Kokoomus-johtajilta järkyttävä ulostulo saamelaiskäräjälakia koskien

Perustuslakivaliokunnan tyrmätessä varsin kummallisen kuvion kautta saamelaiskäräjälain uudistuksen, valiokunta kuitenkin edellytti seuraavan hallituksen antavan uuden esityksen asiasta välittömästi ensi vaalikauden alussa. Mikäli Kokoomus voittaa eduskuntavaalit ja päätyy pääministeripuolueeksi, tiedossa ei ole ainakaan saamelaisten itsemääräämisoikeutta kunnioittava esitys. Tästä esimakua tarjoili puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eilisessä Helsingin Sanomien haastattelussa.

Uudistukseen tarvitaan ennen kaikkea riittävän laaja hyväksyntä niiltä ihmisiltä, joita tämä arkielämässä koskee. Siis saamelaisiksi itsensä kokevilta ja saamelaisten kotiseutualueen muilta asukkailta.”, totesi Mykkänen.

Mykkänen sai tänään näkemykselleen siunauksen Kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta.

Saamelaisten kotiseutualueen muilta asukkailta?

Mykkäsen ja Orpon näkemys on suoraan sanottuna järkyttävä, sillä saamelaiskäräjälain uudistuksen tavoite oli nimenomaan saamelaisten itsemääräämisoikeuden vahvistaminen. Nyt Kokoomus-johtajat ovat suoraan sanottuna murentamassa itsemääräämisoikeutta.

Saamelaiskäräjälain uudistuksella oli saamelaiskäräjien lähes yksimielinen tuki. Kyse on tahosta, joka ilmaisee saamelaisten virallisen kannan.

Uudistukseen pätee hyvin selkeä periaate:

Lakiesityksen, jolle saamelaiskäräjät ilmaisee hyväksyntänsä, on kelvattava myös eduskunnalle.

Muun muassa Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti otti Twitterissä kantaa Kokoomus-johtajien ulostuloon.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu