Hengellistä perusturvallisuutta horjuttava kymmenysopetus hyvin yleistä

Vastikään julkisuuteen noussut oikeustapaus on virittänyt keskustelua vapaan herätyskristillisyyden parissa tapahtuvasta uhrilahjojen antamisesta ja siihen liittyvästä opetuksesta. Useimmiten puhutaan kymmenysten maksamisesta, jonka merkitys on kaikessa yksinkertaisuudessaan seurakunnan toiminnan rahoittaminen kunkin kristityn omien mahdollisuuksien mukaan. Käsitteenä kymmenyksien maksaminen pohjautuu Vanhan Testamentin opetuksiin ja on niin sanottua vanhaa liittoa koskeva. Uusi Testamentti, joka sisältää siis kristillisen kirkon parissa alkunsa saaneita ja kristillisille seurakunnille tarkoitettuja opetuksia, tekee selväksi sen, että kristityt ovat vapautettuja lain alaisuudesta, mihin täysien kymmenysten maksaminen lasketaan kuuluvaksi.

Uusi Testamentti lähestyy seurakunnalle annettavaa aineellista tukea lähinnä käytännöllisesti eikä sido tuen antamista ja antamatta jättämistä erityisen siunauksen tai vastaavasti kirouksen alaisuuteen joutumiseen. Kaikesta huolimatta kymmenyksiä koskeva opetus omaa hyvin yleisesti piirteitä, jotka ovat omiaan hämmentämään monia kristittyjä johtaen synnytettyjen pelkojen kautta hengellisen perusturvallisuuden horjumiseen.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä kymmenyksiin liittyvän ja julkisesti saatavilla olevan opetuksen arkipäivästä vapaissa suunnissa (lähde: eri seurakuntien omat sivut):

Antaessamme varoistamme kymmenykset seurakunnalle, annamme itse asiassa Jumalalle. Jos emme anna, jäämme ikään kuin velkaa … Tosiasia kuitenkin on, että tavalla tai toisella kymmenykset otetaan; tulee onnettomuuksia ja yllättäviä menoja. Kuukauden lopussa tilin saldo on sama, kolehtiin laittamatta jääneet rahat ovat kadonneet kuin ”reikäisestä kukkarosta” … Jumalalle annettuja seuraa siunaus.

Mal 3:10. Tuokaa täydet kymmenykset varastohuoneeseen, että minun huoneessani olisi ravintoa, ja siten koetelkaa minua, sanoo Herra Sebaot, totisesti minä avaan teille taivaan akkunat ja vuodatan teille siunausta ylenpalttisesti. Mikä on tuo Malakian mainitsema varastohuone? Uudessa liitossa varastohuone on paikallisseurakunta.

Kymmenykset voivat tulla takaisin rahana, voivat tulla takaisin terveytenä, jolloin lääkekustannuksia ei ole tai lääkekustannukset ovat pienet. Kymmenykset voivat tulla takaisin myös siten, että alennusmyynnistä voi ostaa jotakin kivaa. Herralla on monia tapoja, joilla Hän voi maksaa meille kymmenykset takaisin.

Jumala haluaa siunata niitä, jotka ovat valmiita luopumaan toisen edun vuoksi omastaan. Ihmiset ovat huomanneet tämän olevan totta. Jumala haluaa antamisen kautta opettaa meille, ettemme turvautuisi omaisuuteen, vaan häneen. Antamalla 10% toisten auttamiseen, opettelet luottamusta häneen. Jumala siis omistaa kaiken, mutta pyytää vain kymmenyksen. Antaminen ei ole helppoa, mutta siihen kätkeytyy siunaus.

Asiallisessa mielessä tarkasteltuna seurakunnat eivät ilman rahaa pyöri ja se raha kerätään eri tavoilla. Tässä ei ole sinänsä mitään eksoottista. Kyse on käytännön tarpeista, jotka voitaisiin ilmaista ilman turhanaikaista ylihengellistä maalailua.

Mitä tulee siunaukseen, kristinuskon kontekstissa tarkasteltuna jokainen jumalanlapseuden osan saanut on joka hetki kertakaikkisesti armahdettu ja täysin siunattu, Kristuksen tähden. Tätä täyttä siunausta ei lisää tai vähennä piiruakaan se miten paljon kristitty seurakunnalle lahjoittaa tai on lahjoittamatta.

Muunlaisen vihjaaminen on asiatonta ja epäraamatullista.

 

 

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu