”Homoseksuaalisuuden harjoittaminen paljon pahempaa kuin juoppous tai varastelu” – Olemmeko siis pahimmista pahimpia?

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) saamat syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat poikineet liudan kotimaisia ja kansainvälisiä reaktioita, joissa maalaillaan sanan- ja uskonnonvapauden olevan Suomessa uhattuna. Siinä missä kotimaiset reaktiot ovat paljastaneet lukuisten ja osin yllättävienkin tahojen halua käyttää Räsäsen tapausta poliittiseen profiloitumiseen, ulkomaiset homo- ja transfobiset anti-gender -toimijat ovat paljastaneet häpeilemättä kasvonsa tehden asiasta osin turvallisuuspoliittisesti äärimmäisen kyseenalaisen. Venäjän nykyhallintoon kytkeytyvillä järjestöillä on merkittävä roolinsa kansainvälisessä anti-gender -verkostossa ja esimerkiksi Yhdysvalloista käsin suoritetut manööverit suomalaisen oikeusjärjestelmän mustamaalaamiseksi palvelevat myös Kremlin hybridivaikuttamisen tavoitteita.

Tapaus Räsänen ei osoita sen kummemmin sanan- kuin uskonnonvapaudenkaan olevan Suomessa uhattuna, eikä tulevassa oikeudenkäynnissä joudu perustelemaan uskontoaan tai raamatunjakeita, kuten apulaisprofessori Tatu Hyttinen on todennut.

Yle: Tutkijat kummeksuvat: Päivi Räsänen yrittää käydä oikeutta mediassa mielenosoitusten saattelemana ennen käräjiä. 30.07.2021

Uhkakuvan sisältävä narratiivi on kuitenkin nielty erityisesti herätyskristillisissä liikkeissä niin kirkon sisällä kuin ulkopuolellakin. Se ilmeinen seikka, että poliitikko Räsänen on toiminut pitkäjänteisen provokatiivisesti käyttäen Raamattua homovastaisen politiikan keittokirjana, on tyystin unohtunut tai peitetty näkyvistä. Samalla on hämärtynyt se mitä positiivinen uskonnonvapaus todellisuudessa tarkoittaa, negatiivisesta uskonnonvapaudesta puhumattakaan.

Suomen Evankelinen Allianssi: Kannanotto sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. 04.05.2021

Herätyskristillisyyden vaivihkainen sulautuminen osaksi oikeistokonservatiivia virtausta generoi todellisuudenvastaisia uhkakuvia ja herätysliikkeistä ulospäin suuntautuvia poliittisia aggressioita. Nämä aggressiot, eräänlaiset ristiretket, muodostavat itse luodun uhan sanan- ja uskonnonvapaudelle uskonnon ja politiikan välisen rajan hämärtyessä. Tämä ei poikkea Yhdysvalloissa vuosikymmenien saatossa todistetusta mutta on syytä muistaa, että esimerkiksi presidentti Donald Trumpin ympärillä pyörinyt kultti oheisilmiöineen sai osan evankelikaalisista liikkeistä ottamaan reippaasti etäisyyttä. Tuskin Suomessakaan täysin sulatetaan erityispuuhamiesten tarjoilemaa sensaatiohakuista synteesiä.

Suomalaiset herätysliikkeet eivät ole mikään erillinen saareke, vaan aktiivisessa vuorovaikutuksessa eri maiden vastaavien liikkeiden kanssa. Syyt varsinkin vapaiden suuntien osalta liittyvät liikkeiden historiaan, sillä juuret löytyvät monesti Yhdysvalloista tai laajemmin anglosaksisesta maailmasta. Myös merkittävä osa käytössä olevasta opetuskirjallisuudesta on käännöksiä englanninkielisistä alkuperäisteoksista. Vastaavasti keskeiset saarnamiehet ja opettajat löytyvät Yhdysvalloista. Nämä seikat voivat tarjoilla selityksen sille, miksi Suomessa havaittava kehitys näyttäisi olevan suhteellisen vaivatonta.

Homoseksuaalisuuden harjoittaminen on paljon … pahempi asia kuin esimerkiksi juoppous … tai varastelu. Homoseksuaalisuudessa on kyse ihmiskuvan … muuttamisesta Luojan säätämystä vastaan … Raamattu pitää sitä ihmiskunnan lankeemuksen huipentumana, joka johtaa tuomioihin, kuten Sodomassa ja Gomorrassa.”, totesi erään herätysliikkeen hengellisen työn veteraani taannoin.

Tässä toteamuksessa on kyse uskonnollisesta tulkinnasta mutta se sisältää arvoasetelman tai pitäisikö sanoa syntitekojen osittaisen pahuusjärjestyksen, jolle ei mahda sinänsä olla löydettävissä mitään perusteita Raamatusta.

Mielenkiintoinen kysymys on se, että mistä tällainen tulkinta kumpuaa?

Oma kysymyksensä on se mille kaikelle tällainen tulkintaperinne on omiaan altistamaan?

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu