Median sensaatiohakuinen poliittinen kampanjointi rapauttaa luottamusta viranomaisiin ja nuoriimme

Suomalaiset oikeistokonservatiivit mediatalot tekivät eilen varsin repivän kuntavaalikampanjoinnin avauksen uutisoimalla sensaatiohakuisesti pääkaupunkiseudulla ja lähinnä Helsingissä rehottavasta nuorisoväkivallasta, johon mediatalojen lietsomien mielikuvien mukaan pääasiallinen syyllinen olisi runsaan sadan ”ulkomaalaistaustaisista”, pahoinpitelevistä ja ryöstelevistä nuorista koostuva joukko.

Medioiden mukaan nämä nuoret olisivat verkostoituneet, mikä luo viranomaisten jo virheelliseksi osoittamaa mielikuvaa yhdestä jengistä, jolla on pääosin muu kuin niin sanottu kantasuomalainen tausta.

Lisäksi mediat ilman pienintäkään epäröintiä lietsoivat mielikuvaa siitä, että Suomi olisi ”Ruotsin tiellä”, mikä on äärioikeiston vuosikausia levittämä ja rasistisesti motivoitunut dystopia. Tämänkin väitteen viranomaistahot ovat osoittaneet vääräksi.

Jotta tehtäisiin kerralla ihmisille selväksi minkä poliittisen laidan agendaa tuetaan, haastateltaviksi pääsivät äärioikeistolaisen Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja oikeistopopulistisen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Halla-aho pääsi levittämään inhaa sanomaansa valtamedian tarjoilemissa puitteissa. Myös Orpo kiiruhti ehdottamaan edellä mainitulle kuvitteelliselle nuorisojoukolle rangaistukseksi arestia ja turvapaikanhakijoiden ottamisen lopettamista. Molemmat varoittivat lisäksi ”Ruotsin tiestä”.

Sama uutisointi ja mielikuvamarkkinointi on jatkunut tänään.

Voihan sen suoraan sanoa, että edellä mainitussa suhteessa valtamedian ja äärioikeistolaisten valemedioiden rasistisen ja disinformaatioon nojaavan propagandan välillä ei ole mitään eroa.

Tähän on tultu.

Tuntui pahalta kuunnella aamulla televisiohaastattelussa ollutta poliisia ja Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijää, jotka pyrkivät tuomaan esille asioiden todellisen laidan. Ennen kaikkea he korostivat määrätietoista työtä, jota on tehty vuosikausia ja tehdään edelleen nuorten parissa.

Todelliset ongelmat on tunnistettu ja niitä pyritään jatkuvasti ratkomaan viranomaisten monialaisella yhteistyöllä. Tilannekuva on kuitenkin tyystin toisenlainen kuin ne mielikuvat, joita sensaatiohakuisella uutisoinnilla pyritään levittämään. Näin asioiden parissa todellista työtä tekevät kertoivat. Vaikka kyse oli Ylen aamu-TV:n lähetyksestä, siinäkin toimittaja vaikutti olevan täynnä ”parempaa tietoa”, osin jopa hyökkäävään sävyyn.

Voi vain yrittää kuvitella, mitkä mielialat eri etnisistä taustoista tulevilla nuorilla on kaiken tämän ala-arvoisen mielikuvamarkkinoinnin jälkeen. Arvottomuuden ja pelon tunteet painavat taatusti monen nuoren mieltä.

Tietoinen luottamuksen rapauttaminen nuorten parissa toimiviin viranomaisiin ja etnisiä vähemmistöjä edustaviin nuoriin on ihmisarvosta piittaamatonta opportunistista konfliktihakuisuutta.

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu