Uutisia Maailmalta

Öljymaat ovat murroksessa. Että öljyn tuottaminen olisi kannattavaa Saudi-Arabia tarvitsisi 80 dollaria tynnyriltä öljyä, mutta nyt öljyä myydään 47 dollarin hintaan. Öljyn hinnan uskotaan tulevaisuudessa myös pysyvän alhaalla alhaisen kysynnän ja liikatuotannon vuoksi. Rikkaimat öljymaat ovat kriisissä, sillä kysyntä on laskenut uusiutuvien energiamuotojen käyttöön oton takia.

Saudi-Arabia muuttuu vauhdilla. Uusi Kruununprinssi on tehnyt töitä vanhollisen maan muuttamisen eteen. Vaikka vanhan väen vaihtamista onkin arvosteltu, niin kruununprinssi on tehnyt eniten muutoksia tuodakseen Saudi-Arabiaa lähemmäksi länteä. Vasta Viime vuosina Naiset ovat saaneet luvan ajaa autoa, maahan on tullut elokuvateattereita ja diskoja – jotka olivat siis aikaisemmin anakarasti kielletty. Saudi-Arabian pääkaupunki Riad on kieltänyt ruoskimisrangaistukset kokonaan, Alaikäisten tekemistä rikoksista ei enää anneta kuolemantuomioita. Saudi-Arabia on muuttanut koulukirjojaan hyväksyvämpään suuntaan ja pandemian keskellä Saudi-Arabia on ottanut askeleen Israelin suuntaan. Se miten maa sopeutuu muutoksiin näyttää myös maan tulevaisuuden.

Iranin korkein johtajan huhutaan siirtävän valtansa omalle pojalleen. Iranin korkein johtaja (Ayatollah) on korkeinmassa uskonnollisessa asemassa ja presidenttiäkin vaikutusvaltaisempi. Mikään ei Iranissa mene häneltä ohi, eikä mikään päätös mene poliittisesti tai uskonnollisesti täytäntöön ilman hänen hyväksyntää. Muutosta kuvaillaan seismiseksi muutokseksi, sillä uuden uskonnollisen johtajan myötä voi muuttua myös suhtautuminen radikaalisti moneen asiaan.

Khamenei itse on vapaita vaaleja vastaan ja on heikentänyt presidentin virka-asemaa huomattavasti. Hän on muokannut Iranista maan, minkälainen se nykyään on. Hän ei vastustanut Iranin ydinohjelmaa, mutta varoitti presidenttiä, että hän on liian sinisilmäinen Lännen edessä – ja kun Trump sitten vetäytyi sopimuksesta oli Khamenei sanonut, ettei Länteen ole luottamista, sitä hän on sanonut valtaantulonsa ensimmäisestä päivästä asti. Trumpin tapattama Sulemain oli ayatollahin läheinen ystävä ja hän on luvannut tuntuvan koston tappajille.

Boko-Haram on tehnyt uuden massasieppauksen Nigeriassa Islamin nimissä. 6 vuotta sitten maailma yhdistyi siepattujen koulutyttöjen kohdalla ja kansainvälinen painostus pakoti Nigerian presidentin toimimaan. Osa tytöistä vapautettiin armeijan toimesta ja osa onnistui pakenemaan itse, mutta silti 122 koulutyttöä on edelleen kateissa.

Nyt Boko-Haram on siepannut yli 300 koulupoikaa. He olivat kirkkaassa päivänvalossa marssineet aseiden kanssa kouluun ja käskeneet kaikkien oppilaiden lähteä heidän mukaansa. He sanoivat, että pakenijat ammutaan armotta – kertoo yksi pakoon päässyt poika. Mutta muu maailma on vain kohauttanut olkiaan asian suhteen. Tämä ei ole kriisi, jonka voisi laittaa taka-alalle ja ottaa esiin silloin kun siltä tuntuu.

Pojista todennäköisesti koulutetaan itsemurhapommittajia ja kovan luokan jihadisteja, jotka sitten tulevat aivopestyinä ulos koulutuksesta ja levittävät Boko-haramin sanomaa ympäri maailmaa. Boko-Haram on kunnostautunut koululaisten sieppaamisessa, viimeisen kymmenen vuoden aikana terroristijärjestö on saanut lunnasrahoja 18 miljoonaa siepatuista lapsista. Joita on sitten sieppauksen aikana raiskattu ja pahoinpidelty omaksi huvikseen. Boko-Haram tarkoittaa Western education is prohibited.

Pakistan on ottanut käyttöön uuden lain. Sarjaraiskaajien kemiallinen kastorointi, mutta onko se riittävä rangaistus sarjaraiskaajille maassa, jossa naisia häpäistään seksuaalisesti joka toinen minuutti ja jossa itse pääministeriä on syytetty seksuaalisesta lähentelystä?

Imran Khan oli aluksi ajatusta vastaan, mutta 3kk jälkeen hänen oma puoluuensa on tuonut ehdostuksen uudelleen pöydälle. Sarjaraiskaajat tullaan kemiallisesti kastoroimaan. Naisille tullaan jatkossa rakentamaan tutkimustiloja, joissa pääsee lääkärin tarkistukseen 6 tunnin sisällä raiskauksesta. (rape kit) tutkimustulokset pitää toimittaa oikudelle 4kk sisällä ja raiskausuhrin nimen paljastaminen on jatkossa rikollista. ja Rikoksen uusijat tullaan kemiallisesti kastoroimaan.

Syyskuussa 2020 joukko Pakistanilaisia miehiä raiskasi naisen tämän kahden lapsen edessä. Kammottava rikos sai valtion laajuiset protestit. Pakistanissa naiset kohtaaavat samat ongelmat kuin ”kehittyneessä” Lännessä. Viranomaiset väheksyvät naisiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, ja naisia kyseenalaistetaan siitä mitä oli päällä kun poistui kotoa.

Pakistan on ehkä viimeinkin herännyt valtavaan ongelmaan, mutta ramman valtion parantaminen väärinkäytöksistä ei ole helppo homma, ja asenteet muuttuvat hitaasti. Jos nainen on nähty kukaavaasia arvottomampana esineenä, niin asenteiden muutos on hidasta jo ihan viranomaispuolelta. Poliisipäälliköt ovat syyllistäneet uhreja vuosikymmeniä ja kritisoineet naisia ulos menemisestä ja sen vaaroista.

VivianLaukka

Laman lapsi. 90-luvun alussa syntynyt mies, joka oppi ajattelemaan maailman asioita jo nuorena. Kirjoitustyyli ajoittain kärkäs ja sarkastinen. (Lukihärö) jos joku kokee tarpeelliseksi moittia kirjoitusvirheistä ;) Yrittäkää kestää. Vantaalle muuttanut, mutta sydän on aina Tampereella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu