Anti-gender -liike Puola-Viro-Suomi -akselilla

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta ja translain uudistusta vastustava Aito avioliitto -yhdistys perustettiin tammikuussa 2015. Lehdistötiedotteessaan 19.1.2015 yhdistys kertoi olevansa ”osa kansainvälistä liikettä, joka on saanut jo miljoonia ihmisiä liikkeelle sekä toimimaan aidon avioliiton säilyttämisen puolesta”, ja allekirjoittaneensa yhteistyösopimuksen 17.1.2015 ranskalaisen La Manif Pour Tous (LMPT) ­liikkeen kanssa ja käyttävänsä toiminnassaan liikkeen tunnusta. Tiedotteesta ilmeni lukuisa määrä nimettyjä tahoja, joiden kanssa yhdistys kertoi olevansa ”samassa rintamassa”. Samalla yhdistys kertoi hallituksensa tavanneen puolalaisen vastaavan järjestön työntekijöitä yhteistyön käynnistämiseksi ja kontaktoineen virolaisia kollegoja, kuitenkaan sen tarkemmin kertomatta, mistä järjestöstä tai kollegoista oli kysymys.

Aito avioliitto -yhdistyksen perustamisen keskeisenä pontimena oli yhdistyksen oman kertoman mukaan kansalaisaloite ”avioliiton palauttamiseksi vain miehen ja naisen väliseksi”, jonka hieman myöhemmin panivat vireille yhdistyksen tuolloinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen ja Patmos Lähetyssäätiön Pasi Turunen. Kyseinen kansalaisaloite oli vastaliike tasa-arvoista avioliittolakia ajaneelle kansalaisaloitteelle.

Aito avioliitto -yhdistys on ranskalaisen yhteistyökumppaninsa LMPT:n tavoin osa kansainvälistä anti-gender -liikettä. Naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajoittamaan pyrkivät kansalaisaloitteet, massavetoomukset ja erilaiset mielenilmaukset ovat keskeinen osa kansainvälisen anti-gender -liikkeen maakohtaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa. Ammattimaiset asianajotoimintaan ja korkean tason lobbaustoimintaan keskittyvät järjestöt muodostavat oman tärkeän kerroksensa anti-gender -liikkeessä.

Äärioikeistolaisen Laki ja Oikeus -puolueen autoritäärisesti johtama Puola on tällä hetkellä kenties merkittävin anti-gender -liikkeen koekeittiö ja eurooppalaisen liikehdinnän solmukohta. Puolassa voimaanastunut tiukka aborttilainsäädäntö, joka tosiasiassa tarkoittaa abortin täyskieltoa, on osoitus anti-gender -liikkeen erittäin määrätietoisesta toiminnasta. Puolan aborttilain muutoksen taustoista löytyy erityisesti (strategiseen) litigaatioon ja vaikuttamistyöhön keskittyvä järjestö nimeltä Ordo Iuris, joka on keskeisessä roolissa maan anti-gender -liikkeessä.

Ordo Iuris perustettiin vuonna 2013 krakovalaisen Piotr Skarga -instituutin tuella. Visegrad -maita koskevaan tutkivaan journalismiin keskittyvän VSQUARE -verkkolehden ja Euroopan parlamentaarisen väestö- ja kehitysfoorumi EPF:n tutkimusten mukaan Piotr Skarga -instituutti on brasiliaslähtöisen ja nykyisin lähinnä Euroopasta käsin aggressiivista levittäytymistä tekevän äärikatolisen Tradition, Family and Property (TFP) -järjestön puolalainen haara. TFP:n historia on värikäs, eikä vähiten järjestön kyseenalaiseksi luonnehditun uskonnollisen ja poliittisen luonteen (erit. antikommunismi) vuoksi. EPF:n mukaan järjestöön on joissakin maissa liitetty epäilyjä lasten indoktrinoinnista, poliittisesta ekstremismistä ja kulttimaisesta luonteesta.

Avoimesti TFP:n esikuvaa mainostava ja edellä mainituista puolalaisista yhteistyötahoista kertova järjestö löytyy Suomen eteläisestä naapurimaasta Virosta. Kyseessä on vuonna 2011 perustettu Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) -järjestö, joka EPF:n mukaan oli Virossa vuonna 2013 mobilisoidun samaa sukupuolta olevien parien liittoja vastustaneen ja ennätysmäisen allekirjoitusmäärän keränneen vetoomuksen alullepanija ja promoottori.

SAPTK:n johdosta löytyy kaksi keskeistä henkilöä, Varro Voolaid ja Markus Järvi. Näistä edellinen on katolinen juristi ja jälkimmäinen katolinen teologi, joka toimii myös SAPTK:n uutis- ja mielipidekanavan Objektiiv -verkkojulkaisun päätoimittajana.

Keski- ja Itä-Euroopan informaatiovaikuttamista tutkiva tutkimusinstituutti Cepa on nimennyt virolaisen Objektiiv-lehden yhdeksi Venäjän näkökulmia levittävistä medioista. Cepan selvityksen mukaan Objektiiv toimii Viron nationalistiliikkeen osana ja julkaisee juttuja enimmäkseen ”salaliittoteorioihin pohjaavilta ja venäjämyönteisiltä verkkosivuilta.” Objektiiv-lehdessä on julkaistu Oikean Median tekstejä.”, toteaa Kirkko- ja kaupunki -lehden 20.8.2018 julkaistu artikkeli.

Tähän kohtaan liittyykin mielenkiintoinen havainto, nimittäin Oikean Median päätoimittaja on entinen Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen. Tästä linkistä huolimatta ei ole tietoa siitä, onko Aito avioliitto -yhdistyksen alussa mainittu virolainen kontakti SAPTK vai jokin muu.

SAPTK on lisäksi kertonut, että se on aikeissa perustaa lakiasioiden keskuksen joko yhteistyössä Ordo Iuriksen kanssa tai ainakin sen esikuvan mukaisesti. VSQUARE -verkkolehden mukaan ordoiuris.ee -verkkotunnus olisi jo rekisteröity. Samaisen lehden mukaan ”Viron Ordo Iuriksen” perustamishalun taustalla olisi maan tuleva kansanäänestys rajoitetun avioliiton määritelmän kirjaamisesta perustuslakiin.

Mainittakoon, että myös Suomesta löytyy strategista litigaatiota harjoittava Forum Externum -yhdistys.

Lisää aiheesta:

US Puheenvuoro: Anti-gender -liikehdintä uhkaa ihmisoikeuksia ja turvallisuutta

US Puheenvuoro: Räsästä avustava ADF osallistui eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kuulemiseen jo vuonna 2016

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu