Ammattiyhdistysliike ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen toteuttajana

Voimakkaat vaatimukset työehtojen heikentämiseksi, milloin mistäkin syystä, ovat sen kaltaista arkipäivää, että tavallisen ihmisen korvat ovat turtuneet kuulemaansa. Tämä ilmenee niin sanotun alamäkikehityksen itsestään selvänä pitämisenä, vaikka vaatimusten perustelut eivät kestäisikään lähempää tarkastelua. Moni tuudittautuu ajatukseen, että myöntyminen vaatimuksiin ja vaikeneminen toisi jotakin helpotusta asioihin omalle kohdalle. Ehkä näin onkin mutta pahimmillaan lopputuloksena voi olla tilanne, missä korvaus työstä on niin pieni, että edessä on esimerkiksi työntekijän omaisuuden realisointi ja/tai turvautuminen yhteiskunnan tukiin toimeentulon turvaamiseksi. Tällaiset tilanteet ovat valitettavasti hiipineet osaksi myös suomalaista työelämää.

Mistä työehtojen systemaattisessa heikentämiskehityksessä on oikeasti kysymys?

Kyse on työntekijän ihmisoikeuksien heikentämisestä; äärimmilleen vietynä kyse on ihmisoikeuksien täydellisestä kieltämisestä.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 23. artikla toteaa:

1. Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.

2. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.

3. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.

4. Jokaisella on oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi.

Kuten edellä luetusta voidaan havaita, ammattiyhdistysliike on ihmisoikeuksien puolesta taisteleva liike.

Se, joka sanoo, että ammattiyhdistykseen kuuluminen ei ole suotavaa tai sallittua, antaa ymmärtää, että ihmisoikeudet eivät ole suotavia tai sallittuja, paitsi omalla kohdallaan.

Se, joka pilkkaa – taso, jolla nykypäivän poliittisessa retoriikassa liikutaan – ammattiyhdistysliikkeen tekemää työtä, pilkkaa ihmisoikeuksia.

Ne, jotka pyrkivät ammattiyhdistysliikkeen murtamiseen, pyrkivät …

Niin, mihin ne pyrkivät?

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu