Europarlamentaarikko Alametsä: ”NATO-jäsenyys olisi tie varmistaa Suomen itsenäisyys ja rauha”

Vihreiden europarlamentaarikot Ville Niinistö ja Alviina Alametsä ovat ottaneet kantaa käynnissä olevaan keskusteluun Suomen Nato-jäsenyydestä. Siinä missä Niinistö kertoo näyttävänsä jo ”keltaista valoa” Suomen Nato-jäsenyydelle, Alametsä kannattaa avoimesti Suomen jäsenyyttä.

Turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut. Pitkän harkinnan jälkeen koen, että NATO-jäsenyys olisi tie varmistaa Suomen itsenäisyys ja rauha. Puolustusbudjettimme täyttää käytännössä jo Naton tavoitteet. Suomen kannattaa neuvotella Norjan tapaan NATO-sopimukseen omat ehtonsa.”, kirjoitti Alametsä Twitter-tilillään muutama tunti sitten.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela katsoo, että ”keskustelulle on nyt valtava kysyntä, ja on hyvä käydä sitä niin, että puolueen näkyvimmät poliitikot ovat sitä käynnistämässä”.

Suomenmaa: Suomela kommentoi vihreiden meppien Nato-kantoja: Kentällä todella paljon mielenkiintoa keskusteluun. 3.1.2022

Vihreistä vaikuttajista muun muassa Atte Harjanne ja Jaakko Mustakallio ovat ilmaisseet myönteisen Nato-kantansa hieman aiemmin.

Nyt myös europarlamentaarikko Heidi Hautala ottanut kantaa.

Tilanne alkaa näyttämään Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikon kohdalla jo melkoisen erikoiselta, sillä Keskustan omista riveistä kuuluu keskustalaisittain kummia.

Harriet Lonka, joka on puoluehallituksen jäsen, kertoo Suomenmaassa tulkinneensa Saarikon blogikirjoituksessaan paheksuneen ”sitä, että Suomen Nato-jäsenyyden merkityksestä ja potentiaalista keskustellaan nyt yleisesti”. Lonka näkee Saarikon ajatuskuluissa suoranaisia virheellisyyksiä ja suhtautuu avoimesti Nato-jäsenyyteen.

Suomenmaan artikkeli on lukemisen arvoinen.

Suomenmaa: Keskustavaikuttaja perää puoluejohdolta avoimempaa puhetta Natosta – ”Tilanne kuitenkin meistä monen mielestä tällaista keskustelua edellyttää”. 3.1.2022

Saarikko vaikuttaa kaivautuneen syvään poteroon, mistä ei mahda olla ihan helppoa nousta ihmisten ilmoille.

Saman tempun onnistui tekemään Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra viime kesänä. Purra ei kannata Nato-jäsenyyttä.

Demokratiassa kannattaisi kuitenkin hyväksyä se tosiasia, että poliitikoilla on suoranainen velvollisuus olla ajan hermolla ja ilmaista painavat näkemyksensä ja niiden muutokset, kun sellaisen aika on.


Päivitetty tiedolla Heidi Hautalan kannanotosta, 3.1.2022 klo 21:25

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu