Hallituksen esitys uudeksi translaiksi lapsen oikeuksien vastainen, eikä sitä edes peitellä – Anti-gender-liikkeen lobbaus onnistunut

Ei liene mikään salaisuus, että kansainvälisen äärioikeistolaisen liikehdinnän ja siihen kytkeytyvän naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vastaisen anti-gender-liikkeen eräänä keskeisenä hyökkäyksen kohteena ovat transihmiset ja heidän ihmisoikeutensa. Läntisessä maailmassa hyökkäys on saavuttanut suuret mittasuhteet muun muassa Yhdysvalloissa, Unkarissa ja Puolassa. Yhdysvalloissa populistisen Trump-kultin myötä äärioikeistoa kohti luisuvat republikaanit pyrkivät osavaltiotasolla tekemään näyttävin elein ja vauhdilla kaikkensa transihmisten, erityisesti translasten ja -nuorten oikeuksien rajoittamisessa.

State-level Republicans are going all in on extreme anti-trans, anti-abortion laws. Vox, 20.03.2022

Press release: ‘Fidesz continues attacks on LGBTIQ NGOs after referendum’, or ‘a lesson in not knowing how to lose’. The European Parliament’s LGBTI Intergroup, 12.04.2022

Eipä sillä, tämän ilmiön suhteen ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan ja siitä esimerkin tarjoilee Suomen hallituksen esitys uudeksi translaiksi.

Translain uudistuksessa on tarkoituksena erottaa sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä hoidoista ja poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Ikärajaksi on tulossa 18-vuotta, jonka esitys myöntää olevan ristiriidassa lapsen oikeuksien kanssa. Tämä mielivaltainen ikäraja siis pyritään säätämään puhtaasti poliittisista syistä, täsmällisemmin sanottuna anti-gender-liikkeen lobbaustyön vaikutuksesta.

Makaaberin esityksestä ikärajan osalta tekee se, että hallitus kertoo avoimesti tietävänsä ikärajan polkevan translasten- ja nuorten oikeuksia ja sitten vain mekaanisesti esittää 18-vuoden ikärajaa.

Perusteluissa kerrotaan muun muassa YK:n lapsen oikeuksien komitean, Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunnan, eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen, tasa-arvovaltuutetun, Väestöliiton, Sateenkaariperheiden, Lastensuojelun Keskusliiton ja Mannerheimin lastensuojeluliiton jo monta vuotta sitten esittämistä näkemyksistä, jotka puhuvat 18-vuoden ikärajarajoitusta vastaan.

Myös YK:n seksuaali- ja sukupuolivähemmistöasioiden riippumaton asiantuntija Victor Madrigal-Borloz on todennut raportissaan järjestön yleiskokoukselle vuonna 2018, että se, ettei lapsilla ole mahdollisuutta saada oikeudellisen sukupuolensa vahvistamista lisää syrjinnän, hyväksikäytön, väkivallan ja vainon uhkaa.”, kertoo esitys.

Lapsen sukupuoli-identiteetti on lähtökohtaisesti lapsen itsensä määriteltävissä hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Tutkimustiedon valossa sukupuoliristiriidan kokemus voi alkaa hyvinkin aikaisin ja vaikka sukupuoliristiriita ei aina ole pysyvä, voi sen kanssa eläminen merkittävästi heikentää yksilön hyvinvointia ja altistaa syrjiville käytännöille. Ehdotonta ikärajaa sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle ei siten voida pitää täysin sopusoinnussa lapsen oikeuksien kanssa.”, on toteamus, joka vetää hiljaiseksi esityksessä tehtyjen ”johtopäätösten” suhteen.

Ei ihme, että Aito avioliitto-yhdistyksen kaltainen anti-gender-toimija kiittelee lakiesityksen ikärajaa.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu