalla pystytty koulukiusaajia saattamaan oikeuden eteen kuolemantuottamuksesta – mutta ei Suomessa. Se on vain leikkiä, jonka takia joku tappoi itsensä ja kiusaaja ”ei muka ymmärrä miksi näin kävi?”
  • Koulukiusattu saattaa omalta osaltaa lopulta päästä yli kiusaamiskierteestä ja vaikka osa traumoista seuraisi loppuelämän, niin hän silti pystyy vahvana ihmisenä elämään omaa elämäänsä.
  • Koulukiusattu alkaa tuntea syvää katkeruutta ja vihaa yhteiskuntaa kohtaan, joka voi pahimmillaan purkautua ulos väkivaltaisena tekona. Kiusaamisen kierre, johon ei ole haluttu puuttua on lopulta johtanut; Jokelan, Kauhajoen ja nyt, Kuopion kaltaiseen kärjistymiseen.

Ja uskon että tämä iso trauma on varmasti kasvattanut monenkin hengissä selvinneen luonnetta, ainoa ikävä asia on se, että yhtäkkiä kiusaajasta on tullut uhri. Ja se mikä ja kuinka kauan jatkunut kiusaaminen on toisijainen seikka.

Taas voimme puhua tästä kiusaamisesta lasten ja nuorten kulttuurissa. Puhumme vain. Mitä niitä tekoja ja toimia, kun pitää muistaa yksi asia: kiusattu on todennäköisesti kiusaamisensa ansainnut olemalla erilainen tai outo. Kiusatun pitäisi sulautua paremmin massaan, ettei joutuisi muiden silmätikuksi ja mikäli kiusaamista pääsee tapahtumaan, niin ainoa varteenotettava vaihtoehto on vaihtaa koulua. Sillä kiusaamisen tehtävä on edelleen kasvattaa sitä luonnetta ja osoittaa että vain vahvat selviävät. Ja mikäli tällaiset kauheat väkivallan teot toistuisivat tuevaisuudessa, niin meidän pitää muistaa, että kiusaaja on lopulta se uhri, jolle on saattanut aiheutua traumoja joutuessaan kokemaan jotain väkivaltaista.

Muistaakamme tukea koulukiusaamisen uhreja – kiusaajia itseään, kun vastaavaa tapahtuu. hehän ovat olleet täysin syyttömiä jonkun mielenterveyden lopulliseen napsahtamiseen – sehän on ollut vain leikkiä.

VivianLaukka

90-luvun laman lapsi, vahva, mutta tunnekylmä persoona. Onnisunut kouluttautumaan 3 ammattiin, mutta turvallisuusala lähimpänä sydäntä. Vahvasti kantaa ottava ja sananvapaus suotakoon kaikille, mutta vastuu omasta sanaasta säilytettäköön myös.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu