Mediatalojen valitsema tie haastaa koulujärjestelmän – Panostuksia medialukutaitoon lisättävä rutkasti

Viime aikoina todistettu disinformaatioon nojaava ja poliittisesti tarkoitushakuinen uutisointi on tullut jäädäkseen osaksi suomalaisten mediatalojen tietoisesti valitsemaa toimintamallia. Kyse on suomalaisittain useamman vuoden aikana yhä ilmeisemmäksi käyneestä kehityksestä, joka räikeimmillään ilmenee kansainvälisen äärioikeistolaisen verkoston käyttämien vaikutuskeinojen suorasta omaksumisesta. Valemediat, valetoimittajat ja sosiaalisen median trolliarmeijat ovat tehneet läpimurtonsa valtamedioissa, mikä onkin ollut kyseisten toimijoiden eräs avoimesti tunnustettu ja keskeinen tavoite.

Mikään salaisuus ei ole, että kaupalliset mediatalot ovat osa elinkeinoelämän vaikutusverkostoa ja siksi ne ovat ankkuroituneet tuottamaan pääsääntöisesti yksipuolisia oikeistolaisia uutisia, kannanottoja, analyysejä ja näkökulmia. Vihervasemmisto kaupallisen median toimituksellisessa johdossa on tyypillinen väite, jota valemediat ovat levittäneet. Kyse on tietysti absurdista väitteestä, joka ei lähtökohtaisesti voi olla totta eikä tutkitusti olekaan. Nyttemmin poliittisen värin osoittamisesta journalistisissa linjauksissa ja toimintamalleissa on tullut suorastaan ylpeyden aihe, mihin yhdistyy avaintoimittajien ympärille rakentuvat oikeistokultit sosiaalisen median seuraajineen ja trollaajineen. Poliittisten läänitysten ulosmittaaminen on eduskuntavaalien lähestyessä kiihtynyt ja vetänyt mukaan myös poliittisen värinsä näyttämään pyrkiviä asiantuntijoita. Hieman irvokkaalta tuntuu, että samaan aikaan saatetaan mainostaa median sitoutumattomuutta, kuten esimerkiksi Iltalehti tekee.

Oman lukunsa muodostaa Yleisradio, jolta olisi kaikki syy odottaa objektiivista journalismia saadessaan julkista rahoitusta. Odotukset on kuitenkin saatu pitkälti heittää romukoppaan, mistä tuoreimpana esimerkkinä on heittäytyminen mukaan täydellistä valemediaformaattia noudattavaan synteettiseen ”jauhokohuun”. Yleisradio onkin niin sanottu viimeinen niitti mediatalojen kehityksessä, täsmällisemmin suomalaisen journalismin laadun, luotettavuuden ja etiikan syöksykierteessä.

Todistettava kehitys asettaa merkittävän haasteen koulujärjestelmälle, jonka tulisi kyetä tarjoamaan lapsille ja nuorille taitoja disinformaation tunnistamiseksi ja uutissisältöjen taustamotiivien hahmottamiseksi. Panostuksia medialukutaitoon olisikin lisättävä rutkasti.

Sille tuskin voidaan mitään, että mediatalot ovat päättäneet saatella suomalaiset pettävälle jäälle mutta sille voidaan vielä tehdä jotakin, että ainakin tulevilla sukupolvilla olisi paremmat eväät kohdata sananvapautta ja demokraattisia oikeuksia rajoittavat pyrkimykset.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu