Adressi vaatii valtakunnansyyttäjää syytteeseen uskonnonvapauden kieltämisestä – ”Poikkeavuuksien normalisointi antaa väärän signaalin”

Tuore kansalaisadressi vaatii valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista luopumaan kaikista syytteistään niitä kohtaan, jotka ovat vedonneet Raamatun sanaan homoseksuaalisuutta koskevassa kysymyksessä. Adressissa katsotaan, että valtakunnansyyttäjällä ei ole oikeutta tehdä johtopäätöksiä asioissa, jotka menevät hänen asiantuntemuksensa ulkopuolelle. Jos valtakunnansyyttäjä ei suostu tähän, adressi vaatii hänen asettamistaan syytteeseen ihmisoikeuksiin kuuluvan uskonnonvapauden kieltämisestä.

Mistä täsmällisistä syytteistä on kyse, sitä adressi ei paljasta. Tällä hetkellä ainoina julkisuudessa esillä olleista tapauksista mieleen nousee kansanedustaja Päivi Räsäsen homovastaiset seksuaalipoliittiset kannanotot, jotka ovat johtaneet rikosepäilyihin. Toinen samaan vyyhteen liittyvä tapaus koskee Suomen Luther -säätiön dekaani Juhana Pohjolaa. Molempia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää, eli homoja, vastaan.

Poiketen poliisin aiemmin syksyllä 2019 tekemästä päätöksestä, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki marraskuussa päätöksen, että Päivi Räsäsen Luther -säätiön julkaisemasta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi -pamfletista toimitetaan esitutkinta. Pamfletti on edelleenkin saatavilla Luther -säätiön sivuilla, mikä vaikutti Toiviaisen ratkaisuun.

Valtakunnansyyttäjän päätös nostatti kohun konservatiivioikeistossa ja sitä myötäilevässä mediassa. Asia sai osin myös kansainväliset mittasuhteet.

Nyt runsaasti sosiaalisessa mediassa jaetussa adressissa homoseksuaalisuus kuvataan taipumukseksi, josta sen omaavilla on vastuu.

Adressi väittää Toiviaisella olevan vanha ja väärä käsitys homoudesta.

Taustalla tässä Toiviaisen ajattelussa on vanha ja väärä käsitys homouden synnynnäisyydestä ja muuttumattomuudesta, joka ikään kuin poistaisi vastuun ko. taipumuksen omaavilta”, esittää adressi.

Adressi vihjaa halventavasti poikkeavuuksien normalisointiin.

Mutta ko. taipumusta [homous] ei pidä pitää Jumalan tahtona, eikä ihanteena. Kyse ei ole vain yksilöistä, vaan poikkeavuuksien normalisointi antaa väärän signaalin, ja vaikuttaa haitallisesti koko yhteiskunnallemme”, todetaan adressissa.

Samaa sukupuolta olevien parien lastenhankintaa adressi luonnehtii puolestaan termillä ”vippaskontit”.

Uskonnonvapaus on ihmisoikeus mutta se ei oikeuta sen toteuttamiseen tavoilla, joilla loukataan muita ihmisoikeuksia.

Suomessa homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin rikoslaista vuonna 1971.

Vuonna 1981 homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta.

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot tulivat mahdollisiksi 1.3.2017 tasa-arvoisen avioliittolain myötä.

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu