Kansanedustajien kirjallinen kysymys perustuu olkiukolle – Perusopetus sukupuolitietoista, ei sukupuolineutraalia

Kansanedustajat Pekka Aittakumpu (kesk), Timo Mehtälä (kesk), Teemu Keskisarja (ps), Kaisa Garedew (ps), Anne Rintamäki (ps), Päivi Räsänen (kd) ja Peter Östman (kd) ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen ”sukupuolineutraalin ideologian poistamisesta kouluista”

Miten hallitus varmistaa, että peruskouluissa opetus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta ja mitä hallitus tekee, jotta Seta ry:n vierailut Suomen peruskouluissa loppuvat?”, kysyvät kansanedustajat.

Perustelujen sisältämässä kritiikissä uhkana nähdään erityisesti Setan, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestön, osallistuminen muun muassa Helsingin kaupungin vuoden 2023 keväällä perusopetuksessa järjestämiin sateenkaarityöpajoihin ja Setan vastaaviin vierailuihin muualla Suomessa.

Kansanedustajien mielestä lapsille ei saisi kouluissa kertoa ”seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta”, eli myöskään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta.

Kirjallinen kysymys puhuu ”sukupuolineutraalista ideologiasta”, joka on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisen anti-gender-liikkeen viljelemä käsite. Toinen vastaava termi on ”gender-ideologia”. Kansanedustajat väittävät, että ”sukupuolineutraalia ideologiaa” ajaa Suomessa erityisesti Seta.

Käsite ”sukupuolineutraali ideologia” ja määre ”sukupuolineutraali” ovat tosiasiassa olkiukkoja, joilla ei ole suomalaisen koulujärjestelmän tai Setan sateenkaarityöpajojen tarjoaman valistuksen kanssa mitään tekemistä. Suomessa tarjottava perusopetus on sukupuolitietoista ja sukupuolisensitiivistä, ei suinkaan sukupuolineutraalia.

”Sukupuolineutraaliuden vaatimus ei ole enää tätä päivää. Suomessa ei myöskään yksikään järjestö, viranomainen tai asiantuntijataho ole linjannut, etteikö lapsia saisi kutsua tytöiksi tai pojiksi. Sukupuolitietoisessa ja sukupuolisensitiivisessä ajattelussa on kyse ihan muusta”, totesi Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo vuonna 2018.

Sukupuolineutraalissa ja sukupuolitietoisessa kasvatuksessa on eroa | Seta ry

Lue lisää:

Koulu on lasten ja nuorten pääasiallinen yhteisö ja laki velvoittaa kouluja edistämään tasa-arvoa | Tasa-arvovaltuutettu

Sukupuolitietoinen opetus ja ohjaus | Opetushallitus (oph.fi)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu