10 ”arvovaltaisen professorin ja ihmisoikeuksien puolustajan” kirje

Konservatiivikristillinen Seurakuntalainen -lehti kirjoitti puolitoista viikkoa sitten kymmenen yhdysvaltalaisen ”arvovaltaisen professorin ja ihmisoikeuksien puolustajan” kirjeestä maansa kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle (USCIRF) pakotteiden asettamiseksi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan. Syynä kirjeeseen oli Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Luther -säätiön dekaani Juhana Pohjolan asettaminen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiasta kirjoitti myös Yle.

Kirjeessä esitettiin rajuja syytöksiä valtakunnansyyttäjä Toiviaista ja Suomen valtiota vastaan.

Suomen valtakunnansyyttäjä pakottaa suomalaiset papit ja maallikkouskovat valitsemaan vankilan ja oman uskontonsa opetusten hylkäämisen välillä.”, kertoi Seurakuntalainen kirjeen sisällöstä.

Lisäksi kirje maalasi Suomesta turvattoman paikan, missä uskonnollisten näkemysten ilmaiseminen johtaisi valtion ahdisteluun.

Kirje julkaistiin amerikkalaisella RealClearPolitics (RCP) -uutissivustolla, joka on viime vuosina profiloitunut varsin selkeästi republikaanien Trump -siipeä myötäilevänä konservatiivimediana, jopa likaiseen mediapeliin saakka.

Tämän lisäksi emoyhtiö RealClear Media on The Daily Beast -lehden mukaan pitänyt yllä Conservative Country -nimistä Facebook -sivustoa, joka levittää äärioikeistolaisia meemejä ja harjoittaa islamofobista mustamaalausta. Lisäksi sivustolla ylistetään Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Eräässä postauksessa Venäjä kuvattiin Euroopan viimeiseksi vapauden linnakkeeksi, kertoo The Daily Beast.

Jos on ”mielenkiintoinen” kirjeen julkaisualusta, sitä ovat myös monet kirjeen allekirjoittajistakin.

Ensimmäisenä nimenä kirjeen allekirjoittajista löytyy Stanfordin yliopiston yhteydessä toimivan konservatiivisen ajatushautomon Hoover -instituutin Peter Berkowitz, joka on myös RCP:n kolumnisti ja vastustaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja. Berkowitzillä on myös raportoituja yhteyksiä kansanedustaja Päivi Räsästä avustavaan äärikonservatiiviin ja LHBTI -vastaiseen Alliance Defending Freedom (ADF) -järjestöön.

Toisena allekirjoittajien listalla on Middlebury Collegen valtiotieteiden apulaisprofessori Keegan Callanan, jolle ainakin jossakin vaiheessa on ollut erityisen tärkeää puolustaa tunnetun puolalaisen äärioikeistolaisen akateemikon ja europarlamentaarikon Ryszard Legutkon (PiS) sananvapautta akateemisessa yhteydessä. Legutko, jota on syytetty avoimesta homo- ja ksenofobiasta ja naisvastaisuudesta, oli vuonna 2019 kutsuttuna Middlebury Collegeen luennoimaan, mikä herätti voimakasta vastustusta opiskelijoissa ja synnytti pienoisen skandaalin. Vaikka Legutkon luento peruttiin, ilmoitti Callanan jo kutsuneensa hänet puhumaan seuraavaksi vuodeksi.

Myös Princetonin yliopiston oikeustieteen professori Robert P. George on ollut monessa mukana ja konservatiivinen suhtautumisessaan aborttiin ja LHBTI -vähemmistöjen oikeuksiin. George on toiminut LHBTI -vastaiseen anti-gender -liikkeeseen kytkeytyvän National Organisation for Marriage -järjestön puheenjohtajana. Amerikkalaisen ihmisoikeusjärjestö SPLC:n mukaan George oli laatimassa vuonna 2009 julkaistua abortin ja LHBTI -oikeuksien vastaista Manhattan -julistusta, missä kehotettiin kristittyjä olemaan tottelematta lakeja, joista he ovat eri mieltä, sekä vastustettiin samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja ja mitä tahansa siihen verrattavaa laillisesti tunnustettua liittoa. George on myös puhunut halventavasti transsukupuolisuudesta.

Niin ikään Princetonin yliopistossa vaikuttavalla professorilla John B. Londreganilla vaikuttaisi olevan voimakas tarve puolustaa ajatusta siitä, että samaa sukupuolta olevien parien lapset pärjäävät elämässä huonommin kuin heteroparien lapset (vrt. Regnerus).

Hieman kaiketikin jo yllätyksettömästi Harvardin yliopiston Jacqueline C. Riversillä näyttää olevan kovasti hampaankolossa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja vastaan.

Harvardin yliopiston professori Mary Ann Glendon, joka on Yhdysvaltainen entinen Vatikaanin suurlähettiläs, vastustaa tunnetusti aborttia ja samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja.

Professori Adrian Vermeule, harvardilainen hänkin, on puolestaan katolinen käännynnäinen, joka on juhlittu sankari taantumuksellisten katolisten parissa. Hänen ajattelussaan (engl. integralism) on lievästi ilmaistuna teokraattisia piirteitä, joita voidaan pitää vähintäänkin kiistanalaisina ja huolta herättävinä. Vermeulen äärimmäiseen liberalismikritiikkiin kytkeytyy kielteinen suhtautuminen suhtautuminen avioeroihin, ehkäisyyn, aborttiin, samaa sukupuolta olevien parien avioliittoihin ja transsukupuolisuuteen.

Kirjeen julkaisualustan ja edellä tarkasteltujen seitsemän allekirjoittaneen tietyn asennemaailman perusteella herää luonnollisesti monia kysymyksiä.

Toisaalta voidaan todeta, että tämä raju ”kansainvälinen” manööveri voi mahdollisesti saada hyvin yksinkertaisen selityksensä eräänlaisena mittatilaustyönä, mitä tosin ei voida varmuudella todistaa.

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu