Rokotevastaisuus ei ole uusi juttu!

Myös lääketieteessä uuden tekeminen ei ole ollut helppoa, ja uusista hoitomuodoista voidaan ”radikaaliksi” leimattu lääkäri/tutkija potkia pois vanhollisesta tiedepiiristä, joka ei koskaan ole pystynyt hyväksymään uusia hoitomuotoja tai näkemyksiä kevyesti.

Sen sai huomata myös Edward Jenner, englantilainen lääkäri ja kirurgi, joka huomasi että lehmärokon sairastaneet ihmiset eivät sairastuneet isorokkoon. Kun Jenner väitti, että lehmärokosta voisi eristää isorokkoa vastaan suojaavan rokotteen, niin Kuninkaallinen tiedeseura kielsi Jenneriä esittämästä epäuskottavia väitteitään!

Jenner sai idean rokotteesta, joka voitaisiin valmistaa heikennetystä taudin aiheuttajasta, jolloin rokote kehittäisi varsinaisen suojan taudin aiheuttajaa vastaan. Jennerin ajatus tuomittiin!

Arvostettu tohtori Moseley varoitti seurauksista, jos ihmiseen ruiskutettaisiin nesteitä, jotka ovat olleet eläimessä! Hän painotti jyrkin sanankääntein, että ihminen muuttuisi eläimen ja ihmisen sekasikiöksi moisesta käytännöstä. Tohtori Rowley painatti pilalehtisiä ihmisen ja eläinten sekoituksista, ja väitti tämän olevan pian totta jos ihmisiä alettaisiin rokottaan! Tohtori Smyth jopa väitti, että oli jo nähnyt pojan joka oli rokotteen jälkeen alkanut kävellä kuin härkä, ammua kuin lehmä ja puskea päällään ihmisiä kuin vasikka!

Nautaeläimeksi muuttumisen uhallakin oli 6000 ihmistä saanut rokotteen vuoteen 1800 mennessä. Ja seuraavina vuosina parlamentti palkitsi Edward Jennerin runsailla summilla. Vuonna 1853 rokotus tuli pakolliseksi Britanniassa seuraten muiden maiden esimerkkiä. Ennen Britanniaa rokotuksen olivat säätäneet pakolliseksi Saksa, Tanska ja Ruotsi.

Vaikka rokotuksen tehokkuus alettiin huomata, niin silti sitä vastustamaan syntyi vuonna 1867 järjestö Anti-Vaccination League, joka onnistui jopa kieltämään hetkellisesti rokotteet armeijassa. Järjestö julisti, että rokotus oli makaaberi toimenpide, jossa saastaista lehmän ainetta sisältävä neula työnnetään terveen ja rakkaan lapsen käteen, on suorastaan epäinhimillinen teko!!!

Näyttää siltä, että tämä poliittinen draama jatkuu vielä tänä päivänäkin…

(Teksti on referoitu Ari Turusen kirjasta: Ei Onnistu! Vastustamisen lyhyt historia.)

+1
VivianLaukka
Sitoutumaton Tampere

Laman lapsi. 90-luvun alussa syntynyt mies, joka oppi ajattelemaan maailman asioita jo nuorena. Kirjoitustyyli ajoittain kärkäs ja sarkastinen. (Lukihärö) jos joku kokee tarpeelliseksi moittia kirjoitusvirheistä ;) Yrittäkää kestää.
Vantaalle muuttanut, mutta sydän on aina Tampereella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu