Dissosiaatiojournalismi yhteiskunnallisen polarisaation asialla
Mistä on kyse, kun sama lehti julkaisee kolumnin, missä ilmiselvän tahallisesti vääristellään todellisuutta ja melkein heti perään lehden toimitus julkaisee napakan vastakirjoituksen, missä ikään kuin palataan takaisin todellisuuteen ja painotetaan faktapohjaisuutta? Yksi kerta menee vielä sattuman piikkiin mutta saman ilmiön toistuminen tuo pakostakin mieleen johdonmukaisen toimintamallin, joka antaa todellisen aiheen pohtia kysymystä.
Dissosiatiivista tilaa heijastava journalismi voi joidenkin mielissä yhdistyä sinänsä myönteiseen pyrkimykseen moniäänisyyteen. Dissosiaatiojournalismi ei kuitenkaan kestä journalismin etiikan valoa. Kun dissosiaation yhtenä tilana on edellä mainitussa etiikassa pysyvä journalismi ja toisena ”persoonallisuutena” on vääristely, asiattomuus ja pahimmillaan journalismin etiikan täydellinen irvikuva, silloin kyse on moniäänisyyden vaatteissa kulkevista valinnoista, joihin kätkeytyy poliittinen tarkoitushakuisuus.
Dissosiaatiojournalismi näyttäytyy epävakaana värähtelynä kahden tilan välillä, jonka tarkoitus on mainostaa yhteiskunnan polarisaatiota tavoiteltavana ja yleisesti hyväksyttävänä olotilana. Samalla pyritään lietsomaan mielialoja ja reaktioita, jotka ruokkivat tavoiteltavaa kehitystä.
Dissosiaatiojournalismin levittämä polarisaatio on kahtalaista. Ensimmäinen jyrkkä jakolinja on journalismin ja journalistista vastuuta pakoilevan pseudojournalismin välillä – median sisäinen dissosiaatio. Toinen kumpuaa ”vastuusta vapaiden” tuotosten levittämistä ”sotaa käyvistä” mielikuvituspooleista.
Äärimmäisen noloa polarisaatioon tähtäävässä journalismissa median itsensä kannalta on se, että kyse on liiankin ilmeisesti ulkomaisten ”formaattien” halpatuonnista. Mediaa ei kuitenkaan pidä lähteä säälimään, sillä kyse on laskelmoiduista valinnoista, joilla saadaan aikaa paljon pahaa, kuten maailmalta tiedetään.
Täytyy olla lukijana mahdollisuus ankkuroida viestit konkreettisiin sisällön tuottajiin. Muuten media tapahtumia kertovana, ei voi kantaa sanomisistaan vastuuta.
Ei voi olla, että media toimii käytännössä anonyymisti, jonkin puljun puskista. Kirjoittajavastuu oltava, julkisesti esitetyllä, sekä selkeä seurattavuus, eikä ilmaisuyhteys saa tätä häiritä.
L..
Dissosiaatio yksilöillä, on piirre, jota ilmenee. Jos on mahdollista tosiaan seurata yksilöitä, ja heidän seikkailuitaan, voi samalla havaita, missä vaiheessa kukin selostaja seikkailee. Dissosiaatio näin ilmenevänä, jää rajatuksi, ja senkin minkä huomaa, ei välttämättä ole pahaksi,.. tosin tämä riippuu paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistuit nyt kyllä kirjoittamaan kommentin joka ei ankkuroidu konkreettisesti mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Pystyit juuri tekemään tulkintasi kirjoituksesta, ja liittämään sen kirjoittajaan. Molemmat tarvitaan, selkeästi.
Tätä tarkoitin.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehden loputon marina Marinista lienee hyvä esimerkki tästä dissosiaatiojournalismista. Ja tässä hyvä parodia siitä:
https://cheatingu.com/uutissirkus/?p=3786&fbclid=IwAR1V6-ch1d5AekBXYkNfyLDMPQDIlRoAWAXeMQGf-eBkqX6-EI0LG9UEqbA
Ilmoita asiaton viesti