KHO:n ratkaisu on merkittävä valtion ja kirkon erottamiseen johtavassa prosessissa

Perjantaina 18.o9.2020 Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi ratkaisun, joka teki entistäkin ilmeisemmäksi valtion ja kirkon välisen suhteen luonnottomuuden.

Valtio ylläpitää kaksoisstandardia, missä lakisääteinen julkisyhteisö, eli kirkko, saa rangaista siitä, että sen työntekijä pyrkii toteuttamaan perustuslain kansalaisille takaamaa yhdenvertaisuutta. Kyse on kaksinkertaisesta ihmisoikeusloukkauksesta, jonka siis valtio itse mahdollistaa.

Tämän lisäksi valtio maksaa julkisista varoista esimerkiksi tänä vuonna 115,6 miljoonaa euroa kirkolle (Eroa kirkosta -palvelu), jota eivät koske sen kummemmin tasa-arvo- kuin yhdenvertaisuuslakikaan; asia, joka tehdään selväksi molempien lakien alussa.

Kirkolla on myös verotusoikeus, jonka turvin se kerää jäseniltään vuosittain liki 900 miljoonaa euroa. Automaattinen verovelvollisuus koskee jokaista 18 vuotta täyttänyttä kirkon jäsentä. Lapsena kirkkoon liitetyn on siis itse ymmärrettävä erota kirkosta, jos aikoo välttyä kirkollisverolta. Kuinka oikein tällainen automaatio on, sitä voi miettiä itse kukin tykönään.

On syytä huomata, että mikä tahansa muu julkisyhteisö olisi pahoissa juridisissa vaikeuksissa, mikäli erehtyisi toimimaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevissa asioissa, kuten kirkko toimii ja kyse ei tosiaankaan ole pelkästään suhtautumisesta samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan.

Mutta se asian ydin:

Kirkossa velloo ihmisoikeuspainajainen, jolle ei näy loppua, vaikka kirkko ”moninaisuutta” vaaliessaan muuta vakuuttaa ja tämän painajaisen takaajana on Suomen valtio.

Suomi esittäytyy siis länsimaisena oikeusvaltiona, joka on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin mutta ylläpitää julkisyhteisöä, johon sitoumukset eivät yllä.

Uskonnonvapaus on ihmisoikeus, joka pitää sisällään vapauden uskoa (positiivinen uskonnonvapaus) ja vapauden uskonnosta (negatiivinen uskonnonvapaus).

Suomessa kirkon asema on konkreettinen ja samalla varoittava esimerkki siitä, mitä tarkoittaa nimenomaan positiivisen uskonnonvapauden juridisen position luonnoton paisuttaminen siten, että se mahdollistaa muiden ihmisoikeuksien polkemisen.

KHO:n enemmän ja vähemmän kiitollinen tehtävä oli todeta asiat juuri niin kuin ne Suomen lainsäädännön mukaan ovat.

Prosessi ihmisoikeuksien polkemiseen johtavan epäsuhdan purkamiseksi on käynnissä mutta se on hidas.

Prosessia voi kuitenkin nopeuttaa eroamalla kirkosta ja kertomalla mahdollisuudesta myös muille:

https://eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/eroakirkosta

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu