Islamofobinen äärioikeisto heiluttaa Pohjolan turvallisuutta

USA:n entisen presidentin Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana toiminut John Bolton avasi näkemyksiään Naton jäsenmaa Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista viime viikon Wall Street Journalin kirjoituksessaan. Bolton sivusi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, jota Turkki, Unkarin ohella, on jarruttanut. Monen länsimaisen ihmisen mielestä Bolton puhui täyttä asiaa suoraan tyyliin ja oikeastaan hän niin tekikin.

WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa. Suomenmaa, 18.01.2023

Pari päivää myöhemmin Ruotsin äärioikeistolaisen Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson nimitti Erdoğania ”islamistiseksi diktaattoriksi” Dagens Nyheterin haastattelussa.

Olen anti-islamistisen puolueen SD:n puoluejohtaja, ja minulla on vahvat näkemykset Erdoganin kaltaisesta islamistidiktaattorista”, totesi Åkesson.

Myös Åkessonin pontimena oli Turkin länsimaisittain kohtuuttomia piirteitä saanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasian jarruttelu ja siihen liittyvät vaatimukset.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kutsui Turkin Erdogania ”islamistiseksi diktaattoriksi”. Suomenmaa, 19.01.2023

Toissapäivänä ruotsalais-tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla Tukholmassa.

Ehkä jokin ajattelee, että Paludan olisi länsimaisittain ajateltuna mielipiteenvapauden sankari.

Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin mielenilmauksessa Turkin suurlähetystön edustalla Tukholmassa. Yle, 21.01.2023

On ikävää todeta, että kaikesta näennäisestä salonkikelpoisuudestaan huolimatta John Bolton on vastajihadistista, islamofobista äärioikeistoa edustavan Gatestone-instituutin entinen pitkäaikainen johtaja.

How John Bolton and Mike Pompeo mainstreamed Islamophobia. Vox, 23.04.2018

John Bolton Chaired anti-Muslim Think Tank That Spread Fake News With Help of Russian Trolls. Haaretz, 23.04.2018

Myös Paludan on tunnettu vastajihadistiaktivisti ja islamofobinen provokaattori.

Nyt, kun Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkesson on julistanut johtamansa puolueen anti-islamistiseksi puolueeksi, on hänkin liittynyt vastajihadistisen äärioikeiston rintamaan. Tämä tosin on ollut päivänselvää jo ajat sitten.

Edellä mainituista herroista erityisesti Boltonin ja Åkessonin kohdalla on syytä tiedostaa, että heitä motivoi ideologia, jolle esimerkiksi turvallisuuspolitiikka voi olla pelkkä provokaation väline.

Myös Paludan on kyennyt heiluttamaan muutenkin hankalaa tilannetta, mitä Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto on yrittänyt hoitaa diplomatian keinoin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu