Kotimaa: Pappisvirasta erotettu Kai Sadinmaa jätti kirkon

Helsingin tuomiokapitulin elokuussa pappisvirasta erottama Kai Sadinmaa on eronnut kirkosta. Asiasta uutisoi eilen Kotimaa -lehti.

En ole varsinaisesti iloinen eroamispäätöksestä. Enemmänkin surun puolelle menee. Koin kuitenkin, että olisi epärehellistä, jos en eroasi. Prosessin aikatauluun vaikutti osin myös se, että en halunnut vähistä tuloistani rahoittaa kirkkolaitosta ensi vuonna”, kertoo Sadinmaa Kotimaalle.

Sadinmaa on perustellut ratkaisuaan varsin suorasanaisesti toissapäiväisessä Facebook -päivityksessään.

Minulle on hoettu vuosikaudet kuinka kirkkoa voi uudistaa vain sisältäpäin. Se ei ole totta, koska ongelmat ovat syöpyneet kirkon rakenteisiin ja käytäntöihin. Jos joku oikeasti pyrkii uudistamaan ja haastamaan aikansa eläneet rakenteet, hän löytää itsensä ulossuljettuna, demonisoituna, erotettuna. Kirkko voi uudistua ainoastaan silloin, kun se pakotetaan siihen ulkoapäin eli kun jäsenet eroavat ja rahat loppuvat.”, kirjoittaa Sadinmaa.

Sadinmaa on pyrkinyt kritisoimaan kirkon autoritaarisia valtarakenteita, erityisesti piispojen asemaa. Hän on myös ajanut kirkon uudistumista avioliittokysymyksessä.

Piispat eivät halua ymmärtää, että emme elä enää patriarkaalisessa yhtenäiskulttuurissa, vaan yrittävät pitää kynsin hampain kiinni kirkon suuruuden ajoista ja nykyaikaan täysin sopimattomasta autoritaarishallinnollisesta kirkosta ja esivalta-piispuudesta. Kun piispuuden arvovalta on kadonnut ja piispainstituutio henkitoreissaan, turvaudutaan pelolla johtamiseen ja äärimmäisiin toimiin.”, toteaa Sadinmaa suorasukaisesti.

Aiheeseen liittyvää:

Kommentti: Kapituli maalasi itsensä nurkkaan – Kai Sadinmaa erotettiin pappisvirasta, vaikka ison kirkon olisi pitänyt kestää yksi hovinarri. Olli Seppälä, Kotimaa-lehti, 18.8.2021

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu