Kun usko estää ihmisyyden kohtaamisen, julmuus astuu kuvioihin – Siitä ”eheytyshoidoissa” on kysymys

Kansalaisaloite ”Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot” keräsi vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta nopeassa tahdissa ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteella pyritään kieltämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistettavat pseudotieteelliset eheytyshoidot ja -terapiat, joita Suomessa tarjoavat lähinnä konservatiiviset herätysliikkeet tai niihin kytköksissä olevat tahot. Pyrkimyksenä on seksuaaliseen suuntautumisen muuttaminen heteroseksuaaliseksi ja sukupuolivähemmistöön kuuluvan muuttaminen cis-sukupuoliseksi käyttäen hengellisiä ja psykologisia vaikutuskeinoja.

Eheytyshoidoissa on kyse vahingollisesta toiminnasta ja pahimmillaan julmasta henkisestä ja hengellisestä väkivallasta, jonka lähtökohdat ovat rajoittuneissa uskonnollisissa käsityksissä seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Kyse on myös uskonyhteisöjen halusta hallita jäsentensä seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta laajemminkin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla jyrkän torjuviin uskontulkintoihin liitetään pseudotieteellisiä käsityksiä henkisestä rikkinäisyydestä, minkä tueksi esitetään ajat sitten vanhentuneita lääketieteen ja psykologian teorioita. Esimerkiksi homoseksuaalisuus poistettiin Suomessa sairausluokituksesta jo yli 40 vuotta sitten. Maailman terveysjärjestön WHO:n uudistuneen ICD11-luokituksen mukaan myöskään transsukupuolisuus ei ole enää mielenterveyden häiriö. Tieteen valossa eheytyshoidot pyrkivät siis täysin ehyen ja terveen seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin rikkomiseen. Tämä on myös lukemattomien eheytyshoitojen ja -yritysten kohteeksi joutuneiden kokemus. ”Eheytyksen” pirstaloivasta ja traumatisoivasta vaikutuksesta voi olla vaikea päästä yli. Osalla traumat seuraavat lopun elämää eri tavoin oirehtien.

Eheytyshoitoja kannattavat ja tarjoavat vetoavat usein siihen, että hoidot ovat täysin vapaaehtoisia eikä niihin ketään pakoteta. Tätä ajattelua tarjosi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman Uutissuomalaisen edellä mainittua kansalaisaloitetta koskevassa haastattelussa 4.10.2023.

On väärin painostaa tai tarjota muutosta ihmiselle, joka ei sitä halua, mutta jos joku omasta tahdostaan kokee seksuaalisuuden alueella ristiriitaa ja pyytää apua, niin ei sitä häneltä tule kieltää”, totesi Östman.

Konservatiivisten uskonyhteisöjen tapauksessa on kuitenkin kysyttävä, että voidaanko todellisuudessa puhua ”omasta tahdosta” tai vapaaehtoisuudesta? Esimerkiksi homoseksuaalin uskovaisen kohdalla ”omaa tahtoa” ovat kaikella todennäköisyydellä edeltäneet kuullut ja luetut opetukset siitä, että homoseksuaalisuus olisi rikkonaisuutta ja sen toteuttaminen syntiä, joka vie ikuiseen kadotukseen.

Eheytyshoidoissa on olennaisesti kyse uskonyhteisöjen kyvyttömyydestä kohdata ihmisyys. Se johtaa julmuuteen, johon on tultava loppu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu